Cosul tau este gol!


Puterea plantelor ayurvedice in detoxifierea ficatului
Articol

Puterea plantelor ayurvedice in detoxifierea ficatului

Starile constante de oboseala, alaturi de problemele de concentrare si de cele digestive (indeosebi constipatie si stari de greata), sunt semnale ce pot anunta faptul ca ficatul este supraincarcat cu toxine. Acumularea de toxine declanseaza o stare de inflamatie cronica in organism. Aceasta poate fi indepartata prin limitarea expunerii la toxine si, desigur, prin sustinerea capacitatii naturale de detoxifiere a ficatului.

Detoxifierea ficatului poate fi realizata usor cu ajutorul naturii, mai exact, cu cel al unor plante ayurvedice cu efecte dovedite inca din cele mai vechi timpuri. Ayurveda inseamna stiinta vietii si este o practica de medicina alternativa veche de 5000 de ani – fiind practic cel mai vechi sistem de medicina din lume, care s-a dezvoltat si practicat pe teritoriul Indiei. Si in Romania, in ultimii ani, puterea plantelor medicinale indiene a inceput sa fie din ce in ce mai apreciata, rolul lor in sustinerea functionarii optime a organismului fiind de necontestat.

Detoxifierea ficatului, modul prin care avem grija de intregul organism

Mai multe studii au demonstrat ca exista o legatura stransa intre buna functionare a sistemului imunitar, cel responsabil de protectia intregului organism, si nivelul de toxine la care este expus corpul uman. Faptul ca aceste toxine nu pot fi mereu eliminate prin mecanismele proprii duce la scaderea imunitatii, astfel devenim mai vulnerabili in fata agentilor patogeni, mai predispusi la infectii si la imbolnaviri. Rolul principal de detoxifiere in corp ii revine ficatului, acesta fiind organul ce filtreaza mereu, sintetizeaza si proceseaza o varietate de substante fiziologice.

Activitatea acestui organ este, de asemenea, strans legata de cea a altora, cu roluri la fel de importante: cea a stomacului, a pancreasului, a vezicii biliare si a sistemului digestiv in ansamblu. Pe scurt, pe langa functia sa de eliminare a toxinelor din alimentatie si mediu, ficatul:

•     filtreaza si purifica sangele, prin macrofagele din capilarele sinusoidale;
•     stocheaza sangele, actionand astfel ca un rezervor ce poate oferi spre circulatie sange atunci cand situatia o cere;
•     intervine in inactivarea unor substante cu potential toxic, cum ar fi medicamentele liposolubile, amoniacul, cortizolul sau insulina;
•     are rol important in metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor, asigurand stabilitatea nivelurilor de glucoza din sange si reglarea fluctuatiilor de glicemie;
•     este un depozit pentru minerale si vitamine, indeosebi pentru vitamina B12;
•     secreta bila, lichid ce intervine in procesele de emulsionare si absorbtie a lipidelor.

Acestea sunt doar cateva dintre functiile ficatului. Organul are peste 500 de functii in total, buna functionare a acestora fiind vitala pentru sanatate. Un alt lucru fascinant despre acest organ este reprezentat de capacitatea lui extraordinara de regenerare. El poate sa-si revina dupa ce a suferit daune. Este insa important sa cunoastem si faptul ca, desi se poate regenera, nu putem abuza in mod constant de aceasta functie a lui fara repercusiuni. In cazul in care continuam sa nu avem grija de el, sa-l ranim consumand substante daunatoare si sa-l lasam sa acumuleze toxine in exces, functia lui de regenerare nu va functiona corect, iar sanatatea ne va fi pusa in pericol.

Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa inlaturam factorii care ar putea sa-i faca rau, cum ar fi alcoolul, tutunul sau substantele stupefiante. Apoi, trebuie sa avem o alimentatie echilibrata, sa facem miscare si, nu in ultimul rand, sa-l sustinem periodic printr-un tratament natural de detoxifiere.

Ce reprezinta detoxifierea ficatului? Toxinele ataca in mod constant corpul uman, fie in mod mai putin evident cum este in cazul poluarii, fie direct, prin surse precum cafeina, medicamentele, indulcitorii artificiali din produsele alimentare, zaharul sau alcoolul. Detoxifierea ficatului este procesul prin care aceste substante cu efecte nocive/potential nocive sunt eliminate din organism, iar rezultatele sale sunt incredibile: cresterea nivelului de energie, intarirea imunitatii, reglarea tranzitului intestinal, reglarea secretiilor hormonale etc.

