Cosul tau este gol!


Detoxifierea colonului
Articol

Detoxifierea colonului

Detoxifierea colonului | Cum se face?

O procedura care starneste din ce in ce mai mult interes in randul celor preocupati de starea generala de sanatate este detoxifierea colonului. Desi detoxifierea poate fi facuta prin intermediul unor proceduri medicale, aceasta metoda nu este foarte recomandata, deoarece este invaziva si implica unele riscuri. In schimb, exista metode mult mai sigure, prin care colonul poate fi curatat in mod natural.

Detoxifiere colon | Ce inseamna?

Detoxifierea colonului este o metoda prin care sunt eliminate toxinele si reziduurile de la nivelul intestinului, in scopul redobandirii unei stari bune de sanatate, lipsita de probleme digestive si stari prelungite de oboseala. Detoxifierea colonului implica un proces complex, care poate dura 7-14 zile.

Detoxifiere colon | Cand este recomandata?

Detoxifierea colonului este recomandata atunci cand sunt resimtite anumite simptome, care sunt extrem de diferite una fata de cealalta. Totusi, fiecare dintre acestea poate sa indice necesitatea detoxifierii colonului. Este vorba despre oboseala accentuata, probleme digestive, aparitia acneei, crestere in greutate, respiratie neplacuta sau transpiratie excesiva insotita de miros neplacut, probleme de concentrare, insomnie sau chiar schimbari frecvente ale starii de spirit. Conexiunea acestor simptome cu problemele aparute la nivel de colon este explicata in cele ce urmeaza.

Oboseala accentuata poate sa apara chiar si la persoanele care au parte de cele opt ore de somn necesare pentru o buna functionare a organismului. Din cauza toxinelor acumulate in esces, organismul va depune mai mult efort in incercarea de a le elimina, ceea ce va conduce la un consum mai mare de energie si la aparitia oboselii.

Problemele digestive care indica necesitatea unei detoxifieri a colonului sunt numeroase, iar dintre cele mai frecvente pot fi amintite:

  • balonare;
  • constipatie;
  • crampe abdominale;
  • diaree;
  • durere de stomac;
  • indigestie;
  • mancare nedigerata prezenta in scaun;
  • materii fecale de culoare neagra;
  • varsaturi.

Tenul este un indicator foarte bun al starii generale de sanatate. De aceea, prezenta acneei, a petelor pigmentare si a excesului de sebum pot fi semne ale acumularii toxinelor in organism, caz in care se recomanda detoxifierea colonului.

Atunci cand nu exista o explicatie clara a cresterii in greutate sau a faptului ca procesul de slabire este ingreunat, in ciuda unui aport caloric redus, inseamna ca organismul are dificultati in eliminarea toxinelor acumulate in colon. In acest caz, cresterea in greutate poate fi insotita si de balonare si se recomanda detoxifierea colonului.

Respiratia neplacuta si transpiratia urat mirositoare pot sa apara chiar si la persoane care acorda atentie igienei. Insa, atunci cand in corp se acumuleaza o cantitate mare de toxine, acestea pot fi eliminate prin glandele salivare si sudoripare, ceea ce cauzeaza prezenta mirosurilor neplacute.

Problemele de concentrare, insomnia, starile de anxietate si starile depresive pot fi o consecinta a unei diete necorespunzatoare sau a absorbtiei ineficiente de vitamine si substante nutritive la nivel de colon. Explicatia este simpla: un colon sufocat de toxine nu va functiona in parametri optimi, iar organismul nu va primi nutrientii, mineralele si vitaminele importante in mentinerea echilibrului psihic.

Detoxifiere colon - Remedii naturiste

Combinand o serie de metode, colonul poate fi detoxifiat in mod natural. Este vorba despre consumul unor alimente benefice organismului intr-o astfel de situatie, de eliminarea tuturor factorilor care contribuie la aparitia problemelor, de hidratare optima, efectuarea de exercitii fizice si administrarea unor suplimente naturale, care sustin si accelereaza procesul.

Celor care doresc sa inceapa un proces de detoxifiere a colonului li se recomanda, in primul rand, consumul de alimente bogate in fibre. Daca in mod normal femeilor li se recomanda un consum de 20-25 de grame de fibre pe zi, iar barbatilor 30-35 de grame, in cazul detoxifierii cantitatea poate sa ajunga la 40 de grame. Alimente bogate in fibre sunt fulgii de ovaz, hrisca, quinoa, chia, migdalele, lintea, fructele de padure, merele si perele, prunele, portocalele, bananele, guava, fasolea verde, rosie sau neagra, mazarea, nautul, anghinarea, cartofii dulci, broccoli, dovleacul sau avocado. Pot fi consumate alimente care contin fibre insolubile, dar si solubile. Ambele vor contribui la normalizarea miscarilor prezente la nivel de colon si ajuta la restabilirea sanatatii optime a colonului. 

In afara de consumul acestor alimente benefice, se recomanda eliminarea tuturor celorlalte alimente si bauturi care contribuie la acumularea toxinelor in colon. Astfel, in detoxifierea colonului nu se vor consuma alimente procesate, alimente care contin aditivi si coloranti, lactate, alimente care contin faina alba si zahar, fructe sau legume tratate cu pesticide. De asemenea, pe durata detoxifierii nu se vor consuma bauturi alcoolice, dar nici cafea.

Pe langa alimentatie, hidratarea este o alta componenta esentiala a procesului de eliminare a toxinelor din colon. Se recomanda atat consumul de apa, cat si de ceai din plante care ajuta in detoxifierea colonului. De exemplu, inainte de micul dejun pot fi baute 2-3 pahare de apa. In ceea ce priveste consumul de ceai, sunt recomandate urmatoarele plante, care au efect detoxifiant natural dovedit:

  • busuiocul; in procesul de detoxifiere a colonului se poate consuma ceai de busuioc de trei ori pe zi, inaintea meselor principale;
  • ceaiul verde; detoxifierea cu ceai verde dureaza o saptamana si implica un consum de pana la 6 cani de ceai pe zi;
  • ghimbirul; o cana de ceai de ghimbir de trei ori pe zi, inainte de masa, ajuta la redarea echilibrului sistemului digestiv;
  • musetelul; consumul zilnic de aproximativ un litru de ceai de musetel, timp de o saptamana, ajuta la procesul natural de curatare a colonului.

Exercitiile fizice sunt importante in restabilirea sanatatii colonului, deoarece grabesc miscarea intestinala si incurajeaza eliminarea sanatoasa a fecalelor, in mod natural.

Suplimentele alimentare, mai ales cele care contin enzime digestive, au un rol foarte important in detoxifierea colonului. Administrate conform indicatiilor, acestea ajuta la normalizarea digestiei si metabolizeaza proteinele care pot ramane in colon. Exista mai multe tipuri de suplimente naturale a caror formula se bazeaza pe plante utilizate in medicina Ayurvedica si care si-au dovedit efectul in sustinerea procesului natural de detoxifiere a colonului.


Acasa
0
Cos
Meniu