Gastrita-Inflamarea mucoasei gastrice

Ce facem daca avem gastrita?

Daca ai dureri de burta, insotite de senzatia de arsura in stomac si care nu te lasa sa te bucuri de mancarurile tale preferate s-ar putea sa suferi de gastrita. Gastrita este o afectiune des intalnita a sistemului digestiv care, netratata sau tratata superficial, poate fi periculoasa prin complicatiile ei ireversibile.

Gastrita reprezinta inflamarea mucoasei gastrice prin procese inflamatorii, degenerative sau metaplazice. Aceste leziuni ale mucoasei pot evolua spre vindecare, avand un caracter autolimitant, ori din contra, pot fi evolutive pana la complicatii grave, hemoragii gastrice, perforatii cu risc major de peritonita sau chiar degenerare in adenocarcinom (cancer gastric). Ca si clasificare, gastrita poate fi acuta sau cronica, iar in functie de simptome gastrita se poate clasifica din punct de vedere clinic ca fiind simptomatica sau asimptomatica.

Mesele copioase cu alimente grase si greu digerabile afecteaza in timp mucoasa gastrica. Alti factori care determina aparitia gastritei sunt administrarea de medicamente, cum ar fi aspirina, consumul de alcool si de condimente, factorii infectiosi (hepatitele virale, herpes, toxiinfectiile bacteriene, infectia cu Helicobacter pylori, candida) etc. Simptomatologia gastritei este adesea nespectaculoasa, avand dureri surde, suportabile, care nu au periodicitate, ritmicitate, apar cand si cand si, odata cu evolutia bolii, apar din ce in ce mai des si sunt din ce in ce mai puternice.

Gastrita acuta este una dintre cele mai raspandite forme ale gastritei, care se caracterizeaza prin inflamatia superficiala sau profunda, reversibila a mucoasei gastrice. Gastrita acuta apare ca efect imediat al unor factori interni (refluxul bilei din duoden in stomac, mai ales in urma unor interventii chirurgicale) sau al unor factori externi (abuzul de bauturi alcoolice, de alimente condimentate si greu digerabile etc.). Termenul "acuta" reflecta rapiditatea si timpul de dezvoltare a afectiunii. Aceasta forma de gastrita poate sa se dezvolte in cateva zile sau chiar in cateva ore. Netratata, gastrita acuta se poate croniciza, ducand la complicatii severe.

Gastrita catarala este cea mai usoara si cea mai raspandita forma a gastritei acute. Ea se caracterizeaza prin inflamatia superficiala a mucoasei gastrice. De regulă, gastrita catarala se dezvolta timp de cateva ore (de exemplu, in urma intoxicatiei alimentare) si dispare in cateva zile, fara aplicarea unui tratament special).

Gastrita eroziva se caracterizeaza prin aparitia unor ulceratii (eroziuni) pe suprafata mucoasei gastrice. In functie de severitatea bolii, ulceratiile pot fi superficiale (forma usoara) sau profunde (forma severa). In unele cazuri ale gastritei acute eroziunile profunde pot provoca sangerare (hemoragie), in aceste cazuri boala numindu-se "gastrita hemoragica". Mucoasa gastrica este tumefiata prin edem si congestie, iar la nivelul suprafetei mucoasei apar eroziuni hemoragice si chiar ulcere acute. Ulcerul acut se vindeca rapid si nu are tendinta de recidiva; nu trebuie insa confundat cu ulcerul cronic.

Gastrita flegmonoasa este o forma destul de rara, dar extrem de periculoasa a gastritei acute. Ea se caracterizeaza prin inflamatia supurativa si prin deteriorarea peretilor stomacului. Aceasta forma a gastritei este specifica persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Simptomele gastritei flegmonoase pot include febra, voma puternica, dureri abdominale. In cazul aparitiei acestor simptome este necesara asistenta medicala de specialitate. Fara tratamentul adecvat gastrita flegmonoasa, de regula, duce la deces.

