Cosul tau este gol!


Guta - boala metabolica pentru care exista tratament
Articol

Guta - boala metabolica pentru care exista tratament

Guta este o boala metabolica ce implica metabolismul purinelor. Purinele sunt produsi ce se regasesc in proteinele pe care le ingeram zilnic si prin a caror metabolizare rezulta acidul uric. Datorita dezechilibrului aparut la nivelul acestui metabolism al purinelor, productia de acid uric este crescuta, acesta acumulandu-se in cantitati mari in sange si in consecinta si la nivelul tesuturilor si al articulatiilor, ducand la inflamarea si umflarea acestora, provocand durere.

Daca la o persoana sanatoasa valorile normale ale uricemiei sunt in jur de 5 mg%, in guta valorile acesteia depasesc 7,4 mg%. Guta este o boala care afecteaza in principal persoanele de sex masculin, fiind cea mai comuna cauza de artrita inflamatorie la barbatii de peste 50 ani.

Cauze pentru guta

Care sunt cauzele pentru guta? Hiperuricemia din guta recunoaste 2 mecanisme majore cu pondere diferita: hiperproductia si hipoexcretia de urati.

Hiperproductia de acid uric se datoreaza urmatorilor factori:

  • anomalii ale unor enzime implicate in cascada metabolismului purinelor, prin a caror deficienta sau hiperactivitate determina valori crescute de acid uric;
  • cauze nutritionale: consum mare de proteine (carne, fructe de mare), exces de alcool;
  • cauze hematologice: sindromul de liza tumorala acuta (in cazul distrugerii unor tumori prin radioterapie sau chimioterapie);
  • boli sistemice: psoriazisul.

Pe de alta parte poate exista si o excretie scazuta de acid uric la nivelul rinichiului, determinata de:

  • boli renale: rinichi polichistic;
  • medicamente: diuretice (nefrix, furosemid, acid etacrinic) aspirina in doze >2g/zi, antituberculoase, ciclosporina, acidul etacrinic.

Cele patru stadii ale evolutiei gutei

In literatura de specialitate sunt descrise 4 stadii prin care trece guta in evolutia ei naturala:

  • Hiperuricemia asimptomatica - caracterizeaza barbatii predispusi la guta. Acestia prezinta valori crescute ale acidului uric, fara alte elemente clinice. Pacientul nu prezinta dureri articulare, modificari ale articulatiilor sau litiaza renala. Guta apare dupa ani de zile in care persoana prezinta niveluri serice crescute de acid uric, timp in care cristalele de acid uric se depun la nivelul articulatiilor si tesuturilor adiacente. Hiperuricemia poate sa ramana asimptomatica permanent, simptomele caracteristice gutei fiind absente pe tot parcursul vietii;
  • Artrita acuta gutoasa sau atacul de guta - este momentul cand incep sa apara simptomele. Debuteaza deseori pe parcursul noptii, cand durerea articulara moderata incepe sa se intensifice. Poate fi declansat de traumatisme, exces alimentar, ingestie de alcool, medicamente, interventii chirurgicale, hemoragii, infectii.
    Pacientul acuza dureri importante la nivelul degetului mare de la picior, numit haluce (articulatia cea mai frecvent afectata), dureri care sunt mai intense noaptea, disconfort care se intensifica pe parcursul noptii, ca apoi sa cedeze in intensitate pe parcursul urmatoarelor 2-7 zile, inrosirea si umflarea articulatiei, senzatie de arsura, limitarea miscarilor normale ale articulatiei, febra. Durerile sunt bruste si severe, find asociate cu o sensibilitate extrema a articulatiei, iar dupa remiterea atacului de guta apare prurit tegumentar (mancarime a pielii) si exfolierea pielii. Acesta este debutul tipic al unui atac de guta, dar trebuie sa stim ca si alte articulatii pot fi afectate, precum dorsul piciorului, glezna, genunchiul, pumnul, degetele mainii, cotul.
    De asemenea, trebuie sa retinem ca primul atac de guta se vindeca cu tratament fara a lasa urme la nivelul articulatiei. In concluzie, in cazul in care apar aceste simptome, pacientii trebuie sa se prezinte la medicul specialist pentru investigatii si tratament. Intre 10-25% dintre persoanele cu guta dezvolta litiaza renala (pietre la rinichi). Intre 10-40% dintre persoanele cu guta si care au si litiaza renala secundara hiperuciduriei prezinta o colica renala inaintea atacului propriu zis de guta;
  • Perioada intercritica - este perioada dintre atacurile de guta. Aceasta perioada are o durata variabila, fiind mult influentata de complianta pacientului la regimul alimentar si la tratamentul medicamentos. Totusi, se apreciaza ca 2/3 dintre pacienti vor prezenta un al doilea episod de artrita acuta gutoasa in primul an; apar, de asemenea, intensificari ale simptomelor articulare, care devin mult mai severe si dureaza mai mult;
  • Guta cronica tofacee - este urmarea acumularii progresive de acid uric, ceea ce duce la depunerea lui in tesuturi sub forma de tofi.

