Cosul tau este gol!


6 ingrediente esentiale pentru o detoxifiere corecta
Articol

6 ingrediente esentiale pentru o detoxifiere corecta

Desi acum pare o moda, detoxifierea este o practica veche, folosita in diferite culturi din intreaga lume, inclusiv in medicina ayurvedica. De ani buni deja, o gasim mentionata oriunde si oricand: de la oamenii de rand pana la vedetele de la Hollywood, toti apeleaza la tot felul de proceduri de detoxifiere. Dar ce inseamna asta, de ce este necesar si cum se face o detoxifiere corecta putini stiu, mai ales ca Internetul musteste de retete unele chiar drastice, daca nu chiar periculoase. Hai sa demistificam problema si sa aflam cele 6 ingrediente esentiale pentru o detoxifiere eficienta, naturala, fara riscuri!

Odinioara, bunicii nostri traiau simplu si curat. Poate au prins si unii dintre noi copilarii pe dealuri inverzite, prin paduri bogate, pajisti cu iarba grasa, sub cerul senin, cu mancare sanatoasa din gradina si produse proaspete de la animalele din gospodariee

Toate acestea au ramas mai degraba in amintiri. Acum, toxinele sunt peste tot. Aerul este tot mai poluat, mancam tot mai prost: produse procesate, sarace din punct de vedere nutritiv, obtinute din organisme modificate genetic, verdeturi stropite cu chimicale, fructe si legume fara gust, panza freatica contaminata si lista surselor de toxine poate continua.

Cum stim ca avem nevoie de detoxifiere?

Cand se acumuleaza prea multe toxine, pot cauza dureri de cap, ameteli, alergii, oboseala, transpiratie excesiva, crestere in greutate, balonare, constipatie, oboseala cronica. Iata de ce avem nevoie de o cura de detoxifiere.

Dar ce implica detoxifierea?

Ne referim la eliminarea naturala a deseurilor atat a celor externe, cat si a celor interne, deseurile produse chiar de corp in urma proceselor metabolice. In procesul de eliminare a acestor reziduuri sunt implicate mai multe organe si sisteme ale corpului: colonul, plamanii, ficatul, rinichii si pielea.

La ce interval este indicata detoxifierea?

Primavara si toamna sunt perioadele cele mai propice pentru a tine o cura de detoxifiere. Ideal ar fi de doua ori pe an, dar nu mai des de trei ori, pentru a nu deregla metabolismul.

Durata unei cure de detoxifiere poate varia de la 3 zile pana la 7 zile sau maximum 14 zile, in functie de cat sunt de drastice schimbarile pe care le implica. Fiindca suntem diferiti, si detoxifierea trebuie adaptata la nevoile si problemele fiecarei persoane. Deci, consultati medicul inainte, mai ales daca aveti afectiuni (acute sau cronice).

Dar chiar avem nevoie de detoxifiere?

Teoretic, organismul are capacitatea de a elimina singur toxinele. Cu conditia sa-l ajutam si noi putin sau macar sa nu-l impiedicam Or, daca il expunem constant la surse toxice, cum sa reuseasca?! De aceea este important sa ne ajustam stilul de viata astfel incat sa-i permitem sa functioneze corect, sa prevenim boli si sa imbunatatim starea generala de sanatate.

Detoxifierea nu este indicata insa oricui, oricand si oricum! Copiii, batranii, femeile insarcinate, persoanele anemice, pacientii cu diabet sau pietre la rinichi, tensiune arteriala, nu trebuie sa urmeze cure drastice de detoxifiere, insa pot, desigur, sa-si ajusteze obiceiurile de viata pentru un trai sanatos si armonios.

Cum ne detoxificam in mod sanatos si natural? Iata 5 ingrediente esentiale pentru o detoxifiere reusita:

1. EVITAREA EXPUNERII LA SUBSTANTE TOXICE. Desigur, prima conditie pentru o detoxifiere eficienta este sa taiem sursa problemei, adica sa ne ferim, pe cat posibil, de zonele intens poluate, chimicale, substante toxice, sa renuntam la fumat si narcotice. Stim, greu cu viciile, dar e ocazia perfecta sa ne cautam niste placeri mai sanatoase (sau macar mai putin nocive).