Din punct de vedere clinic, gastrita acuta poate fi „tacuta“, fara nicio manifestare, dar cu leziuni endoscopice prezente, chiar severe si se poate manifesta brusc prin hemoragie digestiva superioara fara durere sau chiar cu durere, greata si varsaturi, dureri epigastrice (in capul pieptului) de intensitate variabila, care apar de obicei dupa mesele mai condimentate sau mai greu digerabile, senzatia de balonare etc.

Gastrita cronica este o forma destul de frecventa a gastritei, care se caracterizeaza prin inflamatia gastrica de lunga durata, de regula peste 6 luni. Aceasta forma de gastrita se dezvolta timp de mai multi ani si provoaca dereglari ireversibile ale structurii si ale functiei stomacale. Inflamatia gastrica trece printr-o forma superficiala, apoi persoana se simte mai bine, dispar durerile pentru o perioada si mucoasa aparent isi revine, dar nu se vindeca complet.

Gastrita cronica persista daca se mentin factorii cauzali: infectia cu Helicobacter Pylori, consumul cronic de alcool, o alimentatie nesanatoasa, haotica de tip fast-food. Mucoasa gastrica se atrofiaza, nu mai secreta acid, devine nefunctionala si devine o cauza serioasa de cancer gastric.

Semnele clinice ale gastritei cronice sunt caracterizate prin senzatii de presiune si arsura in epigastru, dureri surde permanente, uneori cu iradieri dorsale ce pot fi influentate mai ales de schimbarea de pozitie sau de miscari. Durerile epigastrice sunt de intensitate variabila, fara orar fix, cu evolutie capricioasa. Durerea apare de obicei dupa mese mai condimentate, dupa acrituri, dupa alcool, dupa alimente greu digerabile si este insotita de pirozis (senzatia de arsura care urca din stomac prin esofag, cu un gust acru, provocata de hiperaciditate) si de balonari.

In cazul gastritei regimul alimentar este foarte important. Organismul uman are tendinta naturala sezoniera de crestere a aciditatii gastrice, primavara si toamna. Din acest motiv simptomele gastritei se manifesta mai ales in aceste anotimpuri. Trebuie evitate prajelile, acriturile, condimentarea in exces, supele si ciorbele de carne (care cresc aciditatea gastrica), legumele si fructele nefierte care se digera mai greu, digestia lor necesitand stagnarea indelungata in stomac, cu cresterea secretiei de acid gastric. Sunt de evitat si dulciurile concentrate (cum ar fi dulceata, gemul, bomboanele, ciocolata), frisca, grasimile de origine animala, fasolea uscata, varza, mancarurile de tip fast-food, bauturile gazoase, alcoolice si cu continut de cofeina. De asemenea, recomandarea specialistilor este sa se manance mai putin la o masa si mai des, pentru ca in permanenta trebuie sa fie ceva in stomac pentru a „tampona” acidul, precum si evitarea mancarurilor prea reci sau prea firbinti.

De un real folos sunt si remediile naturale din plante. Suplimentul alimentar ayurvedic GASCURE tablete, marca Ayurmed stimulează secreţiile gastrice şi hepatobiliare, elimină neplăcerile cauzate de excesele alimentare, înlătură greaţa, contribuind astfel la buna desfăşurare a digestiei şi absorbţiei intestinale. Protejează mucoasa gastrică, reglează tranzitul intestinal, este adjuvant în tratamentul candidozei bucale şi antioxidant. Poate fi administrat atât adulţilor, cât şi copiilor peste 5 ani.

Crizele de hiperaciditate gastrică, manifestate prin senzaţii de arsură la nivelul stomacului, regurgitaţii acide pe esofag şi digestie ineficientă pot fi combătute uşor cu ajutorul suplimentului alimentar GASCURE sirop, marca Ayurmed. Acesta acţionează cu blândeţe asupra glandelor gastrice, protejează mucoasa gastrică acţionând ca un balsam asupra leziunilor gastrice existente, opreşte extinderea acestora şi ajută la refacerea epiteliului gastric şi intestinal afectat. În acelaşi timp, reglează secreţia gastrică şi hepatobiliară şi are un efect normalizator asupra digestiei.

Voteaza acest articol 1
Evaluari vizitatori

Evaluare: 3.9/5 (12 vot/uri)



Produse recomandate