Cosul tau este gol!


Totul despre infectia urinara la femei
Articol

Totul despre infectia urinara la femei

Numeroase studii au aratat faptul ca infectia urinara este mai frecvent intalnita in randul persoanelor de sex feminin. Cele mai afectate grupe de varsta sunt 18-30 de ani, cand femeile au o viata sexuala activa sau raman insarcinate, si dupa 50 de ani, cand este vorba de inceputul menopauzei sau de boli asociate inaintarii in varsta. Si barbatii pot suferi de astfel de infectii, insa mult mai rar. Acesta este si principalul motiv pentru care am decis sa abordam astazi doar subiectul infectiei urinare la femei.

Neplacute pentru femeile din intreaga lume, infectiile urinare aduc cu ele necesitatea de a merge des la toaleta, usturime la urinare, sensibilitate in abdomenul inferior si, uneori, dureri infioratoare in zona lombara. Multe reprezentante ale sexului frumos apeleaza la ajutorul unui medic specialist atunci cand se confrunta cu aceste probleme si, implicit, la tratamente cu antibiotice. Altele aleg insa si calea verde, cea prin care completeaza tratamentul cu produse naturale special concepute pentru lupta contra acestei afectiuni.

Cat de bune sunt produsele naturale pentru infectii urinare? Vom afla raspunsul in cele ce urmeaza. Mai intai, hai sa vedem mai multe informatii despre: ce este infectia urinara la femei, de cate tipuri este infectia urinara, care sunt cauzele ei, cum se pune diagnosticul de infectie urinara, ce presupune tratamentul acestei afectiuni si cum poate fi prevenita!

Definitie infectie urinara

Infectiile urinare (ITU - Infectiile Tractului Urinar) sunt probleme de sanatate comune, ce afecteaza aproximativ 60% dintre femei. Altfel spus, 60% dintre domnisoare si doamne se confrunta cel putin o data in viata cu aceasta afectiune cauzata de prezenta germenilor patologici la nivelul tractului urinar.

Tratata corect, o astfel de problema nu este grava. Insa, in caz contrar, poate duce la recurenta (mai mult de doua infectii urinare intr-un interval de 6 luni), pielonefrita (ce poate cauza inflamarea rinichilor) si chiar sepsis (in cazul in care infectia ajunge la rinichi).

Simptomele infectiei urinare sunt:

→     nevoia urgenta de a urina;
→     Scaune in cantitati mici, cu consistenta tare si uscata;
→     senzatia de usturime la urinare;
→     culoare inchisa sau tulbure a urinei;
→     urina cu miros puternic, diferit de cel normal;
→     prezenta sangelui in urina;
→     durere pelvina.

In cazul pielonefritei pot fi prezente febra de peste 38 de grade Celsius, frisoane, greata si varsaturi.

Tipuri de infectie urinara

Infectia urinara afecteaza diferite zone ale tractului urinar. Asadar, aceasta poate fi: cistita - in cazul in care inflamatia este prezenta la nivelul vezicii urinare; uretrita - in cazul in care are loc inflamarea uretrei; pielonefrita - este de fapt o complicatie a cistitei, ce afecteaza rinichii (se transmite din vezica urinara in rinichi).

In cazul cistitei, E.coli este bacteria responsabila de cele mai multe cazuri, fiind prezenta in zona anusului. Datorita faptului ca la femei anusul este situat aproape de aparatul urinar si uretra este scurta (canalul prin care este eliminata urina), riscul aparitiei infectiilor este mai mare.

Uretrita este cauzata indeosebi de Chlamydia si gonococ, agenti patogeni care se transmit indeosebi prin contact sexual neprotejat, iar pielonefrita este, asa cum am spus, rezultatul unei cistite ce nu a primit un tratament corect, la timp.

Cauzele infectiei urinare la femei

Amanarea apelarii la ajutor de specialitate persista in randul femeilor din Romania deoarece afectiunea este inca asociata cu igiena precara sau cu bolile cu transmitere sexuala. Intr-adevar, infectiile pot aparea in urma contactului sexual neprotejat si in urma unei igiene incorect realizate (stergerea dupa urinare sau defecatie trebuie mereu realizata din fata in spate), insa acestea nu sunt principalele cauze declansatoare.

De cele mai multe ori, afectiunea apare din cauza sistemului imunitar slabit, organismul fiind in acest caz vulnerabil in fata infectiilor de orice fel. Apoi, consumul de antibiotice poate avea ca rezultat aceasta problema, tot pentru ca unul dintre efectele sale este slabirea capacitatii corpului de a se apara.

