Cosul tau este gol!


Indigestie? Ce este de facut?
Articol

Indigestie? Ce este de facut?

Una dintre principalele afectiuni de care sufera aproape toata lumea, chiar de mai multe ori pe an, poarta numele de indigestie si mai este cunoscuta si sub numele de dispepsie, reprezentand un disconfort in zona abdomenului si a intestinelor. Pot suferi de indigestie atat copii cat si adulti.

Despre indigestie - informatii generale
Despre indigestie trebuie sa stiti ca nu este o afectiune in sine si nu pune viata in pericol, ci reprezinta o serie de simptome care apar, de regula, dupa o masa mai copioasa. Cu toate acestea, disconfortul provocat de indigestie, adica acea senzatie de prea plin, poate semnala diferite alte afectiuni, daca se repeta in mod frecvent.

Pentru a recunoaste un episod de dispepsie, trebuie sa cunoasteti urmatoarele lucruri care semnaleaza indigestie: simptome, cauze si tratament.

Indigestie - cauze

Persoanele care sufera de indigestie sunt afectate de dureri abdominale mai ales dupa mesele principale. Stilul de viata nesanatos si consumul anumitor alimente, bauturi sau medicamente sunt principalele cauze de aparitie a indigestiei. Specialistii sustin ca persoanele afectate pot recunoaste cauzele indigestiei dupa simptomele pe care le au, stiind, astfel, de ce alimente sa se fereasca in viitor.

Concret, principalele cauze ale aparitiei indigestiei includ:
    - consumul si ingerarea alimentelor prea rapid;
    - mancatul excesiv;
    - consumul de alimente foarte grase sau picante;
    - consum in exces de cafea, alcool, ciocolata sau bauturi carbogazoase;
    - fumatul;
    - anxietatea;
    - tratamentele cu antibiotice sau suplimentele pe baza de fier;
    - lipsa activitatii fizice;
    - consumul unei cantitati mari de mancare la o masa.

Indigestie - simptome frecvente

Pentru a recunoaste indigestia, nu este nevoie de studii medicale de specialitate. Se poate recunoaste usor un episod de indigestie, simptome cel mai des intalnite fiind urmatoarele:
    - senzatie de preaplin dupa consumul alimentelor;
    - greata;
    - balonare;
    - varsaturi;
    - durere si disconfort in partea de sus a abdomenului;
    - senzatie de satietate dupa consumul unei cantitati mici de alimente;
    - senzatia de arsura abdominala;
    - eructatii dese.

Uneori, pe langa indigestie, simptome precum cele mentionate anterior pot ascunde unele afectiuni digestive mai grave, precum:
    - gastrita;
    - ulcer peptic;
    - calculi biliari;
    - constipatie;
    - boala celiaca;
    - pancreatita;
    - ocluzie intestinala;
    - cancer la stomac.

Indigestia la copii - cum se manifesta

Pot fi afectati de indigestie copiii mai mari sau mai mici. Indiferent de varsta, un episod de indigestie sperie foarte tare parintii, care, neobisnuiti cu starile de rau ale copiilor, apeleaza la ajutorul medicului specialist. Un episod de indigestie copii se manifesta aproape la fel ca si indigestia la adulti, simptomele fiind, insa, mult mai intense, pentru ca organismul copiilor nu este atat de dezvoltat si de rezistent precum cel al adultilor.

Atunci cand sunt afectati de indigestie copii, simptomele pe care le au includ, in primul rand, greata si varsaturi, iar durerile acuzate sunt foarte intense. Copiii se plang de dureri de stomac si de senzatii de preaplin, eructeaza frecvent si balonarea duce la eliminarea frecventa a gazelor.

Cand sufera de indigestie copii mai mici, adica bebelusi, acestia se manifesta prin plansete, iar colicii si diareea sunt doua simptome specifice. Copilul va avea un apetit alimentar redus atunci cand are indigestie, este lipsit complet de energie, are limba incarcata si respira cu dificultate.

Indigestia la adulti - cum se manifesta

Cand sunt afectati de indigestie adulti, manifestarile nu sunt deloc placute, incluzand flatulenta, eructatii, lipsa de energie, necesitatea de a sta mai mult la toaleta si necesitatea repausului total la pat, imposibilitatea de a digera mancarea sau ingerarea mancarii cu o mai mare dificultate decat in mod normal. De asemenea, adultii nu vor putea sa mai consume alte alimente in afara de cele recomandate, iar acestia vor resimti simptomele timp de mai multe zile.

Cand sufera de indigestie adulti, apar dificultatile la inghitire, oboseala excesiva, durerea accentuata in zona pieptului si chiar varsaturile repetate, care cauzeaza deshidratarea sau scaderea in greutate. Desi un episod de indigestie adulti nu este o afectiune in sine, care sa dea motive de ingrijorare, daca simptomele persista mai mult de 10-14 zile, este cazul sa fiti vazuti de un specialist.

