Cosul tau este gol!


Care sunt cele mai populare mituri despre suplimentele naturiste?
Articol

Care sunt cele mai populare mituri despre suplimentele naturiste?

Sunt voci in mediul online care sustin administrarea de suplimente naturiste si voci care le contesta eficienta. Insa, dat fiind faptul ca, inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut incredere in beneficiile plantelor medicinale, putem sa ne dam seama cam in ce directie inclina balanta.

Chiar daca suntem constienti de faptul ca administrarea de suplimente alimentare nu ne face niciun rau, avem totusi tendinta sa credem anumite informatii, mituri ce se imprastie rapid pe internet si apoi in afara acestuia. Nu este gresit sa facem asta, dar este important sa apelam la gandirea critica si sa decidem daca utilizam sau nu suplimente naturiste abia dupa ce avem raspunsuri corecte la toate intrebarile pe care ni le punem.

Asadar, este nevoie de o informare corecta, atat pentru a elimina aceste informatii false ce planeaza in jurul lor, cat si pentru a sti cum sa le luam corect si cand ne sunt recomandate. Un alt lucru pe care il vom constientiza aprofundand subiectul este faptul ca, oricat de eficiente ar fi aceste produse naturiste, nu ar trebuie sa inlocuiasca o alimentatie echilibrata. Si nici nu pot face minuni. Ele sunt doar o completare a alimentatiei noastre, venind in sprijinul organismului cu anumite minerale, vitamine si substante hranitoare.

Ce sunt suplimentele naturiste?

Suplimentele naturiste, cunoscute si sub numele de suplimente alimentare sau suplimente nutritive, au aparut relativ recent (ca si concept) in Romania. Primul act legislativ cu referire la acestea a aparut in anul 2000, fiind emis de Ministerul Sanatatii.

Ele sunt destinate utilizarii, indeosebi pe cale orala, de catre persoane sanatoase ce prezinta cerinte nutritionale specifice, cum ar fi, de exemplu, femeile insarcinate, varstnicii sau sportivii. Altfel spus, aceste produse sunt preparate ce contin vitamine, minerale sau alte substante cu efect nutritiv, ce se gasesc sub diverse forme (de la clasicele capsule, la pulbere sau siropuri), al caror rol principal este de a completa o alimentatie sanatoasa in cazul unor categorii specifice de persoane, ajutand astfel organismul sa functioneze in parametri normali.

Care sunt beneficiile suplimentelor naturiste?

Toate suplimentele naturiste sunt concepute pentru a acoperi lipsa din organism a unor nutrienti importanti, problema ce apare in situatii precum: diete restrictive, alergii, sarcina, diete dezechilibrate, anumite boli cronice sau dupa efectuarea unor activitati fizice intense. Produsele rezulta in urma unor studii aprofundate, ingredientele pe care le au in compozitie fiind atent alese si dozate de catre specialisti. Lansarea acestora pe piata se face doar dupa ce, in urma studiilor efectuate, si-au dovedit eficienta.

Pentru a vorbi putin mai pe larg despre beneficiile suplimentelor naturiste, vom mentiona mai intai ca acestea sunt impartite in doua mari categorii, si anume: suplimente din plante medicinale si suplimente ce contin vitamine si minerale. Asadar:

  • Beneficiile suplimentelor din plante

Plantele, fiind organisme vii extrem de complexe, ce functioneaza cu ajutorul unui numar mare de compusi chimici, au fost utilizate inca din cele mai vechi timpuri in prevenirea si tratarea anumitor afectiuni.

Astazi, odata cu evolutia impresionanta a tehnologiei, proprietatile acestora sunt usor transpuse in suplimente alimentare ce, la fel ca vitaminele si mineralele, ajuta organismul sa functioneze corespunzator. Exista diferite produse pe baza de plante destinate unor afectiuni specifice. Unele au rol antiinflamator, altele rol calmant s.a.m.d. Asadar, acestea ofera multiple beneficii organismului, alese si consumate corespunzator, iar efectele lor adverse sunt prea putine (apar efecte adverse de regula in cazul in care sunt consumate in cantitati mari).