Alte cauze ale infectiei urinare:

→     utilizarea diafragmei ca metoda de contraceptie;
→     spalaturile vaginale cu produse ce distrug flora bacteriana;
→     purtarea de lenjerie intima prea stramta, din materiale ce nu permit pielii sa respire;
→     baile in piscina sau in mare, clorul si apa sarata favorizand aparitia infectiilor;
→     utilizarea incorecta a toaletelor publice;
→     perioada menopauzei si premenopauzei, deoarece scade nivelul de estrogen;
→     alimentatia saraca in vitamina A, C si E, fier, seleniu, magneziu si zinc;
→     constipatia.

Diagnosticarea infectiei urinare

Odata ajuns in fata medicului specialist, pacientul trebuie sa-i explice acestuia clar simptomele pe care le are. Apoi, medicul va recomanda efectuarea unui sumar de urina si a unei uroculturi, analize care arata daca este prezenta o infectie si ce bacterie este cea care o cauzeaza.

Un diagnostic de infectie urinara mai poate cere si alte investigatii, cum ar fi: ecografie renala, tomografie computerizata, urografie. Cele mai importante analize raman insa primele mentionate, urocultura si sumarul de urina, acestea fiind vitale pentru stabilirea unui diagnostic corect in peste 80% dintre cazuri.

Tratament infectie urinara

Dupa obtinerea rezultatelor analizelor, medicul specialist va recomanda un tratament pentru infectia urinara care, de cele mai multe ori, cuprinde antibiotice si medicamente antiinflamatorii. Tot medicul poate prescrie si un tratament de sustinere, care are rolul de a creste eficienta antibioticelor, de a intari sistemul imunitar si de a proteja aparatul genital feminin.

Tratamentul de sustinere este de regula unul pe baza de produse naturale, ce ajuta atat in ameliorarea simptomelor, cat si in intarirea organismului. Dintre produsele naturiste se remarca cele pe baza de plante medicinale - produse naturale pe baza de turmeric, ce ajuta la normalizarea fluxului sanguin si nivelului fibrinogenului, pe baza de ginseng indian, ce sustin mecanismele naturale de autoaparare ale organismului, sau pe baza de fructe de kankola (Cubeb), ce reduc inflamatia mucoasei uretrei si au actiune antioxidanta.

Preventie infectie urinara

Igiena locala realizata corect, alaturi de consumul suficient de lichide (apa plata si ceaiuri) pot preveni aparitia infectiilor urinare. De asemenea, este important sa se evite constipatia, sa nu se amane momentul mictiunii atunci cand apare nevoia si sa se evite utilizarea diafragmei ca mijloc de contraceptie.

Tot pentru a preveni, este indicat sa nu se utilizeze prezervative tratate cu spermicide, sa se schimbe tamponul o data la trei ore in zilele de menstruatie, sa se urineze imediat dupa contactul sexual si sa se evite produsele de ingrijire intima ce afecteaza flora vaginala (produsele parfumate sau deodorantele). Consumul de merisoare uscate, ca atare sau sub forma de ceai, poate fi de asemenea de ajutor.

Produse naturale contra infectiei urinare

La inceputul articolului am adus in discutie utilizarea de produse naturale in infectia urinara. Asa cum am spus si mai sus, se poate recomanda, pe langa tratamentul de baza cu antibiotice si antiinflamatorii, unul naturist, care sa ofere organismului mai multa putere pentru a lupta cu infectia.

Produsele naturiste utile in lupta cu aceasta afectiune sunt cele pe baza de plante. Extractul de radacina de punarnava, cel din apamarga si cel din parti aeriene de bhumyamalaki, plante medicinale indiene utilizate inca din cele mai vechi timpuri, cresc diureza, sustin detoxifierea organismului si impiedica cristalizarea sarurilor la nivelul tractului urinar. Fructele de kankola, datorita continutului bogat in polifenoli, ajuta in reducerea inflamatiei mucoasei uretrei, iar radacina de paashaanbhed permite eliminarea magneziului prin urina. Tot in lupta cu infectiile tractului urinar sunt utile produsele pe baza de merisor, echinaceea, iasca galbena si coacaz negru.

Cum orice infectie slabeste sistemul imunitar, si in aceasta lupta sunt recomandate suplimentele ce prevad intarirea imunitatii, cum ar fi cele ce contin ashoka, amla, semal si lodhra, precum si probioticele (iaurt, kefir).

In concluzie, este important ca de indata ce observam simptomele unei ITU, sa facem o programare la medicul de familie sau la un medic urolog. De asemenea, este important sa acordam o mai mare atentie alimentatiei si igienei, sa consumam suficiente lichide si sa apelam la produse naturale fie ele sub forma de tablete, siropuri sau ceaiuri, in perioadele in care sistemul nostru imunitar este scazut (cum ar fi menstruatia sau convalescenta).


Acasa
0
Cos
Meniu