Remediile naturiste pentru detoxifierea ficatului sunt cele mai eficiente in acest sens. Puterea plantelor medicinale, asa cum am spus de la inceputul acestui articol, este recunoscuta inca din cele mai vechi timpuri. Sub forma de ceaiuri, siropuri sau pastile, remediile naturiste din plante ayurvedice pot ajuta ficatul sa-si indeplineasca corect toate functiile, sa se regenereze mai usor si sa elimine substantele daunatoare.

Plantele ayurvedice, excelente remedii naturiste pentru detoxifierea ficatului

Numarul plantelor ayurvedice benefice pentru organism este mare, insa astazi ne vom rezuma doar la prezentarea celor cu rol important in detoxifierea ficatului. Dupa cum stii deja, scopul Ayurveda este prevenirea bolilor prin mentinerea echilibrului intre minte, trup si spirit. Asadar, multe dintre aceste plante medicinale nu vor ajuta doar ficatul sa se mentina sanatos, ci vor contribui la intarirea intregului organism prin aducerea unui plus de energie, prin eliminarea oboselii si prin intarirea psihicului.

Acum, hai sa vedem ce plante medicinale indiene sunt cele mai indragite remedii naturiste pentru detoxifierea ficatului!

Kutki (picrorhiza kurroa)

Folosita in medicina Ayurveda indeosebi pentru tratarea problemelor digestive, kutki este, de asemenea, un hepatoprotector ce sustine sanatatea si buna functionare a sistemului hepatic. Radacina acestei plante este cunoscuta in special pentru faptul ca protejeaza ficatul de substantele hepatotoxice. De asemenea, mentine nivelul normal al enzimelor hepatice, sustine metabolismul grasimilor si ofera protectie impotriva virusurilor hepatice.

Neem (azadirachta indica)

Frunzele de neem sunt bogate in substante bioactive ce sustin sistemul imunitar si, de asemenea, functiile ficatului. Aceasta planta medicinala stimuleaza eliminarea toxinelor din sange si are excelente proprietati antibacteriene, antifungice si antiinflamatorii, fiind astfel eficienta si in tratarea anumitor afectiuni dermatologice. De asemenea, prin utilizarea ei nivelul glucozei serice este redus, iar formarea placilor de aterom este impiedicata (ofera protectie cardiovasculara).

Haritaki (terminalia chebula)

Pulberea de fructe de haritaki este un laxativ natural usor, ce imbunatateste digestia. Actioneaza ca un detoxifiant general al organismului, contribuind la eliminarea toxinelor acumulate in colon, si sustine functiile hepatice (contine substante bioactive precum taninurile si flavonele care neutralizeaza radicalii liberi formati in procesele metabolice). Haritaki este de asemenea un adjuvant eficient in curele de slabire.

Bibhitaki (terminalia belerica)

Fructele acestei plante ayurvedice contin fitonutrienti ce sustin metabolismul lipidic, precum si procesele de detoxifiere a ficatului. De asemenea, gratie componentelor bioactive, normalizeaza aciditatea gastrica, ajuta in mentinerea sanatatii mucoasei gastrice si a celei intestinale, protejand sistemul digestiv.

Lemn dulce (glycyrrhiza glabra)

Radacina de lemn-dulce are, de asemenea, efect laxativ usor, sprijinind astfel digestia si regenerarea mucoasei gastrointestinale. Pulberea de radacina stimuleaza productia de enzime implicate in metabolizarea grasimilor la nivelul ficatului, ajutand astfel in procesul natural de detoxifiere. De asemenea, aceasta planta ayurvedica sustine echilibrul hormonal feminin prin cresterea nivelului de estrogen.

Alte remedii naturiste pentru detoxifierea ficatului recunoscute in medicina Ayurveda: kalmegh (creste fluxul biliar si mentine activitatea enzimelor hepatice), bhringaraj (permite eliminarea pe cale naturala a toxinelor din ficat), bhumyamalaki (favorizeaza productia si eliminare bilei, mentine integritatea hepatocitelor si protejeaza membrana celulara), piper indonezian (contribuie la absorbtia substantelor nutritive la nivelul tubului digestiv), amla (protejeaza organismul de stresul oxidativ si contribuie in procesul de detoxifiere), ginsengul indian (intareste imunitatea si contribuie la tonifierea generala), spirulina (accelereaza procesul natural de eliminare a toxinelor).

In concluzie, ficatul este un organ complex, o masinarie cu multiple functii ce asigura functionarea corecta a intregului organism. Trebuie asadar sa-i acordam o mai mare atentie si sa apelam periodic la remedii naturiste prin care sa-l ajutam sa elimine toxinele acumulate. Pentru mai multe detalii despre plantele ayurvedice utile in detoxifierea ficatului, asteptam cu drag sa ne contactezi.


Acasa
0
Cos
Meniu