Cosul tau este gol!


Cum ne protejam sanatatea pielii
Articol

Cum ne protejam sanatatea pielii

Oglinda, oglinjoara, spune-mi care e cea mai frumoasa piele din tara!

De la acnee, care ne chinuie la pubertate (si nu numai), pana la eruptii, eczeme, dermatite, psoriazis, infectii etc., afectiunile dermatologice sunt diverse, complexe si, uneori, tratamentul se intinde pe ani intregi.

In plus, pe langa disconfortul local, la nivelul epidermei, problemele dermatologice au impact si asupra psihicului, ne afecteaza imaginea si stima de sine, iar asta lasa sechele emotionale chiar mai dureroase decat afectiunea in sine. Ce putem face? Sa incepem prin a ne intelege si proteja pielea!

De ce este pielea atat de importanta?

Pielea este cel mai mare organ, masoara circa 2 metri patrati si cantareste aproximativ 16% din greutatea corpului. Impresionant este insa ca “banala” piele are o sumedenie de functii: actioneaza ca bariera naturala impotriva microbilor potential cauzatori de infectii, elimina toxinele prin transpiratie, regleaza temperatura corpului, contribuie, cu ajutorul vitaminei D, la fixarea calciului in sistemul osos, gazduieste glande seboreice si foliculi pilosi, precum si o multitudine de terminatii nervoase, care ne ajuta sa simtim pericolele si sa le evitam.

Iata cate roluri si responsabilitati intr-un tegument atat de subtire! Iti cam face pielea de gaina, nu? :)

Cum ne protejam sanatatea pielii?

Oricare ar fi problema cu care ne confruntam, pentru un tratament eficient, cu rezultate vizibile, este indicat sa actionam simultan la interior si la exterior.

Iata 9 masuri care te vor ajuta sa-ti mentii pielea sanatoasa si frumoasa:

1. Vizita la medicul dermatolog este primul pas ca sa afli sursa problemelor tale si tratamentul adecvat.

2. O piele hidratata este o piele mai sanatoasa. Fiecare pahar cu apa este un castig pentru organismul tau. Si cum pielea este organul cu cea mai mare suprafata din corp, tot ea va fi principalul beneficiar.

3. Desi parerile privind impactul anumitor alimente asupra pielii sunt impartite, este cert ca o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine, minerale, enzime, acizi grasi esentiali (Omega-3), antioxidanti si fibre este benefica pentru intregul organism, iar asta se vede si se simte si la nivelul pielii. Sarea stimuleaza retentia de apa, alcoolul si cafeaua favorizeaza deshidratarea, iar condimentele iuti si zaharul rafinat au potential iritant, inflamator. Evita produsele fast-food, semi-preparatele, tocaturile din carne, mezelurile, prajeli, dulciurile in exces, alimente rafinate si orice are pe eticheta o lunga lista de E-uri – daca pare o provocare pentru digestie, atunci nu-i va prii nici pielii tale.

Vitaminele A, B, C, E si K, alaturi de fier si zinc, sunt indeosebi importante pentru sanatatea pielii.

4. Curele periodice de detoxifiere pot fi un restart binevenit pentru organism. Remediile naturiste au eficienta dovedita pentru sanatatea pielii, intrucat curata la exterior si la interior, respectiv epiderma, sangele si limfa. De pilda, in medicina traditionala ayurvedica se folosesc cu succes de secole frunzele de Neem (Azadirachta indica). De ce Neem? Deoarece contine din belsug principii antioxidante care faciliteaza eliminarea toxinelor si sustin imunitatea. In plus, are efect antibacterian, antifungic si antiinflamator si astfel previne si trateaza diverse afectiuni dermatologice (acnee, eczeme, arsuri, ulcere cutanate etc.).

Recomandare

margusa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceeasi miraculoasa planta Neem se regaseste si in numeroase produse cosmetice naturale (sampoane si creme, demachiant, gomaj sau scrub), tocmai pentru eficienta dovedita in protejarea sanatatii pielii.

5. Ingrijire delicata. Alege produse cosmetice blande pentru ingrijirea tenului si a corpului, preferabil din ingrediente cat mai naturale, care nu usuca pielea. Mai ales daca ai epiderma sensibila, sunt de preferat dusurile scurte, cu apa calda, nu fierbinte.

Creeaza-ti o rutina de ingrijire adecvata tipului tau de ten si respect-o cu sfintenie. Demachierea tenului este obligatorie in fiecare dimineata si seara, indiferent daca te machiezi sau nu. Cand vei vedea impuritatile care raman pe dischetele demachiante vei intelege de ce. Nu uita nici de urmatorii pasi: tonifiere si hidratare.

6. Foloseste creme cu factor de protectie UV (SPF minimum 30) atunci cand te expui la soare. Astfel protejezi epiderma si previi imbatranirea prematura, scazi riscul de aparitie a melanoamelor (cancer de piele). Daca ai multe alunite, merita verificate periodic la dermatolog, ca sa descoperi la timp eventualele modificari ingrijoratoare.

7. Daca fumezi, probabil nu iti va placea vestea asta, dar trebuie sa-ti spunem, prieteneste: fumul de tigara afecteaza formarea colagenului, implicit dauneaza pielii (vizibil in aspect si elasticitate) si astfel grabeste aparitia ridurilor. Asadar, daca vrei o piele sanatoasa si frumoasa cat mai mult timp, renunta la tigari.

8. Atentie maxima la igiena, mai ales in locurile publice, precum saloane de infrumusetare, piscine, centre spa etc. Combinatia de umezeala si caldura, precum si multimea de clienti sunt factori favorizanti pentru raspandirea bolilor de piele. Fa dus dupa ce ai folosit piscina si foloseste propriul prosop pentru a preveni contractarea de bacterii, ciuperci sau paraziti.

9. Dormi suficient: odihna permite organismului sa se refaca, asa ca nu ii subestima importanta. Nu degeaba se vorbeste despre somnul de frumusete!

Retine: o piele sanatoasa incepe cu o detoxifiere corecta - curatare la interior si la exterior, cu produse blande, naturale. Si, treptat, cu grija si rabdare, vei vedea ca imaginea din oglinda iti va surade mai des :)

 

Sursa informatii:

https://www.nationalgeographic.com/science/article/skin-1


Acasa
0
Cos
Meniu