 

2. ALIMENTATIA SANATOASA

  • In detoxifiere este indicata o dieta bogata in legume, fructe si verdeturi, cereale integrale, leguminoase si alte surse de fibre, grasimi sanatoase (avocado, nuci si seminte, ulei de masline, peste gras), proteine de calitate (carne slaba, oua, lactate si branzeturi din surse cat mai curate).
  • Excludeti afumaturile si prajelile, alimentele procesate si semi-preparatele, reduceti consumul de faina alba in favoarea celei integrale. Cu cat alegeti alimente mai naturale si mai proaspete, cu atat sunt mai usor de digerat. Chiar si postul intermitent / fasting-ul ajuta atentie doar si la calitatea alimentelor, cat de nutritive sunt pentru organism, nu doar  cand si cat mancati!
  • Reduceti drastic consumul de sare si zahar si excludeti alcoolul. Metabolizarea dulciurilor si a alcoolului solicita intens ficatul si va saboteaza eforturile, iar sarea retine apa in corp.
  • Hidratarea este esentiala pentru accelerarea digestiei, asimilarea nutrientilor si eliminarea reziduurilor. Beti zilnic minimum 2 litri de apa si ceaiuri neindulcite in special cele de busuioc, ghimbir, ceai verde, musetel au efect detoxifiant.
  • Consumati probiotice si prebiotice – asa-numitele bacterii bune stimuleaza digestia si imunitatea, faciliteaza eliminarea metalelor grele din corp (plumb, cobalt), combat inflamatiile la nivelul sistemului digestiv.

3. SOMN Odihna ofera organismului energia necesara pentru a metaboliza si elimina toxinele. Nu mancati cu 3 ore inainte de somn pentru a permite organismului sa se odihneasca profund, nu sa-si epuizeze energia pentru digestie. Daca va reglati somnul simultan cu dieta, veti constata ca slabiti mai usor – asadar, dublu avantaj! Si, dormind, tocmai bine veti avea mai multa energie.

 

4. SPORT accelereaza metabolismul, creste tonusul si favorizeaza eliminarea deseurilor metabolice prin transpiratie si prin tranzitul intestinal. In plus, endorfinele va vor conferi energie si o stare generala de bine. Asa ca profitati de orice ocazie pentru a face miscare jogging, fitness, aerobic, yoga, baschet, fotbal, ciclism, inot, chiar si banalul mers pe jos, cativa kilometri zilnic, face minuni pentru sanatate. Sa circule limfa!

 

5. SAUNA favorizeaza transpiratia, implicit eliminarea toxinelor. Este insa contraindicata persoanelor cu boli cronice, hipertensiune arteriala sau alte probleme cardiace, respiratorii, dermatologice, neurologice (epilepsie), boli infectioase, pacientilor cu hipotiroidism sau cancer, precum si femeilor insarcinate sau persoanelor care au implanturi. Intrebati medicul inainte!

 

6. PLANTELE ayurvedice stimuleaza si accelereaza procesul natural de eliminare a reziduurilor din organism. De pilda, Azadirachta indica (Neem) si lemn dulce (Glycyrrhiza glabra). Culese din zona nepoluata a muntilor Himalaya si presate la rece pentru a mentine toate beneficiile extractelor, acestea se regasesc in compozitia suplimentului MARGUSA detoxifiant general al organismului, care actioneaza astfel:

 

  • stimuleaza imunitatea si sistemul antioxidant al organismului, protejand celulele de actiunea radicalilor liberi;
  • faciliteaza eliminarea toxinelor din sange si limfa;
  • are proprietati detoxifiante, antiinflamatoare si antibacteriene;
  • sustine sanatatea pielii, favorizeaza cicatrizarea si ofera protectie antimicrobiana in afectiunile cutanate: acnee, eczeme, dermatite, psoriazis, arsuri, diverse infectii ale pielii;
  • protejeaza articulatiile, reduce inflamatia si durerea in afectiunile osteoarticulare (ex.: guta);
  • sustine functiile ficatului;
  • imbunatateste digestia, regleaza tranzitul intestinal;
  • imbunatateste circulatia sanguina si protejeaza sistemul cardiovascular.

 

 

 

 

 

 

 

Efectele? Un corp mai sanatos, o piele mai curata, o viata mai armonioasa si multa energie.

Alegeti sanatatea! Alegeti natural! Alegeti Ayurmed!


Acasa
0
Cos
Meniu