Cosul tau este gol!


Hemoroizi - Cauze, Diagnostic, Preventie, Tratament
Articol

Hemoroizi - Cauze, Diagnostic, Preventie, Tratament

Hemoroizii reprezinta o problema serioasa ce apare la aproximativ 75% dintre oameni, cel putin o data in viata. Atat barbatii, cat si femeile se pot confrunta cu probleme de sanatate provocate de hemoroizi, chiar incepand cu varsta de 20 de ani si, mult mai frecvent, dupa varsta de 50 de ani.

Disconfortul creat de hemoroizi poate duce la dureri si usturimi anale greu de suportat si chiar la sangerari. Desi considerate subiect tabu (despre care nu se vorbeste cu lejeritate), problemele de sanatate generate de hemoroizi sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri.

In zilele noastre, printre principalele cauze ale aparitiei hemoroizilor se numara sedentarismul sau dieta saraca in fibre. Se estimeaza ca trei din patru persoane vor avea hemoroizi la un moment dat in viata. Dar ce sunt mai exact hemoroizii?

Hemoroizii sunt grupuri de vase de sange dilatate (marite) localizate in jurul anusului sau in rectul inferior. Rectul este ultima zona a intestinului gros inainte de a iesi in anus. Anusul este sfarsitul tractului digestiv unde fecalele parasesc corpul.

Uneori hemoroizii se umfla cand venele se maresc si peretii lor devin intinsi, subtiri si iritati prin trecerea scaunului. Hemoroizii sunt clasificati in doua categorii generale: interni, localizati in rect, si externi, localizati in jurul anusului.

Desi majoritatea oamenilor considera ca hemoroizii sunt anormali, aproape toata lumea ii are. Hemoroizii ajuta la controlul miscarilor intestinale, dar ei pot provoca probleme atunci cand grupurile hemoroidale ale vaselor se dilata.

Hemoroizii externi, localizati in afara anusului, sunt mai frecventi si mai suparatori decat hemoroizii interni. Hemoroizii provoaca durere, mancarime severa si dificultati de sedere. Din fericire, toate acestea sunt tratabile, iar un remediu eficient sunt produsele naturiste care dau rezultate foarte bune si pot fi folosite pe termen lung, ori de cate ori este nevoie.

Printre simptomele hemoroizilor se numara:

→     mancarime extrena in jurul anusului;
→     scurgeri fecale;
→     arsuri la nivelul anusului;
→     dureri severe;
→     senzatie ca intestinul nu este cu adevarat gol;
→     umflaturi dureroase in apropierea anusului;
→     dureri intestinale;
→     sangerare fara durere.

Cauze ale aparitiei hemoroizilor

Aparitia hemoroizilor este determinata de umflarea venelor anale sau rectale. De aici rezulta sensibilitatea crescuta la iritatii. Asocierea cu alte simptome (precum anemie sau piele palida) este un lucru rar, dar se poate intampla. Desi provoaca dureri, hemoroizii nu pun viata in pericol si, in anumite situatii, se pot vindeca de la sine.

Principalele cauze ale aparitiei hemoroizilor sunt:

→     Mostenirea genetica;
→     Efortul fizic prea solicitant si constant, poate creste, de asemenea, riscul de hemoroizi;
→     Sedentarismul - orele intregi petrecute la birou, fara a va ridica de pe scaun, pot determina aparitia hemoroizilor;
→     Diaree sau constipatie cronica;
→     Sarcina - hemoroizii apar si in randul femeilor gravide. Cand uterul se mareste, se apasa asupra venei in colon, determinand-o sa se umfle.

Aceasta umflare poate fi cauzata de mai multe lucruri, inclusiv:

→     Obezitate;
→     Incordarea in timpul unei miscari intestinale;
→     Tuse;
→     Stranut;
→     Varsaturi;
→     Stand o perioada lunga de timp pe toaleta.

Hemoroizi - modalitati de preventie

Se considera ca dieta are un impact major in aparitia si prevenirea hemoroizilor. Persoanele care mananca in mod constant o dieta bogata in fibre (cereale, fructe si legume) au o probabilitate mai mica sa dezvolte hemoroizi in comparatie cu acele persoane care prefera o dieta bogata in alimente procesate sau bogate in grasimi.

O dieta cu continut scazut de fibre poate determina o problema a sistemului digestiv, cea mai frecventa fiind constipatia.

Acest lucru poate contribui negativ la dezvoltarea hemoroizilor. Pe de-o parte, constipatia favorizeaza incordarea pe toaleta. Pe de alta parte, agraveaza starea hemoroizilor prin producerea de scaune dure care irita si mai mult venele umflate.
In cele mai multe cazuri, tratamentul pe baza de plante pentru hemoroizi da rezultate foarte bune, ajutand sistemul digestiv sa functioneze la nivel normal si reducand inflamatiile si sangerarile provocate de acestia.

Hemoroizi - diagnostic

Consultatia medicala la un medic proctolog va poate fi de mare ajutor. Proctologia, spre deosebire de gastroenterologie, se ocupa cu studierea, diagnosticarea, tratamentul si prevenirea bolilor anale si ale regiunii perianale (in jurul anusului).

Gastroenterologia se ocupa de tulburari ale tractului digestiv, ceea ce in multe cazuri, nu este de mare folos, fiind necesara o analiza mai amanuntita efectuata de un medic proctolog.

