Toxiinfectia alimentara o boala specifica sezonului cald

Remedii naturale in toxiinfectia alimentara

Pe langa soare, caldura si vacanta vara poate aduce si cateva probleme de sanatate specifice anotimpului cald. Sunt persoane, atat adulti, cat si copii care pot prezenta subit o stare generala proasta, durere de cap, senzatie de voma, diaree, febra. In aceasta situatie, probabilitatea ca persoana sa sufere de toxiinfectie alimentara este foarte mare. Totusi, toxiinfectia alimentara nu trebuie confundata cu indigestia. Intoxicatia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu bacterii, paraziti sau virusuri (microorganisme patogene), iar indigestia apare cand alimentele consumate sunt alterate (in special vara), precum si atunci cand sunt consumate intr-o cantitate mare.

Ce este toxiinfectia alimentara?

Intoxicatia alimentara sau toxiinfectia alimentara este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene. Aceasta contaminare bacteriana sau virala a alimentelor poate aparea in timpul transportului, al prepararii sau al manipularii si constituie un factor de risc pentru un numar din ce in ce mai mare de oameni. Totodata, contaminarea alimentelor care provoaca toxiinfectia alimentara se poate produce si in timpul cresterii fructelor, legumelor (prin apa contaminata) etc.

Cele mai expuse persoane de a suferi de intoxicatie alimentara sunt copiii mici, varstnicii, dar si femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar slabit, cu boli cronice.

Cum se produce toxiinfectia alimentara?

Intoxicatia alimentara apare din cauza consumului de alimente contaminate cu germeni sau cu toxine ale acestora. Contaminarea alimentelor se poate produce pe tot circuitul, de la sursa pana la momentul in care sunt consumate. Pot fi infectate de la origine carnea, ouale, laptele, pestele si produsele vegetale. Sursele de infectie pot fi si: personalul care pregateste, manipuleaza sau serveste hrana, echipamentul de protectie, ustensilele, ingredientele si apa, ambalajele, vesela, mustele, gandacii, rozatoarele etc.

Dezvoltarea germenilor si eliberarea de toxine in alimentul contaminat sunt favorizate in general de: spalarea si prelucrarea termica neadecvata, pastrarea necorespunzatoare inainte de folosire, durata de timp intre contaminare si consum etc. Cele mai frecvente microorganisme care provoaca intoxicatia alimentara sunt: salmonella, stafilococul, clostridium botulinum, escherichia coli etc.

Cum se manifesta toxiinfectia alimentara?

Toxiinfectia alimentara se manifesta in mod frecvent prin diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale, febra (uneori si cu frisoane). Simptome gastrointestinale, precum diareea, greata sau varsaturile, pot aparea si in cazul infectiei cu unele microorganisme din mediul inconjurator, care se raspandesc „de la om la om“ sau prin apa contaminata. Primele simptome ale intoxicatiei alimentare apar la cateva ore de la consumul alimentelor contaminate, fiind cauzate de microorganismele care „trec prin stomac si ajung la nivelul intestinului subtire, unde se ataseaza de peretii acestuia si incep sa se multiplice“.

Sunt si microorganisme care raman in peretele intestinal, altele produc toxine, care sunt eliberate in sange, iar altele invadeaza tesuturile si organele. In functie de agentul infectant, simptomele pot aparea in 30 de minute dupa consumarea unui aliment contaminat sau dupa 48 de ore. Riscul major il prezinta deshidratarea datorata diareei si varsaturilor.

Ayurveda si remediile naturale in toxiinfectia alimentara

Varsaturile si diareea sunt modalitatea prin care organismul elimina toxinele, astfel ca in primele 24 de ore dupa aparitia simptomelor nu este recomandata administrarea de medicamente antiemetice sau antidiareice. Diareea si varsaturile sunt, de fapt, un mecanism de aparare a organismului, care incearca astfel sa elimine microorganismele straine. Totusi, persoanele care prezinta diaree severa, durere abdominala puternica, vedere „in ceata“, dureri musculare, ameteala, cefalee, hipotensiune arteriala, batai rapide ale inimii, lesin, trebuie sa consulte un specialist.

De indata ce se pot retine lichide in stomac, se pot bea lichide simple timp de 12 ore. Apoi, timp de o zi intreaga se pot mananca alimente neiritante, cum sunt orezul sau alte cerealele fierte si supele strecurate. Ca si masuri generale preventive contra toxiinfectiei alimentare trebuie avut in vedere depozitarea corespunzatoare a alimentelor, igiena mainilor, a ustensilelor/recipientelor inainte de manevrarea alimentelor, spalarea sub jet puternic de apa a legumelor, fructelor si verdeturilor, separarea alimentelor crude de cele ce urmeaza a fi preparate termic etc.

In perioada sezonului cald este bine a se evita consumul de oua sau de alimente care au in compozitie oua, laptele nefiert sau nepasteurizat, carne insuficient preparata termic, branzeturile fermentate, atentia trebuind a fi indreptata si catre locul unde se serveste hrana (restaurant, terasa). Pe langa toate aceste masuri, fitoterapia si Ayurveda contribuie la mentinerea sanatatatii sistemului digestiv, mai ales in perioadele de suprasolicitare, asa cum se intampla si in sezonul cald.

In cazul in care toxiinfectia alimentara s-a declansat se recomanda administrarea suplimentului alimentar MARGUSA, marca Ayurmed. Acesta are un puternic efect antiinflamator general, elimina toxinele eliberate de microorganismele patogene in corp, are actiune antifebrila, antimicrobiana, antivirala si antiparazitara. Se poate administra atat adultilor, cat si copiilor in doze corespunzatoare.

Sustinerea activitatii tubului digestiv si in special a intestinelor de eliminare agentilor patogeni se realizeaza cu ajutorul suplimentului alimentar TRYFILA, marca Ayurmed. Acest supliment protejeaza sistemul digestiv, mentine echilibrul florei bacteriene intestinale, regleaza tranzitul intestinal, ajutand la evacuarea intestinului gros si implicit la eliminarea microorganismelor patogene si a toxinelor lor. Aceste efecte remarcabile se datoreaza plantelor prezente in compozitia acestui supliment, si anume fructele de Amalaki (Emlica offcinalis), Haritaki (Terminalia chebula) si Bibhitaki (Terminalia belerica). Amestecul acestor trei fructe are, de asemenea, o puternica actiune antifebrila, antiinflamatoare, antibacteriana si antivirala. Trifyla se poate administra cu succes atat copiilor, cat si adultilor in doze de 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi, inainte de masa cu 30 de minute.

In cazul in care toxiinfectia este declansata de paraziti intestinali se recomanda utilizarea suplimentului alimentar ayurvedic WORM END sirop, marca Ayurmed. Acesta acţionează eficient pentru indepartarea tuturor parazitilor intestinali: tenii, ascarizi (limbrici), oxiuri, Giardia Lamblia etc., combatand cu rezultate bune simptomele parazitozelor. Stimuleaza pofta de mancare, secretiile gastrice si intestinale, indeparteaza greata, calmeaza durerile abdominale, indeparteaza tulburarile de tranzit intestinal si starile de indispozitie psihica asociate parazitozelor. Continutul bogat in minerale si vitamine are un efect regenerant, antioxidant si imunostimulent care ajuta la refacerea organismului slabit de actiunea nociva a parazitilor. Siropul WORM END poate fi administrat cu succes atat copiilor, cat si adultilor.

Voteaza acest articol 1
Evaluari vizitatori

Evaluare: 5.0/5 (1 vot/uri)



Produse recomandate