Cosul tau este gol!


Ce inseamna hipertensiune arteriala?
Articol

Ce inseamna hipertensiune arteriala?

Hipertensiunea arteriala reprezinta o crestere a presiunii sangelui in artere. Despre o persoana se poate spune ca are hipertensiune arteriala atunci cand valorile ajung la peste 140/90 mmHg.

Afectiunea nu are o cauza bine definita, iar multe persoane nici nu stiu ca se confrunta cu aceasta problema de sanatate. Un procent de sub 40% din populatia tarii isi masoara tensiunea din proprie initiativa, iar restul o fac doar la recomandarea medicului sau cand incep deja sa prezinte primele simptome.

Hipertensiunea arteriala poate sa apara si din cauza unor alte afectiuni, precum complicatiile rinichilor sau glandelor suprarenale. Din pacate, in peste 95% din cazuri, medicul nu reuseste sa identifice cauza principala pentru cresterea tensiunii arteriale.

Totusi, exista si vesti bune pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala. Prin intermediul studiilor realizate de medici experimentati, posibilele trasaturi ale afectiunii se recunosc mult mai usor, iar schemele generale de tratament ajuta pacientii care se confrunta cu hipertensiunea arteriala.

Tot ce trebuie sa stii despre hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala este puterea cu care sangele apasa pe peretii arterelor atunci cand circula prin acestea. Valoarea tensiunii este data de cantitatea de sange pompat de inima, dar si de rezistenta opusa de artere. Hipertensiunea arteriala este, asadar, rezultatul unei cantitati mari de sange, care trece prin artere inguste.

Hipertensiunea arteriala este o afectiune foarte serioasa, fiind factorul de risc principal pentru bolile vasculare si pentru accidentele cardiovasculare. In plus, statisticile la nivel international indica faptul ca aproximativ 1 din 3 persoane sufera de hipertensiune arteriala, iar mai grav este ca multe persoane nu sunt constiente de acest lucru, deci nu isi pot proteja starea de sanatate in mod corespunzator. Procentul deceselor cauzate de hipertensiune arteriala este in plina crestere, fiind afectati chiar si pacientii care urmeaza tratament recomandat de medicii cardiologici specializati.

Exisa doua tipuri de hipertensiune arteriala:
    - hipertensiune arteriala primara sau esentiala;
    - hipertensiune arteriala secundara.

Hipertensiune arteriala primara

Aproape toate cazurile de hipertensiune arteriala (90%) sunt incadrate in aceasta categorie. Hipertensiunea arteriala primara nu are cauze exacte cunoscute si nu poate fi vindecata. Totusi, aceasta poate fi tinuta sub control si in limite normale prin intermediul tratamentului si a unui stil de viata sanatos.

Prin prisma studiilor realizate la nivel mondial, s-au identificat cativa factori de risc ce conduc la hipertensiune arteriala primara, insa tiparele nu se aplica pentru toti pacientii:
    - obezitatea sau supraponderalitatea - greutatea pune o presiune suplimentara asupra organelor, mai ales asupra inimii, determinand-o sa pompeze mai mult sange;
    - mostenirea ereditara - exista generatii peste generatii care se confrunta cu hipertensiune arteriala primara;
    - consumul exagerat de alcool - pe langa posibilitatea de a dezvolta hipertensiune arteriala, corpul este predispus si altor afectiuni la fel de grave.

Desi aceasta afectiune este mai dificil de depistat, exista totusi o lista cu semne de avertizare asociate cu hipertensiune arteriala:
    - nivelul ridicat al tensiunii arteriale;
    - durerile de cap;
    - vedere neclara;
    - ameteala;
    - palpitatii.

Prevenirea hipertensiunii arteriale primare presupune eliminarea factorilor de risc din viata de zi cu zi, pe care, fara sa vrem, ii favorizam. Cativa dintre acestia sunt:     - reducerea aportului de sare in organism;
    - eliminarea alcoolului;
    - renuntarea la fumat;
    - gestionarea stresului.

Hipertensiune arteriala secundara

Hipertensiunea arteriala secundara este prezenta la restul de 10% dintre pacienti, se instaleaza brusc si afecteaza extremele: tinerii sau pacientii trecuti de 60 de ani. In comparatie cu hipertensiunea arteriala primara, cea secundara are cauze tratabile si pacientii au sanse mari de a scapa definitiv de boala. Pentru ca hipertensiunea arteriala secundara poate cauza complicatii grave si este, totusi, o forma agresiva, lipsa tratamentului poate determina aparitia de complicatii renale, oculare, cerebrale sau vasculare.

Principalele cauze care produc hipertensiune arteriala secundara sunt:
    - sindromul de apnee in somn;
    - sindromul Cushing;
    - utilizarea pilulelor anticonceptionale;
    - administrarea de medicamente antiinflamatoare;
    - fumatul;
    - consumul de alcool;
    - bolile glandei tiroide;
    - consumul de droguri.