  • Beneficiile vitaminelor si mineralelor

Acestea ofera organismului necesarul de vitamine si minerale ce nu poate fi asigurat in intregime cu ajutorul alimentatiei. Carentele de vitamine si minerale se reflecta negativ in starea de sanatate, cauzand probleme grave (de exemplu, deficitul de vitamina D poate conduce la dureri musculare si osoase, oboseala accentuata si caderea parului, iar cel de vitamina B12 poate provoca anemie si chiar leziuni ale nervilor).

Asadar, in cazul in care vitaminele si mineralele nu pot fi introduse in corp prin dieta, cea mai la indemana solutie este apelarea la suplimente care sa acopere aceste lipsuri.

Mituri despre consumul de suplimente naturiste

Acum ca am definit mai bine ce sunt suplimentele alimentare si care sunt beneficiile lor, este cazul sa trecem mai departe. Iata, deci, care sunt cele mai populare mituri legate de ele!

1.   Suplimentele alimentare ingrasa

Poate cea mai frecvent intalnita intrebare este "Suplimentele naturale ingrasa?" Aceasta este indeosebi pusa in cazul vitaminelor, atunci cand se doreste urmarea unei cure de slabire, iar raspunsul este unul simplu: NU. Suplimentele nutritive, dat fiind faptul ca au printre efecte si oferirea unui boost de energie, pot genera si o crestere a poftei de mancare. Faptul ca stimuleaza apetitul nu demonstreaza insa si ca acestea contribuie la cresterea in greutate. Ele trebuie sa completeze o dieta alimentara echilibrata, astfel ca nu vor conduce la ingrasare.

 

2.   Suplimentele alimentare sunt toate la fel

Multe persoane considera ca produse ce au la baza aceleasi ingrediente principale, dar care provin de la producatori diferiti, au aceleasi efecte. GRESIT! Sa presupunem ca ai gasit doua produse pentru intarirea sistemului imunitar ce au la baza aceleasi plante medicinale - unul dintre ele poate fi mai eficient decat cel de-al doilea, in primul rand, pentru ca poate contine si alte ingrediente, mai eficiente, iar, apoi, pentru ca plantele au fost crescute in conditii mai bune (culturi ecologice, de exemplu).

3.   Suplimentele naturiste inlocuiesc o dieta echilibrata

Dat fiind faptul ca suntem mereu intr-o cursa contracronometru, uitam cat de important este sa mancam corect, iar acest obicei negativ isi arata urmarile asupra noastra. Observandu-le, consideram ca putem completa lipsa anumitor vitamine, minerale si substante cu efect nutritional cu ajutorul suplimentelor nutritive. Intr-adevar, putem face acest lucru, insa asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la o alimentatie echilibrata. Din nou, acest tip de produse trebuie sa vina ca o completare, nu sa se transforme intr-un stil de viata.

4.   Suplimentele naturiste pot vindeca orice boala

Aceste produse sunt recomandate ca adjuvante, ajutoare esentiale ale medicamentelor in lupta cu anumite afectiuni, insa in niciun caz nu le pot inlocui pe acestea din urma. Rolul lor este de a ajuta organismul sa-si recastige energia, de a ameliora anumite simptome si de a preveni anumite boli. Exista, dupa cum prea bine stii, afectiuni care inca nu si-au gasit tratament in prezent chiar daca cercetatori din intreaga lume incearca din rasputeri sa gaseasca solutii. Asadar, suplimentele nu pot face minuni, cum nici multe dintre medicamente nu pot.

5.   Pot fi luate mai multe suplimente naturiste deodata

Este important sa stii faptul ca fiecare supliment contine substante active specifice. Consumand mai multe suplimente naturiste, faci ca aceste substante sa interactioneze unele cu altele, astfel ca te poti astepta la efecte neplacute, chiar foarte grave unele dintre ele. De aceea, este important sa consulti medicul de familie inainte sa iei mai multe produse naturiste. De asemenea, poti apela si la ajutorul unui consultant al unui magazin de suplimente alimentare, acesta fiind in masura sa iti ofere pareri pertinente.

Bineinteles, exista mult mai multe mituri despre suplimentele naturiste fata de cele anterior mentionate, insa am incercat sa cuprindem cat mai multe si sa oferim informatii cat mai detaliate. In cazul in care in continuare nu esti sigur daca pot sau nu produsele naturiste sa te ajute, cauta mai multe informatii sau cere-ne ajutorul.


Acasa
0
Cos
Meniu