Cosul tau este gol!


Tot ce trebuie sa stii despre hipotiroidism si hipertiroidism
Articol

Tot ce trebuie sa stii despre hipotiroidism si hipertiroidism

Problemele glandei tiroide afecteaza metabolismul oamenilor de pretutindeni, in special al persoanelor de sex feminin, care, in cele mai multe cazuri, se confrunta cu hipertiroidism pana la varsta de 60 de ani si cu ambele afectiuni ale glandei tiroide - hipotiroidism si hipertiroidism, dupa aceasta varsta.

Studiile arata ca una din 8 femei are probleme cu glanda tiroida; la femei, problemele cu glanda tiroida pot debuta la orice varsta, spre deosebire de barbati, unde raportul este de 1 la 13, aceste tulburari debuteaza in jurul varstei de 50 de ani.

Simptomele cel mai des intalnite ale afectiunilor glandei tiroide sunt starile de somnolenta din timpul zilei, uitarea, confuzia, lipsa puterii de concentrare, ameteala, depresia sau iritabilitatea.

De cele mai multe ori, schimbarile de dispozitie ne afecteaza viata sociala si relatiile profesionale fara sa ne dam seama. Ne spunem in gand "Nu stiu ce s-a intamplat cu mine!" si regretam anumite lucruri pe care le-am facut, fara a ne da seama de influenta dezechilibrelor hormonale care se petrec in corpul nostru.

Pentru a identifica si a tine sub control aceste probleme, este recomandat consultul unui medic specialist, alaturi de tratamente naturiste la care multi oameni au apelat si s-au bucurat de rezultate remarcabile. Exista mai multe produse naturale care lupta impotriva acestor afectiuni cu brio, dar, mai intai, haideti sa cunoastem mai bine ce este glanda tiroida, care sunt afectiunile acesteia, simptomele aferente acestor afectiuni, diagnosticarea si tratamentul.

Ce este glanda tiroida?

Glanda tiroida este un organ mic, in forma de fluture, situat in partea din fata a gatului. Aceasta prezinta doi lobi, aflati de-o parte si de alta a traheei, legati printr-un tesut ce poarta numele de istm tiroidian.

Tiroida este o glanda endocrina, ce nu depaseste mai mult de 30 de grame la adulti, dar care are un rol major pentru controlul multor functii vitale ale corpului. Aceasta regleaza intregul metabolism si se asigura ca toate celulele functioneaza la parametri normali.

Cand tiroida nu functioneaza corect, aceasta poate afecta intregul corp. Daca organismul produce prea putini hormoni tiroidieni, puteti dezvolta o afectiune care se numeste hipotiroidism. Daca organismul produce prea multi hormoni tiroidieni, puteti dezvolta o afectiune numita hipertiroidism. Ambele afectiuni nu trebuie neglijate si au nevoie de tratament specific cat mai rapid.

Hipertiroidismul si hipotiroidismul afecteaza tiroida in moduri diferite si, prin urmare, au simptome distincte.

Hipotiroidism

Se remarca atunci cand intregul metabolism incetineste, ritmul cardiac este mai lent decat normal, tractul intestinal incetineste si el, iar starile de indispozitie sunt frecvente.

Simptome hipotiroidism:

→     Oboseala;
→     Uitare;
→     Piele uscata;
→     Par uscat;
→     Unghii fragile;
→     Constipatie;
→     Crestere in greutate;
→     Crampe musculare;
→     Depresie;
→     Scaderea fluxului menstrual;
→     Umflarea in partea din fata a gatului.

Hipertiroidism

Este accelerat metabolismul, provocand pierderi in greutate neintentionate si batai rapide sau neregulate ale inimii, un ritm de viata alert si insomnii.

Simptome hipertiroidism:

→     Pierderea in greutate neintentionata, chiar si atunci cand apetitul si aportul alimentar raman la fel sau cresc;
→     Batai rapide ale inimii (tahicardie) - de obicei mai mult de 100 de batai pe minut;
→     Batai neregulate ale inimii (aritmie);
→     Apetit crescut;
→     Nervozitate, anxietate si iritabilitate;
→     Tremur (de obicei, un tremur fin in maini si degete);
→     Transpiratie;
→     Modificari ale tiparelor menstruale;
→     Sensibilitate crescuta la caldura;
→     glanda tiroidiana marita, care poate aparea ca o umflatura la baza gatului;
→     Oboseala, slabiciune musculara;
→     Insomnii;
→     Subtierea pielii;
→     Par fin, fragil.

