Cosul tau este gol!


Care este rolul unui scrub de fata si cum il alegem corect?
Articol

Care este rolul unui scrub de fata si cum il alegem corect?

Pielea este organul cel mai mare al corpului si, prin structura sa complexa de tesuturi, protejeaza organismul de invadatori straini, cum sunt virusurile si bacteriile. De asemenea, prin intermediul celulelor Langerhans, ea ofera protectie impotriva infectiilor, fiind astfel un scut de aparare pe care trebuie sa-l iubim si sa-l ingrijim cu atentie.

La fel ca toate celulele corpului nostru si ceulele pielii se reinnoiesc, indeosebi celulele din stratul superior al acesteia, pe care il cunoastem sub numele de epiderma. Partea superioara a acestui strat este construita din cheratinocite (cele ce produc cheratina), celule care, odata cu trecerea timpului mor, lasand locul altora tinere. Pentru a ne bucura de un ten frumos si sanatos, care isi indeplineste corect scopul, este necesar sa indepartam aceste celule moarte. Cel mai cunoscut mod prin care putem face acest lucru este prin utilizarea unui scrub de fata.

Asadar, in prezentul articol vom vorbi mai pe larg despre exfolierea pielii, despre ce sunt scruburile faciale si care este rolul lor, de cate tipuri sunt, care este diferenta intre scrubbing si peeling si, desigur, despre cum sa alegem corect un exfoliant facial.

Ce este un scrub pentru fata?

Asa cum am spus si mai sus, exfolierea este procesul prin care celulele vechi sunt eliminate de pe stratul superior al pielii. Aceasta este realizata usor cu ajutorul unui scrub facial, produs care indeparteaza celulele fie mecanic, fie chimic sau cu ajutorul enzimelor.

Exista mai multe tipuri de scruburi pentru fata, ce se diferentiaza intre ele prin ingredientele pe care le contin si prin modul in care actioneaza asupra pielii.
Este important sa facem diferenta intre scrubbing si peeling, indeosebi pentru ca multe persoane considera ca aceste metode de ingrijire a tenului sunt identice, sa vedem care sunt beneficiile unui scrub pentru fata. Asadar:

•     Scrubbing: este un tratament scurt, pe care il putem efectua in confortul propriei locuinte, cu produse pe care le gasim usor in comert sau cu ingrediente pe care le avem la indemana (cum ar fi zaharul sau cafeaua). Obiectivul lui principal este inlaturarea celulelor moarte si curatarea porilor (eliminarea toxinelor, murdariei, punctelor negre si excesului de sebum) din stratul superior al pielii. Scrubbing-ul se realizeaza aproximativ o data pe saptamana, in functie de tipul pielii, si ajuta la mentinerea prospetimii tenului.

•     Peeling: este un tratament complex, ce se realizeaza printr-un proces fizic sau chimic in cadrul unui centru estetic profesionist. Persoanele care efectueaza peelingul au anumite cunostinte de specialitate despre tehnica si modul in care trebuie utilizate aparatele si produsele chimie abrazive folosite in tratamente. Peelingul poate fi mecanic (dermabraziune), chimic (chemoexfoliere) sau cu ultrasunete, iar rolul lui este de a eradica tesutul mort sau nesanatos (ranit) astfel incat sa se favorizeze regenerarea celulara in profunzime (nu doar in primul strat al pielii, ci si in derm, stratul de sub epiderma in care se gaseste colagenul).

Peelingul este un tratament complex, destul de agresiv cu pielea, de aceea trebuie realizat rar si doar in cadrul unui centru specializat in astfel de proceduri. Pe de alta parte, scrubbing reprezinta exfolierea clasica, recomandata tuturor, ce nu necesita nici sume colosale si nici foarte mult timp. Este un tratament ce ar trebui sa se transforme in rutina pentru fiecare dintre noi, indiferent de cat de sanatoasa pare a fi pielea noastra.

Care este rolul unui scrub facial si ce beneficii ofera pielii?

Principalul rol al unui scrub pentru fata este de a ajuta tenul sa isi imbunatateasca aspectul general prin eliminarea impuritatilor si celulelor vechi. Utilizarea corecta a acestuia aduce insa si alte beneficii. Asadar, el are, de asemenea, si urmatoarele roluri:

•     Ajuta in prevenirea acneei: prin exfoliere constanta se inlatura doi dintre factorii care cauzeaza acneea, si anume praful acumulat in pori si excesul de sebum;
•     Diminueaza marimea porilor: porii incarcati cu impuritati si celule moarte au dimensiuni mai mari si fac ca tenul sa arate nesanatos, astfel ca exfolierea ajuta in diminuarea acestora doar prin simpla curatare;
•     Estompeaza ridurile: prin utilizarea unui exfoliant facial reziduurile care scot in evidenta ridurile sunt eliminate, astfel ca aceste urme ale trecerii timpului devin mai putin vizibile;
•     Faciliteaza absorbtia produselor hidratante: prin eliminarea stratului de celule moarte si a impuritatilor, pielea este mai pregatita sa primeasca ajutorul produselor de hidratare, iar ingredientele active ale acestora patrund mai profund in tesuturi;
•     Regleaza secretia de sebum: indepartarea impuritatilor si sebumului in exces permite pielii sa respire si elimina aspectul lucios inestetic.