O examinare vizuala a anusului poate fi suficienta pentru a diagnostica hemoroizii. Pentru a confirma diagnosticul, medicul dumneavoastra poate face o examinare mai detaliata pentru a verifica daca exista anomalii in anus. Aceasta verificare este cunoscuta sub numele de tuseu rectal (examen digital rectal). Daca medicul constata ca ceva este anormal, poate cere un examen suplimentar numit sigmoidoscopie.

O sigmoidoscopie presupune ca medicul sa foloseasca o camera mica pentru a diagnostica un hemoroid intern. Aceasta camera mica cu fibra optica, numita sigmoidoscop, se incadreaza intr-un tub mic si apoi se introduce in rect. In urma acestui test, medicul va ofera o vedere clara a interiorului rectului, observand hemoroizii de aproape si alte fisuri anale care necesita tratament.

Care sunt optiunile de tratament pentru hemoroizi?

Hemoroizii mai mici se pot vindeca de la sine in doar cateva zile. In aceasta perioada, se recomanda evitarea iritatrii in zona rectala, pastrand zona cat mai curata. Totodata, consumul de fructe si legume poate ajuta la prevenirea aparitiei hemoroizilor.

Cazurile mai grave de hemoroizi nu se pot vindeca de la sine. Daca remediile naturiste efectuate la domiciliu nu au avut succes, va trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra despre alte optiuni de tratament.

Tratamentul pentru hemoroizi poate avea loc in confortul casei dumneavoastra sau la cabinetul medicului. Acesta poate consta in: administrarea de analgezice, suplimente de fibre, remedii naturiste sau proceduri medicale.

Administrarea de analgezice
Pentru a minimiza durerea, este recomandat sa faceti o baie calda timp de cel putin 10 minute in fiecare zi. Stati in pozitia sezut in cada si aveti grija ca apa sa nu fie prea fierbinte.
De asemenea, puteti sta pe o sticla de apa calda pentru a ameliora durerea hemoroizilor externi. Daca durerea este insuportabila, folositi un supozitor, unguent sau crema pentru a ameliora arsurile si mancarimea. Farmacistul va poate recomanda supozitoare si unguente adjuvante in ameliorarea simptomelor.

Suplimente de fibre
Daca suferiti de constipatie, puteti utiliza un supliment de fibre fara prescriptie medicala. Doua astfel de suplimente sunt psyllium si metilceluloza, care se gasesc si in alimente precum grau, ovaz, sau nuci si seminte.

Remedii naturale
Gelul de aloe vera a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru tratarea hemoroizilor si a diferitelor afectiuni ale pielii. Se crede ca are proprietati antiinflamatorii, care ar putea ajuta la reducerea iritatiei.Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii il listeaza ca fiind un produs foarte sigur pentru utilizare, inca nu exista suficiente dovezi clinice cu privire la eficacitatea gelului de aloe vera pentru hemoroizi. Gelul poate fi gasit ca ingredient si in alte produse, dar ar trebui sa utilizati doar gel de aloe vera pur pentru hemoroizii externi. Gelul poate fi recoltat direct din frunzele unei plante de aloe.

Igiena corespunzatoare
O igiena buna poate ameliora simptomele asociate hemoroizilor. Dar nu folositi sapun, deoarece sapunul poate agrava hemoroizii. Evitati sa folositi hartie igienica uscata sau aspra, deoarece aceasta contribuie la agravarea simptomelor si afectiunii in sine.

Utilizarea unei comprese reci ajuta la reducerea umflarii hemoroizilor. Calmantele, cum ar fi ibuprofen sau aspirina, pot, de asemenea, ameliora durerea sau disconfortul.

Servetele igienice calmante
Utilizarea hartiei igienice dupa o miscare intestinala poate agrava hemoroizii existenti. Servetelele va pot ajuta sa pastrati zona curata, fara sa provocati alte iritatii. Pentru o imbunatatire suplimentara, puteti gasi servetele cu ingrediente calmante, anti-hemoroizi, precum aloe vera. Asigurati-va ca servetele pe care le alegeti nu contin alcool, parfum sau alte substante iritante.

Tratamentul hemoroizilor cu ajutorul plantelor medicinale

Dintotdeauna, plantele au fost un aliat de incredere al oamenilor in combaterea afectiunilor de orice tip.
Spre deosebire de alte medicamente care doar calmeaza durerea, fara a reface tesutul si venele din zona anorectala, suplimentul alimentar Hemoroplant este un complex vegetal activ, care protejeaza integritatea si elasticitatea peretilor vasculari si sustine circulatia sanguina optima la nivel anorectal.

Hemoroplant este recomandat atat in cazul hemoroizilor interni, cat si in cazul hemoroizilor externi. Hemoroplant reduce semnificativ senzatia de mancarime si arsura de la nivelul zonei anorectale, chiar din prima saptamana de la utilizare.

Hemoroplant contine plante medicinale precum: Coada soricelului, Ghimpe Paduret, Curcumin, Cicoare, Haritaki, bogate in Fe, Mn, Zn, Cu, Si, Ca si antioxidanti naturali care normalizeaza fluxul sanguin si contribuie la buna functionare a intregului organism. Coada soricelului favorizeaza vindecarea leziunilor anale in timp ce Cicoarea si Haritaki regleaza tranzitul intestinal si previne aparitia scaunelor dure, greu de evacuat.

Pentru multe persoane, problema hemoroizilor este prezenta pe tot parcursul vietii. Durerea hemoroidala poate reveni la mult timp dupa tratament, iar, pentru multi altii, starea apare si reapare, fara alte complicatii.

Fie ca alegeti tratamentul naturist fara recidiva sau un tratament analgezic, este recomandat sa consultati un medic specialist.


Acasa
0
Cos
Meniu