Cosul tau este gol!


Cate tipuri de varice sunt?
Articol

Cate tipuri de varice sunt?

Varicele sunt vene umflate, cu volum mai mare decat normal, care apar de obicei pe membrele inferioare si pe laba piciorului. Ele pot avea culoare albastra, uneori cu nuante inchise. Boala varicoasa este cunoscuta din cele mai vechi timpuri peste tot in lume. In Romania, aceasta afecteaza intre 35-50% din populatia adulta, cu varsta de pana in 40 de ani, femeile fiind mai predispuse decat barbatii la aparitia de vene varicoase.

Afectiunile din aceasta sfera se pot localiza la nivelul fiecarui organ, dar cele mai multe manifestari apar la nivelul picioarelor, din cauza configuratiei anatomice, care favorizeaza stagnarea sangelui. Unele varice se mai instaleaza si pe venele spermatice (varicocel), esofagiene, sau pe venele hemoroidale (hemoroizi).

In ceea ce priveste cauzele varicelor, acestea pot fi diverse, dar factorul ereditar joaca un rol foarte important. Mai precis, in 8 cazuri din 10, boala se transmite ereditar, urmand ca fluctuatiile hormonale sa fie o cauza importanta de declansare pentru varice. Acestora li se adauga suprasolicitarea gambelor, prin statul in picioare, dar si un stil de viata lipsit de miscare, obezitatea sau alimentatia saraca in fibre.

Pe langa aspectul neplacut si durerile locale, boala de varice mai favorizeaza si alte simptome, cum ar fi: senzatia de disconfort si de picioare grele, intepaturi si furnicaturi la nivelul gambelor, crampe musculare in picioare, mai ales pe perioada noptii sau uscarea pielii si subtierea ei deasupra venei bolnave. Toate simptomele se inrautatesc in special in cazul in care persoana petrece mult timp in picioare. Recomandarea medicului in acest caz este relaxarea sau ridicarea picioarelor deasupra corpului.

Exista mai multe tipuri de varice, care vor fi enumerate in cele ce urmeaza.

Vene varicoase reticulare

Primul tip se refera la vene varicoase reticulare, care sunt de culoare albastruie-violeta si uneori sunt grupate intr-o retea, la o distanta foarte mica una de cealalta. Spre deosebire de varicele clasice, acestea sunt subtiri, nu sunt palpabile si se afla la nivelul superior al pielii. In ceea ce priveste marimea, aceste varice au in cele mai multe cazuri dimensiuni de 2 mm.

Vene varicoase noduroase

Aceste vene varicoase noduroase formeaza un trunchi venos unic mai mare. Se afla la suprafata pielii, sunt groase si in timpul pipairii se simt noduroase. Au un aspect neplacut si sunt lungi, determinand persoana in cauza sa recurga deseori la ascunderea lor. Femeile, in special, poarta dresuri groase si inchise la culoare pentru a le masca. Daca nu sunt tratate la timp, aceste varice noduroase pot duce la diverse complicatii, cum ar fi dermatita, care este insotita de prurit si poate afecta partea inferioara a picioarelor. O alta degradare frecventa a varicelor este tromboflebita superficiala. Aceasta consta in formarea unui cheag de sange la o anumita vena, care cauzeaza durere si inflamatie in zona respectiva.

Telangiectazii - Vene varicoase mici

Telangiectaziile sunt vene varicoase mici, fiind cunoscute ca vene in panza de paianjen. Se prezinta ca mici grupuri de vene albastre sau rosii, care apar pe fata sau pe picioarele pacientilor. Acestea sunt inofensive, deoarece nu se aglomereaza sub piele. Se pot forma in perioada sarcinii, in special in partea superioara a corpului. In unele cazuri, aceste varice apar si la persoanele cu unele afectiuni genetice, dar si in cazul unor infectii virale. Venele panza de paianjen sunt versiuni mai mici de varice constituind un tip mai putin grav de telangiectazie. Acestea apar la nivelul capilarelor, care sunt cele mai mici vase de sange din corp. Au un aspect asemanator cu cel al ramurilor de copac.

Indiferent de tipul de varice care apar, se impune o vizita la medicul specialist inca din stadiu incipient. In functie de natura pe care o au aceste vene varicoase, medicul va pune un diagnostic si va recomanda tratamentul corespunzator. Specialistul care trateaza problemele cauzate de varice se numeste medic flebolog. Tratamentele pentru varice pot fi de mai multe tipuri, in functie de gravitatea afectiunii. Persoana afectata poate urma un tratament naturist sau poate apela la o terapie in cabinetul medicului flebolog:
    - scleroterapia multipla - este indicata in cazul venelor varicoase superficiale si presupune injectarea unei solutii saline in varice;
    - scleroterapia ghidata ecografic - se bazeaza pe aceeasi procedura ca in primul caz, doar ca, prin ghidajul ecografului, se poate ajunge si la varice care nu se observa la suprafata pielii;
    - tratamentul cu laser - se recomanda in cazuri mai grave si presupune anestezie locala, iar interventia consta in introducerea un tub in vena, utilizandu-se un laser care reduce inflamatia;
    - flebectomia - este o procedura minim invaziva pentru indepartarea portiunilor dilatate;
    - stripping - acesta este un tratament chirurgical clasic facut cu anestezie locala, prin care se elimina vena responsabila de aparitia varicelor.


Acasa
0
Cos
Meniu