Cosul tau este gol!


Importanta sistemului digestiv pentru imunitatea copilului
Articol

Importanta sistemului digestiv pentru imunitatea copilului

Importanta sistemului digestiv in imunitatea copilului

 

9 secrete naturale pentru un sistem digestiv puternic la copii

De cum incep copiii gradinita sau scoala, parintii deja se gandesc cu groaza la multitudinea de viroze si boli infectioase cu care micutii se vor confrunta in colectivitate. Acest risc este inevitabil atunci cand copiii isi desfasoara activitatea in colectivitate, iar din pacate colectivitatea este esentiala mai devreme sau mai tarziu pentru orice copil. Dar oare care poate fi solutia pentru a sustine imunitatea copiilor si a le permite astfel sa invete si sa se joace impreuna fara grija ca se vor imbolnavi la primul stranut? Ori cat ne-am dori sa ii protejam nu ii putem inchide intr-un glob de sticla, mai ales ca am constatat in pandemie efectele devastatoare ale izolarii.

De ce se imbolnavesc copiii atat de usor?

Este suficient sa observam comportamentul copiilor mici si deja ne dam seama cum se imbolnavesc: ii vezi scotocind prin jucarii, prin iarba, frunze sau pietricele ori mangaie cainele sau pisica, iar in secunda urmatoare isi baga manutele in gura, manati de numeroase curiozitati, doar sunt in plina cunoastere. Si daca si sistemul lor imunitar este slabit, imediat se vor imbolnavi.

Oricat i-am supraveghea, inevitabil vor profita de acea milisecunda in care ii scapam din ochi. Iar calea cea mai usoara pentru microbi sa ajunga in organism este prin ingerare, inaintand apoi fie spre tractul digestiv unde ajung sa provoace diverse neplaceri precum dureri de burtica, balonare, varsaturi, constipatie, diaree, lipsa poftei de mancare, fie iau calea spre sistemul respirator unde isi fac de cap.

Cum influenteaza tulburarile digestive imunitatea copiilor?

Mai intai, trebuie sa fim atenti, ca parinti, la orice abatere de la digestia normala. Semne care ne pot pune in alerta sunt:

  • Dureri de burta, crampe abdominale
  • Tulburari de tranzit intestinal - diaree sau constipatie
  • Lipsa poftei de mancare
  • Greata, varsaturi
  • Senzatie de arsuri stomacale, eructatii (ragait)
  • Indigestie, balonare, gaze intestinale
  • Scadere in greutate
  • Irascibilitate, lipsa de tonus, stare generala proasta.

Dincolo de disconfortul de moment, daca micutii vostri manifesta chiar si cateva dintre aceste simptome, nu le ignorati! Pot indica tulburari gastro-intestinale, afectiuni hepato-biliare, paraziti intestinali, alergii sau afectiuni cronice (sindromul colonului iritabil), disfunctii metabolice, imunitate slabita, dezechilibre in functionarea enzimelor de la nivelul stomacului, toate acestea impiedicand si asimilarea corecta a nutrientilor si astfel afecteaza dezvoltarea fizica si mentala a copiilor. Iata, deci, cate motive pentru care merita sa acordam atentia cuvenita tulburarilor digestive, chiar si celor care ne par banale sau trecatoare.

Cum protejam sistemul digestiv al copiilor si, totodata, cum le stimulam imunitatea?

Ne dorim pentru copii noastri sa isi creeze anticorpi si o imunitate de fier, ca sa nu fie prea plapanzi si vulnerabili la orice microb intampinat. Dar aceasta imunitate se formeaza in timp si cu grija.

Oare cum sa reusim? Este simplu, prin atentie, disciplina, rabdare si ajutoare naturale cum sunt plantele medicinale.