De obicei, o parte dintre pacientii care sufera de hipertensiune arteriala secundara nu au simptome specifice. Celelalte persoane pot avea urmatoarele semne care anunta aparitia hipertensiunii secundare:
    - tensiunea arteriala nu raspunde la tratamentul specific;
    - tensiunea arteriala creste brusc;
    - exista crestere a tensiunii inainte de varsta de 30 de ani.

Tratamentul hipertensiunii arteriale

Persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune trebuie sa consulte regulat un medic cardiolog, care va administra pacientilor un tratament hipertensiune arteriala corespunzator. Beneficiile tratamentului sunt numeroase, iar cele mai importante sunt:
    - scaderea valorilor tensiunii arteriale la un nivel de siguranta maxima - sub 130/85 mmHg;
    - pastrarea tensiunii sub control constant;
    - prevenirea sau reducerea complicatiilor;
    - cresterea calitatii vietii si prelungirea ei.

Conform studiilor de specialitate, un tratament hipertensiune arteriala bun trebuie sa redea valoarea optima a presiunii sanguine. Pentru cele mai multe persoane, aceasta este sub 135/85 mmHg. Diabeticii, in schimb, au o valoare normala mai scazuta a tensiunii arteriale, de sub 120/80 mmHg. Reducand valoarea tensiunii arteriale, se reduce si riscul de producere a unui accident vascular sau a altui eveniment cardiovascular major.

La ora actuala, exista mai multe medicamente indicate pentru tratamentul de hipertensiune arteriala, iar schema terapeutica va fi aleasa de medicul specialist, in functie de caz. Desigur, vizitele la doctor nu trebuie sa inceteze daca pacientul incepe sa se simta mai bine, intrucat adaptarea afectiunii la medicamente poate avea o evolutie sinuoasa.

De obicei, medicii prefera sa asocieze mai multe tipuri de medicamente, administrate in doza mica, intr-o schema de tratament mai complexa. Tratamentul medicamentos pentru hipertensiune arteriala poate contine:
    - diuretice tiazidice;
    - betablocante;
    - blocante de calciu nondihidropiridinice;
    - blocante de calciu dihidropiridinice;
    - inhibitori ai enzimei de conversie - IEC;
    - blocanti ai receptorilor de angiotensina;
    - diuretice de ansa.

Tot pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala se recomanda si alte masuri, care nu sunt de natura farmacologica. Acestea ar trebui luate in seama si respectate, pentru ca un tratament hipertensiune arteriala compus doar din pastile nu este suficient. Asadar, persoanele care sufera de hipertensiune arteriala sau cele care vor sa reduca riscul aparitiei acestei afectiuni isi pot schimba in bine stilul de viata, tinand cont de urmatoarele sfaturi:
    - oprirea fumatului contribuie la scaderea tensiunii arteriale
;     - scaderea ponderala duce la reducerea valorilor tensionale, deci nu exista risc de hipertensiune arteriala;
    - evitarea consumului de alcool contribuie, in general, la sanatatea organismului;
    - practicarea exercitiilor fizice zilnice regleaza tensiunea arteriala si reduce riscul aparitiei hipertensiunii;
    - consumul de alimente sanatoase in detrimentul alimentelor prajite, procesate sau care contin prea multa grasime.

Tine tensiunea arteriala sub control cu Pressure Down

Un remediu eficient pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala sau care vor sa previna aparitia sa este suplimentul alimentar Pressure Down. Acest produs 100% natural este potrivit chiar si pentru cei care au incercat orice alte tratamente, insa fara a avea succes.

Fiind un remediu din medicina ayurvedica, Pressure Down contribuie la reglarea si mentinerea tensiunii arteriale normale prin eliminarea excesului de apa din organism si permite desfasurarea activitatilor zilnice fara a avea grija problemelor de sanatate.

Prin substantele bioactive din compozitie, tabletele ajuta organismul sa se adapteze stresului fizic si psihic, mentin elasticitatea vaselor sanguine si contribuie la reglarea valorilor colesterolului. De asemenea, au actiune benefica asupra insomniei, oboselii si imbatranirii premature - consecinte ale suprasolicitarii organismului din viata de zi cu zi. Remediul natural ajuta sistemul imunitar si sistemul antioxidant endogen, crescand rezistenta si capacitatea organismului de a se apara de factorii nocivi externi.

Remediul contine doar patru ingrediente, toate de origine naturala si cunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra sanatatii, mai ales asupra bunei functionari cardiace:
    - pulbere de radacina de ginseng indian (Ashwagandha sau Withania somnifera);
    - pulbere de bulb de usturoi (Allium sativum);
    - pulbere de fructe de Coltii babei (Tribulus terrestris);
    - pulbere de parti aeriene de Jivanti (Leptadenia reticulata).


Acasa
0
Cos
Meniu