Cosul tau este gol!


Caderea parului - cauze si tratament
Articol

Caderea parului - cauze si tratament

Caderea parului se afla pe lista problemelor cu care se confrunta foarte multe persoane si provoaca mai mult o trauma psihica decat fizica, deoarece alopecia este legata de trecerea anilor, de batranete sau de boala.

Podoaba capilara contine intre 100000 si 150000 de fire de par (aproximativ 300 pe cm2). In fiecare zi cad intre 50-100 de fire de par. Regenerarea parului in mod normal nu lasa urme vizibile la nivelul scalpului. Semnalele de alarma apar cand firele cazute nu sunt inlocuite de un numar similar de fire noi, cand firele noi sunt mai subtiri sau cand parul cade in suvite groase din cap. Cu timpul, firele de par cazute sunt tot mai multe, iar pielea scalpului este tot mai vizibila.

De-a lungul intregii vieti parul se reinnoieste in permanenta. Pe parcursul vietii, parul trece prin 20 - 30 de cicluri de reinnoire. Fazele unui ciclu de reinnoire sunt:

  • faza anagena (cresterea) - pe parcursul acestei etape, parul creste cu circa un centimetru pe luna, iar odata cu inaintarea in varsta cresterea este mai mica. Ciclul de crestere dureaza intre 4 si 6 ani la femei. Circa 80% din podoaba capilara este mereu in crestere, restul de 20% aflandu-se in alte etape. Vara parul creste mai repede.
  • faza de stagnare - exista o perioada de 3 - 4 saptamani in care parul inceteaza sa mai creasca.
  • faza telogena (caderea) - se produce in momentul in care parul aflat in crestere intra in contact cu cel aflat in perioada de stagnare, impingandu-l pe acesta din urma, pana cade. Aceasta faza dureaza intre 1 si 3 luni. Numarul de fire de par pierdute este mai mare sau mai mic, in functie de varsta, de caracteristicile parului sau de anotimp. S-a observat ca primavara si toamna, caderea parului este mai intensa.

Caderea parului este o problema care nu trebuie neglijata. Odata cu inaintarea in varsta, perioada de crestere se micsoreaza si de aceea densitatea podoabei capilare scade.

Caderea parului - cauze externe si interne

Caderea parului poate avea o serie de cauze atat externe organismului, cat mai ales interne. Cauzele alopeciei sunt diverse, poate fi cauzata de o multitudine de factori, de la o alimentatie deficitara si pana la infectiile scalpului sau probleme psihiatrice.

Cauzele care duc la caderea parului trebuie stabilite de medicul dermatolog. Este foarte important sa fie consultat un medic dermatolog cu privire la schimbarile survenite deoarece exista diferite tipuri de tratamente pentru fiecare pacient in parte. De cele mai multe ori, medicul dermatolog va recomanda realizarea unui set de analize personalizate, care vor pune in evidenta cauzele caderii parului, in functie de istoricul medical al fiecarui pacient.

Tipurile de alopecie, in functie de cauza, sunt:

  • alopecia androgenica - alopecia seboreica este foarte frecventa la barbati, in aparitia ei factorii genetici (ereditari) jucand un rol foarte important (uneori se transmite direct de la tata la fiu, alteori sare una sau doua generatii). Se asociaza o secretie crescuta de hormoni androgeni (5-hidroxitestosteron) si o crestere a seboreei. Este tipul cel mai frecvent de alopecie la barbati. Alopecia androgenica la femei se instaleaza treptat si parul se rareste pe intreaga suprafata a scalpului (se investigheaza o posibila virilizare). Este o afectiune care cu greu poate fi oprita din evolutie si de aceea necesita un tratament de lunga durata. La barbati, ca si la femei, odata cu inaintarea in varsta, faza de crestere a firelor de par se scurteaza. Firele cresc mai subtiri si radacinile sunt mai fragile, ele cad mai usor. Factorul ereditar este determinant. Cazuri de alopecie (chelire) in familie inseamna risc crescut. Tot factorul ereditar determina varsta la care incepe sa apara chelia cat si zonele si extinderea alopeciei.
  • alopecie cicatriciala - este cauzata de inflamatii care afecteaza foliculul firului de par care nu va mai produce fire de par noi. Acest tip de alopecie poate fi cauzat de boli de piele (lupus, foliculita), de cancere epiteliale sau de traumatisme (de exemplu arsuri).
  • alopecia difuza de stres (Efluvium telogen) - alopecia difuza de stres poate fi cauzata de factori fizici (nastere dificila, febra mare, deficit nutritional, slabire prea brusca, disfunctii metabolice) si de factori psihologici (un soc, un deces in familie, etc). Poate interveni cand pacientul este afectat de un soc emotional sau fizic ce transfera radacinile in modul de odihna - telogen. Este afectat ciclul de crestere al parului si parul afectat cade. Dupa o perioada (1-2 luni), foliculul devine activ din nou si fire noi de par le inlocuiesc pe cele cazute. Refacerea completa poate dura 4-6 luni.
  • pelada (alopecia areata) - clasificata ca o afectiune autoimuna, aceasta boala are cauze necunoscute. Persoanele care o dezvolta sunt de obicei indivizi in stare de sanatate buna. Sunt foarte putine cazurile cand se poate face o asociere cu o alta afectiune autoimuna, de exemplu la nivelul tiroidei. Zona afectata are o delimitare clara, pielea este stralucitoare, punctata de orificiile foliculilor pilo-sebacei, inconjurata de fire rupte la 1 cm, deformate in forma de semnul exclamarii. Evolutia poate fi spre crestere spontana sau capricioasa, spre generalizare. Unii pun aceasta afectiune pe seama factorilor ereditari, mecanismul de declansare fiind extern (un virus, ceva din mediul inconjurator).
  • alopecie de tractiune - coafurile care solicita parului pot distruge radacinile. Parul isi revine si creste la loc daca se evita daunele ireversibile, actionandu-se de la primele semne.