Indigestie - remedii si tratamente la indemana

Starea de sanatate a tractului gastrointestinal este corelata cu echilibrul imunitar, dar si cu sanatatea mentala si cu detoxifierea organismului. Indiferent daca sunt afectati de indigestie copii sau adulti, exista remedii si tratamente la indemana pentru toate varstele. Din ce in ce mai multe persoane care sufera de indigestie apeleaza la remedii afectiuni gastrointestinale naturiste, pentru ca acestea nu au contraindicatii si efecte secundare.

Cand este vorba despre un episod de indigestie, cei afectati pot fi tratati destul de usor, pentru ca exista foarte multe tratamente naturiste sau alopate la indemana tuturor, care se vand chiar si online si care nu necesita reteta eliberata de catre medic.

Tratamentul pentru indigestie presupune si schimbarea stilului de viata, conform recomandarilor specialistilor. Pentru a vindeca sau ameliora un episod indigestie, trebuie evitat consumul alimentelor grase, condimentate si prajite. De asemenea, se recomanda consumul a cinci mese pe zi: trei principale si doua gustari. In plus, consumul de cafea si alcool trebuie sa fie evitat, precum si medicamentele care irita stomacul, precum ibuprofenul si aspirina. Controlul anxietatii si nivelului de stres este un alt factor important in combaterea starii de indigestie.

Stilul de viata echilibrat reprezinta prima si cea mai importanta solutie de tratament pentru indigestie, care presupune schimbarea unor obiceiuri si abordarea unor reguli de conduita. Se evita mesele copioase, se consuma hrana in cantitati mici si dese si se mesteca alimentele pana cand acestea devin pasta.

Pe langa adoptarea unui stil de viata sanatos, din tratamentul indigestiei mai fac parte si medicamente alopate sau naturiste.

1. Medicamente alopate pentru indigestie

Exista numeroase tipuri de medicamente care trateaza indigestia. Acestea trebuie recomandate de catre medic si includ:
    - inhibitorii de pompa de protoni, care reduc aciditatea stomacului si sunt recomandate mai ales in cazul senzatiilor de arsura;
    - medicamentele prokinetice, care stimuleaza tranzitul intestinal;
    - antibioticele, recomandate in cazul depistarii infectiei cu bacteria Helicobacter Pylori;
    - anxioliticele, recomandate daca stresul este cauza principala a indigestiei;
    - antagonistii receptorilor H2, care reduc aciditatea la stomac.

2. Remedii naturiste pentru indigestie

Cele mai bune remedii naturiste pentru momentele in care sufera de indigestie copii sau adulti vin sub forma unor suplimente alimentare, pastile, ceaiuri sau prafuri.

Suplimentele alimentare din ingrediente naturale atent selectate sunt recomandate tuturor celor care sufera de indigestie, copii sau adulti. Acestea contin ingrediente precum:
    - ghimbir - un remediu naturist care stimuleaza sucurile digestive si accelereaza digestia, fiind ideal pentru a elimina simptomele indigestiei cauzata de mancatul in exces;
    - seminte de fenicul - acestea amelioreaza indigestia cauzata de alimente picante sau grase, continand uleiuri volatile care elimina greata si care reduc flatulenta;
    - menta - un real ajutor in tratarea indigestiei, ameliorand crampele abdominale si prevenind greata, menta are si un rol antiseptic important;
    - musetel - aceasta planta este perfecta pentru inducerea unei stari de liniste si pentru calmarea anxietatii, deci in cazul in care episodul de indigestie este cauzat de anxietate, ajutand si la ameliorarea disconfortului de la nivelul intestinelor si avand un efect antiinflamator puternic, care calmeaza durerea;
    - otet de mere - nu foarte multa lume stie, dar o lingura de otet de mere amestecata intr-un pahar cu apa elimina simptomele cauzate de indigestie;
    - bicarbonatul de sodiu - un remediu naturist perfect pentru a elimina senzatia de balonare provocata de indigestie este o jumatate de lingurita de bicarbonat amestecata cu jumatate de pahar de apa calda;
    - carbunele medicinal - un remediu naturist indicat in indigestie pentru a elimina simptomele neplacute, carbunele medicinal poate fi gasit chiar si in farmacii;
    - anghinare - ceaiul de anghinare si pastilele pe baza de anghinare reprezinta tratamente naturiste ideale pentru tratarea indigestiei, deoarece acest ingredient are rolul de a stimula secretia bilei si de a imbunatati digestia;
    - papadia - o planta care stimuleaza digestia, combate balonarea si are un rol important de diminuarea grasimilor si concentratiei de colesterol din sange;
    - ananasul - consumat proaspat, ananasul este un aliment util pentru o buna functionare a tractului gastro-intestinal.

Inainte de a alege un remediu adecvat pentru tratarea episoadelor de indigestie, cei afectati trebuie sa inteleaga ca aceasta afectiune nu este o boala in sine, ci un cumul de simptome, fiind determinata, de regula, de o alimentatie necorespunzatoare si de un stil de viata mai putin sanatos. Cei care duc o viata sanatoasa, insa sunt mai sensibili si se confrunta des cu indigestie pot urma un tratament naturist, ca adjuvant pentru o digestie mai buna.


Acasa
0
Cos
Meniu