Cosul tau este gol!


Intarirea sistemului imunitar, intre mit si realitate
Articol

Intarirea sistemului imunitar, intre mit si realitate

In contextul pandemiei, un sistem imunitar echilibrat este mai important ca niciodata. Astfel, intarirea sistemului imunitar este o idee de care sunt preocupate din ce in ce mai multe persoane.

Exista nenumarate suplimente si superalimente care promit sa intareasca sistemul imunitar. Insa, este, oare, posibil ca oamenii sa isi poata intari sistemul imunitar prin diverse metode, astfel incat sa se imbolnaveasca mai rar? Pentru a raspunde la aceasta intrebare este necesar sa se inteleaga modul in care functioneaza sistemul imunitar si felul in care organismul lupta impotriva infectiilor.

Sunt foarte multe mituri care se invart in jurul ideii de intarire a sistemului imunitar, iar in acest articol le vom demonta pe cele mai des intalnite.

Cum functioneaza sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este programat sa identifice in organismul uman infectii, boli sau rani, pentru ca ulterior sa le combata si sa le vindece. Este un sistem complex, care include bariere fizice, mai multe tipuri de celule, limfocite si mesageri chimici, care actioneaza atat local, cat si in intregul organism. Fara un sistem imunitar functional, organismul nu poate lupta impotriva factorilor daunatori.

Odata ce sistemul imunitar identifica o neregula, se declanseaza un raspuns imun, care are scopul de a restabili functionarea normala a organismului. Astfel, atunci cand ne imbolnavim, simptomele resimtite sunt, de fapt, un semn al faptului ca organismul lupta impotriva infectiilor sau virusurilor, declansand raspunsul imun.

Specialistii spun ca ideea de a avea un sistem imunitar puternic este gresita. In schimb, ar trebui sa lucram la intarirea sistemului imunitar pentru ca acesta sa fie echilibrat. Un sistem imunitar prea puternic poate dauna organismului exact in acelasi fel in care ii dauneaza un sistem imunitar slabit.

Mituri si adevaruri despre sistemul imunitar

Cand vine vorba despre intarirea sistemului imunitar si cele mai bune metode pentru a face acest lucru, trebuie sa se faca diferenta intre mit si realitate. Unele informatii care circula pe internet sau la TV fac referire la metode total ineficiente de intarire a sistemului imunitar, pe cand altele sunt demne de luat in seama.

Iata care sunt cele mai raspandite 7 afirmatii - mituri si realitati - privind intarirea sistemului imunitar si care dintre ele ar trebui luate in seama!

1. Exercitiile fizice nu au efect asupra sistemului imunitar - Mit

Desi nu exista studii care sa certifice legatura directa dintre efectuarea exercitiilor fizice si intarirea sistemului imunitar, miscarea aduce organismului o serie de beneficii importante, precum:
    - mentinerea unei greutati corporale optime;
    - protectie impotriva unor boli asociate cu greutatea ridicata;
    - reglarea tensiunii arteriale.

Toate acestea contribuie la mentinerea unui sistem imunitar echilibrat.

De asemenea, exercitiile fizice imbunatatesc circulatia sangelui, ceea ce inseamna ca celulele si substantele care formeaza sistemul imunitar vor circula si ele mai bine si vor fi mai eficiente.

2. Consumul de legume si fructe contribuie la intarirea sistemului imunitar - Realitate

Studiile arata ca persoanele care consuma o cantitate mai mare de legume si fructe se imbolnavesc mult mai rar. Motivul? Nutrientii pe care le contin alimentele sanatoase ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva virusurilor si bacteriilor.

3. Suplimentele alimentare ajuta la o recuperare mai rapida - Mit

Administrarea zilnica de suplimente alimentare pe baza de multivitamine ajuta la mentinerea unei stari bune de sanatate, in cazul in care nu se urmeaza o dieta sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, nu s-a dovedit ca administrarea unei doze mai mari de vitamine atunci cand suntem raciti ajuta sistemul imunitar in vreun fel.

4. Atitudinea pozitiva sustine starea buna de sanatate - Realitate

Atitudinea pozitiva ajuta foarte mult la mentinerea unei stari bune de sanatate. Un studiu realizat asupra unor studenti a aratat faptul ca sistemul lor imunitar era direct legat de perceptia pe care o aveau acestia asupra cursurilor. Astfel, atunci cand gandurile despre scoala erau pozitive, sistemul imunitar era intr-o forma mai buna, iar atunci cand erau ingrijorati din cauza unor examene, sistemul imunitar avea un raspuns mai intarziat.

