Cosul tau este gol!


Ashwagandha si afectiunile tiroidei - Beneficii
Articol

Ashwagandha si afectiunile tiroidei - Beneficii

Ce este Ashwagandha?

Originara din India, aceasta planta este una din preferatele medicinei ayurvedice. Fiind utilizata cu succes de mii de ani de medici si practicieni Ayurveda, este recunoscuta pentru virtutile sale regenerante, revigorante si echilibrante. In cele ce urmeaza vom discuta despre beneficiile Ashwagandha in tratamentul afectiunilor tiroidei (hipertiroidism si hipotiroidism).

Ashwagandha (Withania somnifera) sau Ginsengul indian este o planta puternic adaptogena care stabilizeaza procesele biochimice din organism. Conform studiilor stiintifice, Ashwagandha este un puternic adaptogen si regenerator al organismului, benefic impotriva anxietatii, stresului, oboselii si depresiei, aceasta imbunatateste vitalitatea si bunastarea organismului, reduce inflamatia din organism si ajuta la reglarea sistemului imunitar, fiind un puternic antioxidant natural.

Ashwagandha mentine tensiunea arteriala in mod natural, regenereaza celulele, reduce nivelul de colesterol si trigliceride, are proprietati anti-cancerigene si remediaza problemele musco-scheletale, precum artrita sau reumatismul.
Totodata, Ashwagandha regleaza functiile tiroidei, fiind un tratament eficient in caz de hipotiroidism si hipertiroidism.
Utilizata de secole in medicina traditionala Ayurvedica, Ashwagandha a castigat recent o popularitate semnificativa ca tratament alternativ pentru problemele tiroidiene.

Tipuri de afectiuni ale tiroidei:

Glanda tiroida (glandula thyroidea) este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman, fiind situata la nivelul gatului, in regiunea antero-laterala (sub marul lui Adam), avand doi lobi de forma ovala, ce se dispun de o parte si de alta a laringelui si traheii, uniti printr-un istm.

Tiroida este un organ care joaca un rol cheie in metabolism, in sanatatea oaselor si in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului.

Glanda tiroida produce doi hormoni tiroidieni principali: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) a caror componenta principala este Iodul. Acesti doi hormoni, influenteaza procesele metabolice si sinteza proteinelor. Pentru sinteza normala a hormonilor tiroidieni este necesar un ax hipotalamo-hipofizaro-tiroidian intact si un aport corespunzator de iod. Sinteza hormonilor tiroidieni necesita zilnic 150 - 200 g de iod. Sursa de iod este exogena, alimentele fiind sursa principala alaturi de o serie de medicamente si suplimente nutritive care contin de asemenea iod. Iodul este transportat la glanda tiroida si incorporat in hormoni.

Functiile tirodei sunt controlate printr-un raspuns primit de la hipotalamus (o parte a encefalului, de natura nervoasa, denumit si creierul mare). Atunci cand nivelul de hormoni tiroidieni este scazut Hipotalamusul secreta un hormon numit tirotropina (TRH - thyrotropin - releasing hormone ) care, la randul lui stimuleaza glanda pituitara (Hipofiza) care creste secretia unui alt hormon numit TSH (Thyroid Stimulating Hormone).

Asadar functia tiroidiana este, in mare parte, reglata de acest hormon hipofizar numit tirotropina (hormon de stimulare tiroidiana - TSH). Cand nivelurile T3 si T4 sunt prea scazute, TSH este eliberat ce catre glanda hipofizara stimuland sinteza si secretia hormonilor tiroidieni de catre glanda tiroida. Un dezechilibru intre acesti hormoni poate indica probleme tiroidiene.

Exista doua tipuri principale de tulburari tiroidiene - hipotiroidism si hipertiroidism.

Hipotiroidismul apare atunci cand tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni si astfel, celulele din intreg organismul functioneaza cu o viteza scazuta. Hipotiroidismul este cauzat de deficienta de iod, de boala Hashimoto (o afectiune autoimuna in care corpul ataca tesutul tiroidian sanatos) sau de anumite medicamente.

