Panchakarma

Pentru curatare, echilibrare, vindecare si intinerire

Panchakarma (in traducere cele cinci actiuni) este un program de curatare si de intinerire pentru corp, minte si constiinta. Este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra sanatatii generale, pentru a induce o stare de bine si pentru auto-vindecare.

Conform Ayurveda, starea noastra naturala este una de sanatate, fericire si de bunastare interioara. Sanatatea este definita ca fiind o stare in care corpul este curatat de toxine, deseurile sunt eliminate in mod eficient, organele functioneaza în mod normal, mintea este linistita, emotiile exprima calm si fericire. Intr-o lume plina de stres si toxine sistemele noastre fizice si mentale acumuleaza aceste toxine care provoaca deteriorarea functionarii corporale. Acest lucru slabeste in cele din urma aceste sisteme, fapt care duce la aparitia bolilor nespecifice, dar si a celor cronice si degenerative. Panchakarma poate ajuta prin indepartarea acestor efecte negative ale vietii de zi cu zi, restaurandu-se astfel starea naturala de sanatate, de bunastare prin curatarea corpului de toxine si imbunatatirea functionarii corpului. Panchakarma va poate ajuta, de asemenea, sa realizati transformari benefice in stilul de viata. Este una dintre cele mai eficiente modalitati de vindecare in medicina ayurvedica.

Conform medicinei Ayurveda, starea de sanatate depinde de capacitatea noastra de a metaboliza pe deplin toate aspectele vietii, de asimilarea a ceea ce ne hraneste si de eliminare a deseurilor. Cand nu putem digera complet alimentele noastre, experientele si emotiile, toxinele se acumuleaza in tesuturile corpului nostru, creand dezechilibre si - in cele din urma - boala. Panchakarma este un proces de curatare care elibereaza toxinele stocate si reface capacitatea de vindecare innascuta a organismului.

Atunci cand energiile noastre digestive, cunoscut sub numele de Agni (foc), sunt robuste, vom crea tesuturi sanatoase, vom elimina produsele reziduale in mod eficient si vom produce o esenta subtila numita ojas. Ojas, care poate fi considerata ca seva cea mai intima a psihofiziologiei noastre, este baza pentru claritatea perceptiei, rezistenta fizica si imunitate. Pe de alta parte, in cazul in care Agni este slabit, digestia este incompleta si creeaza toxine care vor fi stocate in organism. Acest reziduu toxic este cunoscut sub numele de Ama.

Atunci cand ama se acumuleaza in organism, aceasta blocheaza fluxul de energie, informatii si hrana in intregul sistem. Ayurveda considera ca aceasta acumulare de toxine este cauza principala a tuturor bolilor. Un exemplu comun al acestei este acumularea de grasimi saturate si colesterol, peste capacitatea organismului de a le metaboliza. De-a lungul timpului, acest lucru duce la blocarea vaselor de sange si a arterelor si, in cele din urma, la atacuri de cord.

Este important insa sa tinem cont ca si mintea si inima noastra digera continuu energie si informatii. Chiar acum puterile digestive mentale lucreaza pentru a fragmenta aceste idei in componente pe care intelectul sa le poata asimila. In mod similar, Agni emotional este responsabil pentru procesarea experientelor si sentimentelor noastre, inclusiv zambetul unei persoane dragi, critica neasteptata la locul de munca sau entuziasmul unei noi relatii. In cazul in care Agni emotional este puternic, sunteti in stare sa extrageti ceea ce este bun din aceste experiente si sa eliminati restul. Incapacitatea de a metaboliza emotiile produce la fel de mult rau ca si reziduurile toxice nedigerate alimentare. De fapt, starile de furie, tristete si vinovatie mentinute timp indelungat sunt mai debilitante pentru cei mai multi oameni decat problemele cu digestia fizica.

Panchakarma (PK) inverseaza acest proces degenerativ rapid, iar efectele sale sunt adesea profunde si de lunga durata. PK foloseste o combinatie de masaj, saune pe baza de plante, produse alimentare speciale, post alimentar si clisme. PK va elimina ama din organism prin organele si canalele de eliminare proprii ale organismului (stomac, intestine subtire, colon, glande sudoripare, plamani, vezica urinara). Panchakarma purifica ta un nivel foarte profund. Aceasta implica masaje zi de zi si bai cu ulei, clisme pe baza de plante, administratiile nazale, etc. Este o experienta foarte placuta. Ayurveda recomandă Panchakarma si ca un tratament sezonier pentru mentinerea igienei mentale, fizice si a echilibrului.

La fel ca toate procedurile medicale, terapia Panchakarma trebuie sa inceapa intotdeauna cu o consultatie initiala facuta de catre un medic ayurvedist calificat, care poate determina tipul constitutional al persoanei (Prakriti), natura problemei de sanatate (daca este cazul), precum si gradul adecvat de intensitate al terapiilor prescrise.

Panchakarma este o terapie individualizata, bazata pe nevoile individului, care sunt stabilite in functie de tipul constitutional ayurvedic, de dezechilibrele principiilor vitale fundamentale (Dosha-uri), de varsta, de puterea digestiva, de statusul imunitar si de multi alti factori. In functie de nevoile fiecarui individ sunt utilizate toate sau doar o parte din cele cinci terapii. Terapeutii instruiti special trebuie sa administreze aceste proceduri intr-o secventa bine definita pentru o anumita perioada de timp. In plus, desi Panchakarma este pentru cei mai multi o terapie placuta si confortabila, pot exista perioade de disconfort asociate cu eliberarea profunda a toxinelor care se produce. Prin urmare, este esential ca un terapeut experimentat sa supravegheze terapia Panchakarma.

S-a dovedit ca terapia Panchakarma determina coerenta undelor cerebrale si reduce activitatea metabolica. Ea permite mintii sa atinga o stare de pace. In aceasta stare de relaxare este posibila eliminarea toxinelor din tesuturi precum si eliberarea tensiunilor emotionale profunde. In Panchakarma vi se va administra un regim alimentar special combinat cu anumite plante medicinale si uleiuri pentru a le utiliza la domiciliu. Acestea vor ajuta la stimularea ficatului si organelor digestive ajutandu-le sa elimine toxinele.

Procesul de curatare din Panchakarma afecteaza intreaga persoana. Astfel, in timpul terapiei este posibil sa observati modificari la nivel mental, fizic si emotional. Multi dintre pacienti experimentează o "criza de vindecare." Aceasta este o parte normala a procesului de vindecare si poate fi vazuta ca un pas benefic pentru sanatate optima. O criza de vindecare are loc atunci cand o cantitate mare de toxine, care au fost blocate in tesuturile noastre de ani de zile, sunt eliberate in sistemul de eliminare. Pe masura ce aceste toxine sunt eliminate, pot aparea insomnie, greutate, disconfort sau durere generala si simptome asemanatoare gripei. De asemenea, s-ar putea sa apara o stare febrila, care este pur si simplu modul organismului de ardere a deseurilor toxice. Este posibil sa observati unele modificări ale dispozitiei emotionale sau sa experimentati sentimente intense.

Sunt mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a facilita curatarea interna a corpului. Beți multa apa pura, ceaiuri de plante (asigurati-va ca sunt fara cofeina) sucuri proaspete de fructe si legume organice. Mancati alimente usoare in cantitati moderate si odihniti-va atat cat aveti nevoie.

Voteaza acest articol 1
Evaluari vizitatori

Evaluare: 4.8/5 (6 vot/uri)