Tofii sunt formatiuni de dimensiuni diferite, nedureroase, elastice, care au un continut crescut de cristale de acid uric si a caror localizare clasica este la nivelul urechii, la picioare, la degetele mainii, la cot. Acesti tofi apar dupa o evolutie indelungata a bolii (peste 10 ani), fara tratament. Actualmente, in conditiile tratamentelor actuale, aceasta forma de boala este rara.

Simptome guta

Care sunt simptomele pentru guta? Este necesar un consult medical de specialitate atunci cand apar urmatoarele simptome: durere severa, rapid instalata, la nivelul unei articulatii inflamate, cu tegumente calde si rosiatice.

Durerile articulare intense sunt date si de alte afectiuni articulare, nefiind doar simptome pentru guta, de aceea un prim test ar fi aflarea valorilor acidului uric in sange. Singura metoda prin care se obtine diagnosticul de certitudine in guta este aspiratia de lichid articular (artrocenteza), test care poate identifica cristalele de acid uric de la acest nivel.

Diagnosticul gutei in stadiile tardive se poate realiza prin radiografierea extremitatilor (maini si picioare). Aceasta metoda nu este utila in stadiile incipiente ale gutei, cand nu exista modificari radiologice articulare. Trebuie sa se retina ca exista multe alte afectiuni care au simptome asemanatoare cu guta. Simptome ale gutei precum caldura locala, durerea, edemul si sensibilitatea crescuta la nivelul articulatiei, se pot regasi si in alte afectiuni.

Dintre afectiunile cu simptome asemanatoare gutei amintim:

  • artrita reumatoida, care insa afecteaza preponderent articulatiile mici ale degetelor, umerilor si bazinului, spre deosebire de guta care debuteaza de cele mai multe ori la nivelul degetului mare de la picior (haluce);
  • osteoartrita, ale carei simptome includ durere, redoare (dificultate in efectuarea miscarilor normale), sensibilitate crescuta aparute la nivelul mainilor, bazinului, genunchilor sau picioarelor;
  • osteomielita este o infectie mult mai rara decat guta si consta in infectia microbiana a osului si a tesuturilor periarticulare. Tratamentul osteomielitei necesita tratament antibiotic parenteral si spitalizare;
  • pseudoguta este o afectiune in care se pot identifica depozite articulare de calciu. Pseudoguta poate prezenta simptome precum edem, durere a unor articulatii (genunchi sau coate). Aceasta afectiune apare in special in randul adultilor si varstnicilor;
  • artrita septica acuta este o afectiune infectioasa grava cauzata de infectia bacteriana a unei articulatii.

Trebuie mentionat faptul ca, fiind o boala metabolica, guta influenteaza si celelalte metabolisme (glucidic, lipidic), pacientul putand dezvolta diabet zaharat, hipertensiune arteriala, obezitate, ateroscleroza, niveluri crescute ale lipidelor sanguine, sindrom metabolic, motiv in plus pentru pacient de a se investiga periodic.

Tratamentul gutei

Care este tratamentul gutei? Un rol foarte important in tratamentul gutei il are regimul alimentar. Pacientii trebuie sa-si modifice stilul de viata. Sunt interzise alimentele bogate in purine: carnea de animal tanar - pui, miel, vitel, carnea de porc, organele, carnea de vanat, crustaceele dar si cafeaua, cacao precum si dulciurile rafinate (prajiturile, torturile, bomboanele, ciocolata), alcoolul.

In tratamentul gutei sunt permise si chiar recomandate fructele si legumele, lactatele cu continut moderat de grasime, cerealele. Celelalte alimente pot fi consumate cu moderatie si la indicatiile medicului specialist. Foarte importanta este si hidratarea corecta (minim 2 l lichide/zi), pentru a preveni depunerea acidului uric la nivelul rinichiului si formarea de calculi.

GOUT STAR - un remediu naturist indicat in tratamentul gutei

Guta poate fi tinuta eficient sub control cu ajutorul remediilor pe baza de plante medicinale. In acest scop, AYURMED va pune la dispozitie suplimentul GOUT STAR tablete pentru articulatii sanatoase.

Acesta contine plante medicinale (Ceai de Java, seminte de telina, radacina de Harpagophytum procumbens, seminte de struguri, radacina de Turmeric) ale caror principii active contribuie la eliminarea excesului de acid uric din organism. Astfel este impiedicata depunerea acestuia la nivelul articulatiilor, rinichilor sau a altor tesuturi. Sustine fluxul urinar si procesul de eliminare a toxinelor din organism, mentinand sanatatea si functionarea corespunzatoare a articulatiilor si sistemului urinar. Mentine nivelul normal al enzimelor antioxidante, prevenind imbatranirea prematura a articulatiilor prin procese oxidative si degenerative.


Acasa
0
Cos
Meniu