 

Prima si cea mai importanta regula este sa le inoculam copiilor inca de mici regulile de igiena: sa evite sa-si atinga gura cu mainile, sa se spele des cu apa si sapun, sa nu consume din aceeasi mancarea cu alti copii. Desigur, este un proces de durata si cu siguranta vor exista multe abateri, dar insistam cu rabdare, in functie de varsta, le putem explica si ce sunt microbii, cum actioneaza, de ce trebuie sa ne ferim de ei ca sa ramanem sanatosi. In timp, cartile, jocurile, povestile ii vor face curiosi sa afle mai mult, sa observe vietuitoare la microscop, sa exploreze, sa invete – asa creste apetitul pentru stiinta si cercetare.

La randul nostru, ca parinti, curatam cu atentie obiectele folosite de copii, dezinfectam suprafetele si jucariile cu solutii eficiente si blande, recomandate in acest scop, precum si obiectele pe care le atingem des: chei, telecomanda, telefon, tableta, mouse, portofel. Este important sa se mentina regulile si atunci cand copiii petrec timpul cu alte persoane decat de obicei: in vacanta la bunici, in vizita la prieteni sau rude, la after-school, cluburi, tabere etc.

A doua unealta la indemana sunt plantele medicinale, fitoterapia, atat de raspandite in jurul nostru si menite dintotdeauna sa ne protejeze de factorii nocivi din mediu.

Ce suplimente naturiste previn problemele digestive la copii?

Deja stim care sunt principalele directii prin care putem stimula imunitatea copiilor, precum si plantele cu efect antiviral. Dar cum procedam in privinta problemelor digestive, atat de raspandite la copii?

Din fericire, natura abunda in remedii eficiente si sigure pentru tratarea tulburarilor gastro-intestinale, asa ca avem de unde alege. Iata cateva secrete naturale, ayurvedice, si cum actioneaza aceste plante pentru sanatatea si buna functionare a sistemului digestiv la copii:

  1. semintele de cardamom tonifica sistemul digestiv, combat balonarea si disconfortul abdominal;
  2. fructele de Vaividang (Embelia ribes) au usor efect laxativ si favorizeaza eliminarea parazitilor intestinali;
  3. radacina de lemn dulce regleaza digestia si tranzitul intestinal, are efect usor laxativ, protejeaza mucoasa gastro-intestinala, faciliteaza metabolizarea grasimilor la nivelul ficatului;
  4. fructele de Bael (Aegle marmelos) sustin tranzitul intestinal si protejeaza sanatatea sistemului digestiv, per ansamblu;
  5. fructele de chimion regleaza digestia si scaunele, amelioreaza balonarea si elimina gazele;
  6. extractul din lamai elimina excesul de apa din organism si sustine digestia;
  7. cimbrul de cultura inlesneste digestia si neutralizeaza radicalii liberi;
  8. uleiul esential de menta relaxeaza intestinele, amelioreaza crampele cauzate de sindromul de intestin iritabil;
  9. mierea, minunea din stupi, ne ofera toate calitatile rezultate din truda albinelor: enzime, vitamine si minerale benefice pentru sanatatea intregului organism - atat in afectiunile digestive, hepatobiliare, cardiovasculare, respiratorii, afectiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, in bolile de nutritie si cele infectioase, in afectiunile sanguine si in cele cutanate.

Pentru cei care prefera sa primeasca toate aceste beneficii intr-o singura lingurita (atat de usor de administrat copiilor!), exista siropul Happy Kid  acum, disponibil intr-un flacon mai mare, de 200 ml, cu aceeasi formula eficienta si indragita de copii si parinti deopotriva. Pe langa beneficiile pentru sistemul digestiv, Happy Kid sustine si in alte moduri sanatatea celor mici:

  • elibereaza caile respiratorii, fluidifica secretiile bronsice;
  • creste imunitatea, previne infectiile, neutralizeaza radicalii liberi si reduce perioada de convalescenta;
  • stimuleaza capacitatea de concentrare si de memorare, confera energie si asigura o dezvoltare armonioasa din punct de vedere fizic si mental.

Succes copiilor in noul an si sanatate din plin intregii familii!


Acasa
0
Cos
Meniu