5. Somnul nu contribuie la intarirea sistemului imunitar - Mit

Legatura dintre somn si intarirea sistemului imunitar este una foarte puternica. Insa, trebuie avut in vedere faptul ca este esential ca somnul sa fie de calitate pentru a contribui la intarirea sistemului imunitar. Odihna ajuta la repararea si recuperarea intregului organism, contribuind la mentinerea echilibrului sistemului imunitar.

Nevoile in privinta somnului variaza, insa, in general, un somn sanatos se desfasoara dupa cum urmeaza:
    - nou-nascutii: 16-18 ore de somn pe noapte;
    - prescolarii: 11-12 ore de somn pe noapte;
    - copiii: 10 ore de somn pe noapte;
    - adolescentii 9-10 ore de somn pe noapte;
    - adultii: 7-8 ore de somn pe noapte.

 

Pentru a fi eficient in intarirea sistemului imunitar, somnul trebuie sa fie linistit si neintrerupt.

 

6. Parintii pot contribui la intarirea sistemului imunitar al copiilor - Realitate

Se intampla uneori ca suzeta bebelusului sa cada pe jos. Unii parinti o vor spala inainte sa o ofere din nou copilului, iar altii o vor "curata" printr-o alta metoda, introducand-o in propria gura. Este acest obicei ciudat sau gresit? Studiile spun ca nu. Se crede ca, astfel, riscul copilului de a dezvolta alergii se diminueaza considerabil, avand in vedere ca germenii transmisi catre bebelus prin saliva parintilor vor declansa un raspuns imun.

7. Copiii au nevoie de suplimente cu vitamine pentru intarirea sistemului imunitar - Mit

Aportul de minerale, substante nutritive si vitamine este foarte important pentru un copil, insa toate acestea trebuie sa fie asigurate printr-o alimentatie sanatoasa, nu prin administrarea de suplimente. Chiar daca vitaminele sunt benefice si se pot administra fara reteta, acestea nu trebuie date copilului inainte sa va consultati cu medicul de familie si inainte de a incerca sa ii asigurati aportul necesar prin intermediul alimentatiei sanatoase.

Ce poti face pentru intarirea sistemului imunitar?

Un studiu cu privire la raspunsul imun, realizat pe perechi de gemeni cu varste cuprinse intre 8 si 82 de ani, a determinat faptul ca, desi genetica joaca un rol important, intarirea sistemului imunitar este, mai degraba, influentata de factori care nu tin de genetica. Ce inseamna acest lucru? Faptul ca stilul de viata, nivelul de stres si germenii la care este expus organismul de-a lungul timpului joaca un rol extrem de important in intarirea sistemului imunitar.

Diferenta dintre o persoana cu sistem imunitar echilibrat si una cu un sistem imunitar slab este facuta, de cele mai multe ori, de stilul de viata si de obiceiuri. Asadar, pentru intarirea sistemului imunitar sunt utile urmatoarele recomandari:
    - sa fie spalate mainile de cate ori este nevoie;
    - sa se evite atingerea fetei;
    - sa fie urmata o dieta echilibrata si bogata in nutrienti si vitamine esentiale pentru intarirea sistemului imunitar;
    - sa fie respectat un program sanatos de somn;
    - sa fie mentinuta o forma fizica buna;
    - sa se solicite vaccinarea impotriva virusurilor;
    - sa se controleze nivelul de stres;
    - sa fie administrate suplimente alimentare pentru intarirea sistemului imunitar, in cazul in care nutrientii, vitaminele si mineralele nu se asimileaza in mod corespunzator din alimentatie;
    - sa se renunte la fumat;
    - sa se consume bauturi alcoolice in mod responsabil.

Spalarea mainilor cu apa si sapun este importanta, deoarece ne putem imbolnavi dupa atingerea unei suprafete contaminate. Evitarea atingerii fetei este recomandata deoarece virusurile si bacteriile patrund in organism prin intermediul gurii, nasului si al ochilor.

De asemenea, vaccinarea este foarte importanta. Vaccinul impotriva virusului gripal, de exemplu, stimuleaza sistemul imunitar sa declanseze un raspuns si sa protejeze organismul de gripa. Scopul vaccinului este de a invata sistemul imunitar sa recunoasca patogenii specifici si sa formeze o "strategie de aparare" a organismului impotriva acestora.


Acasa
0
Cos
Meniu