Diagnosticare hipotiroidism si hipertiroidism

Primul pas in diagnosticare hipotiroidismului si hipertiroidismului este un simplu test de sange. Acest test de sange va masura trei tipuri de hormoni. Primul se numeste hormonul stimulant al tiroidei (TSH), care este eliberat de glanda pituitara din creier. Un rezultat care indica un nivel ridicat al TSH, in acest caz, inseamna ca glanda pituitara este in exces si poate indica hipotiroidism. Un rezultat care indica un nivel scazut al TSH inseamna ca primiti o cantitate anormala de hormoni tiroidieni in sange si poate indica hipertiroidism.

Alti doi hormoni pe care medicul dumneavoastra ii poate verifica includ tiroxina libera (T4) si triiodotironina totala (T3). Nivelurile scazute ale oricaruia dintre acesti hormoni indica hipotiroidism, in timp ce nivelurile ridicate indica hipertiroidism.

Testele ulterioare de diagnostic depind de ceea ce gaseste medicul dumneavoastra in sangele initial, precum si in timpul verificarii fizice a tiroidei. O glanda tiroidiana extinsa poate necesita o ecografie pentru a diagnostica posibile chisturi.

Tratament hipotiroidism si hipertiroidism

In cazul celor care se confrunta cu hipotiroidism, acestia apeleaza si la suplimente alimentare, in afara tratamentului medicamentos. Acest tratament include: iod, vitamina B, seleniu, zinc, vitamina D.

Cand tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, aveti nevoie de un aport adecvat de iod. Aportul minim recomandat de iod pentru majoritatea adultilor este de 150 micrograme pe zi si se gaseste in alimente precum: lapte, branza, oua, peste etc.

Vitamina B ajuta la reglarea functiei tiroidiene. Este mai bine sa luati un supliment nutritional care sa includa intregul complex de vitamine B si este posibil sa aveti nevoie si de vitamina B12 suplimentara, daca un test de sange indica acest lucru.

Seleniul este esential pentru metabolizarea hormonilor tiroidieni si poate fi gasit in alimente precum: ton, creveti, somon, sardine, scoici, miel, pui, vita, curcan, oua, ciuperci sau puteti lua 100 - 200 micrograme de seleniu sub forma de supliment alimentar zilnic.

Pe langa seleniu, zincul joaca un rol important in imbunatatirea functiei tiroidiene, deoarece imbunatateste semnificativ nivelul T3. Aportul zilnic recomandat de zinc este de 8 pana la 11 miligrame pentru femei si barbati adulti, potrivit medicilor specialisti.

Tirozina este un nutrient implicat in producerea si transformarea hormonilor tiroidieni. Una dintre cele mai bune metode de a creste concentratia de tirozina in organism este sa va asigurati ca veti obtine intre 10 si 35% din caloriile consumate zilnic din alimente bogate in proteine sau din suplimente alimentare.

De altfel, si vitamina D este benefica in tratarea hipotiroidismului pentru ca imbunatateste nivelul TSH si este adesea recomandata ca supliment nutritiv de catre un medic de specialitate.

In cazul celor care se confrunta cu hipertiroidism, acestia apeleaza si la suplimente alimentare, in afara tratamentului medicamentos. Acest tratament include: L-carnitina, complex de vitamina B12, seleniu, ulei esential de lavanda, glucomannan.

L-carnitina este un supliment natural care poate ajuta la tratarea efectelor hipertiroidismului. Aceasta previne intrarea hormonilor tiroidieni in anumite celule si poate trata simptomele hipertiroidismului, inclusiv palpitatii cardiace, tremor si oboseala.

Daca aveti hipertiroidism, exista sanse sa aveti si o deficienta de vitamina B-12. O deficienta de vitamina B-12 se manifesta prin stari de oboseala si ameteala.

Seleniul este un mineral care apare in mod natural in apa, sol si alimente, dar inainte de a lua un astfel de supliment, este recomandat sa consultati medicul, deoarece exista unele efecte secundare posibile, daca este luat in asociere cu anumite medicamente.

Uleiul esential de lavanda poate sa reduca sentimentele de anxietate si sa va ajute sa va simtiti linistiti si pozitivi. Acest lucru va poate ajuta sa combateti nervozitatea si insomniile, ambele simptome ale hipertiroidismului.

De asemenea, glucomannanul este o fibra dietetica, ce se gaseste sub forma de capsule, pulbere si tablete si care se bucura de popularitate in Asia, Africa si Europa. Adesea provine din radacina plantei de konjac si ajuta la buna functionare a intregului metabolism.

Cu toate acestea, este important ca, inainte de administrarea oricarui supliment, sa consultati un medic de specialitate pentru a intelege, dupa efectuarea testului de sange, care este deficienta de vitamine si minerale cu care va confruntati.


Acasa
0
Cos
Meniu