Alte cauze pentru caderea parului:

  • alimentatia deficitara - lipsa de proteine, vitamine, minerale din dieta poate duce la caderea parului. Problemele de alimentatie, bulimia sau anorexia, pot cauza de asemenea caderea parului.
  • tratamentele medicale - anumite medicamente folosite pentru tratarea depresiei, a gutei, a artritei, a problemelor cardiace sau a hipertensiunii, pot avea ca efect secundar caderea parului. Caderea temporara a parului poate fi determinata de chimioterapie si radioterapie. La femei anticonceptionale pot cauza caderea parului. Odata cu incetarea tratamentului, parul isi revine de obicei la normal.
  • tricotilomania - este o afectiune psihica, o boala cronica, care consta in impulsul irezistibil al persoanei de a-si smulge parul din anumite zone cu pilozitate ale corpului. Unii suferinzi de aceasta afectiune isi smulg suvite intregi ca dupa aceea sa incerce cumva sa ascunda portiunile de piele dezgolita.
  • modificarile hormonale - dezechilibrele hormonale pot duce la caderea temporara a parului. Modificarile hormonale pot avea drept cauza sarcina, nasterea, administrarea discontinua a contraceptivelor, inceputul menopauzei sau o glanda tiroida hiperactiva sau din contra, hipoactiva.
  • infectiile scalpului - unele infectii fungice ale scalpului pot invada firul de par si pielea capului ducand la caderea parului. In aceste situatii parul incepe sa creasca la loc dupa aplicarea unui tratament antifungic.
  • boli cronice - bolile cronice care pot cauza caderea parului sunt diabetul si lupusul.
  • tratamentele cosmetice, ingrijirea excesiva afecteaza parul. Indreptarea, vopsirea, decolorarea si permanentul agresiv distrug parul si uneori duce la caderea lui. Perierea in forta si repetata este de asemenea nociva.

Remediile naturiste - de ajutor in tratamentul impotriva caderii parului

Foarte multi oameni isi doresc ca parul lor sa creasca mai repede si sa fie mai bogat. Pentru toti acestia, exista si alternativa tratamentelor naturiste, iar medicina traditionala indiana exceleaza in astfel de metode de imbunatatire a calitatii parului.

Printre produsele din plante medicinale indiene cu proprietati de regenerare a parului si care pot ameliora alopecia sunt: HENNA SI AMLA HAIR CLEANSER.

HEENA - tratament natural caderea parului

Produsul HEENA este o pudra naturala obtinuta dintr-o combinatie de plante medicinale ayurvedice indiene care confera stralucire si suplete firului de par. Heena, este un colorant si un reconditionant natural al parului ce confera parului o frumoasa si stralucitoare nuanta roscata. Prin stimularea circulatiei sanguine la nivelul radacinii firului de par si a efectului sau nutritiv este un revitalizant natural care ofera vigoare si stralucire parului. Are un puternic efect antiseptic care protejeaza pielea capului de infectii. Combate iritatiile pielii induse de radiatiile solare si transpiratia abundenta. Este utila si in cazul unor leziuni cutanate usoare si arsuri de gradul I, provocate de lichide fierbinti sau flacara.

AMLA HAIR CLEANSER - tratament natural caderea parului

Un factor important pentru mentinerea sanatatii parului si a pielii capului este utilizarea unui sampon adecvat tipului de par si piele.

Samponul AMLA HAIR CLEANSER este creat dupa o formula ayurvedica unica in care sunt utilizate plante medicinale indiene folosite in mod traditional pentru a preveni caderea parului si pentru a stimula cresterea lui. Este eficient pentru parul uscat si deteriorat si ofera protectie impotriva efectelor nocive ale factorilor externi, responsabili pentru deteriorarea si degradarea acestuia.

Fructele de Amla (Agrise indiene) stimuleaza cresterea parului si intaresc radacina prin efectul fortifiant asupra foliculilor care determina mentinerea culorii naturale a parului, reducerea caderii parului si albirea prematura. Amla este o sursa naturala de vitamina C si alti nutrienti care hranesc pielea si parul cu substante nutritive esentiale si le protejeaza de efectul distructiv al radicalilor liberi. Este impiedicat procesul de subtiere a firului de par odata cu inaintarea in varsta. Amla previne aparitia matretii, infectiilor fungice si ajuta la hidratarea pielii capului si a firelor de par. Busuiocul indian contribuie la mentinerera sanatatii scalpului si parului datorita uleiului esential care este antibacterian, antifungic si antiinflamator.

Shikakai, cunoscut si sub denumirea de "fructul pentru par" are un continut bogat in saponine si acizi organici care curata scalpul si parul si mentine pH-ul natural. Substantele bioactive confera volum, vigoare si stralucire parului si fortifica radacina parului, stimuland cresterea lui. Ajuta la combaterea matretei, impiedica ruperea si despicarea varfurilor firelor de par.


Acasa
0
Cos
Meniu