Ayurveda in disfunctia erectila

Studii recente au evidentiat ca peste 50% din populatia masculina de peste 50 de ani sufera de ceea ce se numeste disfunctie erectila (D.E.). Cauzele acestui complex de tulburari sunt multiple, de la “banalul” stres, regim de viata dezordonat, consum de alcool, tutun, droguri etc., pana la unele afectiuni ce au drept consecinta a evolutiei lor sau a tratamentului urmat o scadere a activitatii sexuale. Consecintele D.E. se reflecta atat in plan social – aparitia unor complexe de inferioritate, frustrari, scaderea randamentului activitatii profesionale, tensiuni in viata de familie, cat si in plan economic – terapii costisitoare, scaderea natalitatii etc.

Conform unor studii recente, disfunctia erectila afecteaza sever peste 200 de milioane de barbati. Analizand cauzele acestui mare procent, specialistii au putut stabili ca factorii de risc pentru 4/5 dintre suferinzii de disfunctie erectila ar fi: diabetul, hipercolesterolemia, ateroscleroza, traumatisme neurologice, accidentele vasculare cerebrale, prostatectomia etc. In ceea ce priveste cauzele psihologice (20%), pot fi mentionate: stresul, depresia, anxietatea etc. Sunt de asemenea mentionate dezechilibrele hormonale, ca deficitul de testosteron, apoi unele efecte adverse toxice, alergice sau de intoleranta, determinate de unele medicamente – antihipertensive, antidepresive, hipnotice, oncolitice; precum si excesul de alcool, drogurile, fumatul etc.

Un studiu controlat, efectuat in peste 10 tari, dupa o metodologie proprie care sa evidentieze impactul emotional al disfunctiei erectile, a fost efectuat pe 2 grupe de barbati (barbati cu varste 45 de ani si barbati cu D.E. cu varste intre 40 si 70 de ani), rezultatele fiind schematizate in continuare:

D.E. are un impact major asupra calitatii vietii si imaginii de sine

Daca n-as suferi de disfuncție erectila, m-as bucura mai mult de viata

81%

Viata mea sexuala nu mai pare normala

80%

Disfuncția erectila ma face sa ma simt nemultumit de mine

75%

Simt ca-mi dezamagesc partenera

67%

Nu mai sunt sigur pe mine, asa cum obisnuiam sa fiu

65%

 

Ce este important pentru barbatii care sufera de D.E.?

Sa nu trebuiasca sa-mi planific actele sexuale

93%

Experientele sexuale sa fie mai placute pentru mine

91%

Sa fac sex mai des

90%

Experientele sexuale sa fie firesti

89%

Sa nu fiu presat de timp

86%

Sa nu-mi amintesc permanent de starea mea

85%

Partenera mea sa se simta bine

84%

Sa am mai mult timp pentru preludiu

81%

Sa ma simt din nou ca un barbat

78%

Sa am mai mult timp pentru romantism si intimitate

77%


Concluziile studiului pot fi rezumate astfel: Disfunctia erectila are un impact major asupra barbatilor, asupra vietii de cuplu. Majoritatea celor cu D.E. simt ca-si dezamagesc partenerele si doresc sa recastige ce au pierdut in viata sexuala.

In ultimii ani, companiile farmaceutice au inceput sa acorde o atentie deosebita acestui adevarat fenomen. O gama intreaga de “pastile minune” a aparut pe piata. S-a demonstrat insa ca administrarea lor pe o perioada mai lunga de timp prezinta o serie de inconveniente: administrarea este contraindicata in CID (cardiopatia ischemica dureroasa), consumul in asociere cu medicamentele pe baza de nitrati este interzis, existand pericolul de scadere brusca a tensiunii arteriale; unele afectiuni contraindica folosirea acestor medicamente (anemie, mielom multiplu, alte boli ale sangelui, boli severe de ficat, rinichi, splina). Unele efecte secundare sunt uneori posibile – dureri de cap, dureri de stomac, nas infundat, infectii ale tractului urinar, diaree, daltonism temporar (pacientul vede verde in loc de albastru si invers), toleranta scazuta la lumina. Un astfel de medicament nu poate fi administrat decat maximum o tableta pe zi, iar peste 65 de ani o tableta la doua zile.

Disfunctia erectila nu este numai o problema a barbatilor lumii moderne. Toate sistemele traditionale de medicina cuprind si remedii naturale utile in terapia acestui gen de tulburari. Astfel, si medicina indiana AYURVEDA, adresandu-se unei populatii cu un cult pentru sexualitate, a trebuit sa gaseasca remedii in aceasta directie. Un astfel de remediu eficient impotriva disfunctiei erectile este POTENT POWER, un supliment alimentar functional, din care, prin efectul sinergic obtinut din insumarea caracteristicilor individuale, rezulta un produs revitalizant general si in special un regenerator al functiei sexuale, prin stimularea receptorilor senzoriali erotogeni. Stimularea se obtine atat prin declansarea mecanismului enzimatic, cat si prin cel al transmiterii semnalului prin sistemul nervos central (SNC) in zona penilo-pelvina, determinand cresterea fluxului sanguin in corpii cavernosi penieni. Efectul unora din plantele componente este stimulator si afrodiziac datorita uleiurilor volatile odorante de natura terpenica, acizilor fenolici, taninurilor,glicozizilor, colinei si betainei, acizilor grasi nesaturati si oligoelementelor.

Dintre plantele medicinale indiene cu actiuni si efecte afrodisiace, vor fi prezentate in continuare doar cateva:

Zingiber officinalis – planta erbacee perena, cu rizom gros de culoare galbena, frunze lanceolate de culoare verde, cu flori galben-verzui. Partea utilizata sunt rizomii. In India au fost obtinute 26 de specii pana la selectionarea celei mai bogate in principii active, cu efect aromatizant, carminativ, afrodiziac, tonic general, eficienta in afectiuni pulmonare si ale aparatului respirator, digestiv, in reumatism, nevralgii, urticarie.

Sida cordifolia – este un arbust scund, cu flori solitare de culoare galben deschis. Este o planta eficienta ca antireumatic, antiinflamator, analgezic si sedativ.

Asparagus racemosus (Sparanghelul) – aceasta planta este un arbust cu radacini groase, cu rizom carnos. Radacinile au efect afrodiziac, diuretic, laxativ, tonic si galactogen. Planta contine alcaloizi, protide, amidon, taninuri, mucilagii si diosgenina. Uleiul extras din planta contine peste 80% acid oleic. Compusii odoranti ai plantei contin tiopen, tiazol, pirol, pirazim, aldehide, cetone, alcooli si fenoli.

Prof.Univ.dr.Farm.Ing. SENECA-SANDRIN BERGHEANU
Dr. DRAGOŞ IONESCU

Voteaza acest articol 1
Evaluari vizitatori

Evaluare: 4.0/5 (2 vot/uri)Produse recomandate