Simptomele obisnuite ale hipotiroidismului includ cresterea in greutate, oboseala si somnolenta, constipatia, probleme articulare, subtierea parului, unghii fragile, pielea uscata sau scaderea apetitului sexual.

In schimb, hipertiroidismul se caracterizeaza prin producerea excesiva de hormoni tiroidieni de catre glanda tiroida. Persoanele care dezvolta hipertiroidism, de obicei, prezinta stari de iritabilitate, slabiciune musculara, tulburari de somn, intoleranta la caldura, scurtarea respiratiei, batai de inima neregulate, oboseala, caderea parului, pierderea in greutate neintentionata si chiar marirea glandei tiroide.

In tarile occidentale, 1-2% din populatie au hipotiroidism si 0,2-1,3% au hipertiroidism. Ambele afectiuni sunt tratate de obicei cu medicatie de sinteza. Cu toate acestea, se pot gasi si terapii alternative naturale, precum Ashwagandha.

Ashwagandha - planta minune pentru imbunatatirea sanatatii tiroidei

Studiile recente indica rezultate promitatoare privind hipotiroidismul.

In acest sens s-a demonstrat o imbunatatire semnificativa a nivelului de T4 si T3 la animale. Intr-un studiu uman, Ashwagandha a imbunatatit nivelul TSH, T4 si T3. Astfel, 25 pacienti au luat Ashwagandha, cate 300 mg de 2 ori pe zi si alti 25 de pacienti au luat o pilula placebo. Toti au avut un TSH crescut intre 4,5 si 10, iar nivelurile T4 si T3 erau in interval normal. Nivelurile TSH, T4 si T3 au fost testate la inceputul studiului, dupa 4 saptamani respectiv dupa 8 saptamani.

In urma studiul efectuat pe durata a 8 saptamani , pe un esantion de 50 de pacienti s-a constatat ca administrarea zilnica a 600 mg de extract de radacina de Ashwagandha a dus la imbunatatiri semnificative ale nivelului tiroidian, comparativ cu administrarea unui placebo.

Pacientii din grupul tratat cu Ashwagandha au prezentat cresteri semnificative ale nivelurilor de triiodotironina (T3) si tiroxina (T4) de 41,5% respectiv, 19,6%. Mai mult, nivelul hormonilor de stimulare a tiroidei (TSH) a scazut cu 17,5%.

Stresul cronic creste nivelul cortizolului, ducand la niveluri mai scazute de T3 si T4. Ashwagandha ajuta la stimularea sistemul endocrin, stimuland nivelul hormonilor tiroidieni prin reducerea cortizolului.

ASHWAGANDHA RASAYAN Tab este un supliment 100% natural ayurvedic, in a carui compozitie regasim 3 dintre cele mai cunoscute plante medicinale Rasayana, ale caror proprietati remarcabile au atras atentia cercetatorilor, care le-au reconfirmat valoarea medicinala in nenumarate studii (examine.com).

Ca principale beneficii, putem reaminti

  • Imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare
  • Incetinirea efectelor imbatranirii prin hranire, oxigenare si protectie celulara
  • Alungarea insomniilor si altor tulburari ale somnului
  • Relaxare si reducerea starilor anxioase
  • Imbunatatirea performantelor fizice la sportivi
  • Stimularea libidoului si a fertilitatii feminine si masculine
  • Sporirea capacitatii organismlui de a lupta impotriva bolilor

Ashwagandha actioneaza impotriva tulburarilor de stres si de oboseala si combate eficient insomnia. Contribuie considerabil la imbunatatirea calitatii somnului. Poate fi utilizata ca tratament preventiv si curativ, fiind recomandata pentru proprietatile sale de regenerare care protejeaza si regenereaza organismul.

Vedeta in medicina traditionala ayurvedica, Ashwagandha raspunde nevoilor vietii moderne, combatand stresul si efectele unei vieti agitate. Poate fi utilizata cu succes atat de barbati cat si de femei, neavand niciun efect advers la dozele recomandate.


Acasa
0
Cos
Meniu