Pentru a ne bucura insa de avantajele unui scrub de fata trebuie intai sa il alegem corect. Apoi, trebuie sa il folosim cand si cum trebuie.

De cate tipuri sunt scruburile faciale?

Scrubul pentru fata poate fi, in functie de disponibilitate, de doua feluri: gata preparat (cel din comert) si homemade (cel pe care il putem face singuri acasa). Primul tip este cel mai popular deoarece ofera mai multa siguranta in utilizare, in compozitia lui intrand ingrediente atent selectate.
Desigur, si acesta este la randul lui impartit in mai multe subtipuri, in functie de tipul ingredientelor. Asadar, exista scrub de fata:

Din plante: un scrub facial din plante utilizeaza puterea de curatare si regenerare a plantelor, indepartand usor si delicat celulele moarte si murdaria de la suprafata epidermei. Contine ingrediente sigure, naturale, cum ar fi microgranule din coaja de nuc (eficiente in indepartarea celulelor moarte), extract de aloe (stimuleaza sinteza colagenului, are efect antiseptic si detoxifiant), extract de scoarta de neem (ajuta in eliminarea impuritatilor si controleaza secretia de sebum) etc.

Cu enzime: foloseste proprietatile de curatare ale fructelor, indepartand bland (superficial) celulele moarte. Enzimele din fructe, precum papaya, dovleac sau ananas, nu au insa doar rol exfoliant, ci si unul hidratant. Desi multi afirma ca aceste scruburi faciale naturale sunt destinate tenului sensibil, exista insa ingrediente (cum sunt enzimele din papaya) care pot irita tenul.

Cu actiune mecanica: este produsul, crema sau gel, ce contine mici particule abrazive ce, prin masare, ajuta in indepartarea resturilor de piele moarta. Particulele abrazive pot fi: de samburi de caisa, zahar, cafea, ovaz, bicarbonat de sodiu etc. Nu este recomandat persoanelor care sufera de acnee si celor care au tenul sensibil deoarece microparticulele pot fi destul de agresive cu pielea.

Cu actiune chimica: acesta are in compozitie formule ce contin acizi slabi, actionand in profunzimea pielii. Dintre acizii slabi cel mai frecvent intalniti in astfel de produse se pot mentiona BHA (acizi beta-hidroxizi), care au puternic efect inflamator si sunt astfel recomandati tenului normal si celui cu tendinte de ingrasare, si AHA (alfa-hidroxizi), care au o concentratie mai mare de acizi, fiind indicati tenului uscat si celui mixt.

In functie de actiune, produsele de exfoliere faciale sunt: clasice, cele al caror singur rol este indepartarea celulelor moarte; antiacneice, care deblocheaza porii si regleaza secretia de sebum; hidratante, care contin si ingrediente nutritive; anti-imbatranire, care contin, pe langa substante hidratante si exfoliante, si unele antioxidante, cu efect de lifting.

Tratamentele homemade sunt si ele destul de utilizate, cafeaua, zaharul si malaiul fiind ingrediente ce se gasesc in orice gospodarie si care pot cu usurinta sa fie transformate in scruburi faciale naturale. Dintre cele mai populare astfel de tratamente, le mentionam pe cele compuse din:
•     zahar brun, miere si ulei de masline;
•     zat de cafea si albus de ou;
•     pasta de capsuni, miere, iaurt, ulei de masline si faina de ovaz;
•     miere de albine si germeni de grau;
•     malai si flori de tei;
•     bicarbonat de sodiu, castravete, miere si gel de aloe vera.

Asa cum am mentionat insa si mai sus, multe dintre aceste tratamente pot face mai mult rau decat bine. In cazul tenului acneic, este posibil ca agresivitatea particulelor abrazive sa conduca la agravarea problemei, in cazul tenului gras, un tratament prea hidratant s-ar putea sa accelereze productia de sebum, iar in cazul tenului uscat, un scrub homemade mai acid s-ar putea sa afecteze pH-ul si sa usuce mai tare epiderma.

Cum alegem corect un scrub pentru fata?

Incepem prin a spune ca, intr-adevar, un scrub facial natural este o alegere buna intotdeauna, indiferent ca este pe baza de plante sau de fructe. Chiar si-asa, trebuie ca in alegerea produsului sa tinem cont de mai multe lucruri, apoi dupa sa alegem varianta care ne-ar ajuta tenul sa se bucure de un tratament de exfoliere bland si sigur, ce ofera o curatare profunda a porilor si un plus de hidratare.

Ce tip de ten am?

In primul rand, trebuie sa stabilim clar ce tip de ten avem. Dintre tipurile de ten, mentionam:
→     ten uscat sau foarte uscat: senzatie de piele care se strange, aspra, descuamarea pielii, aspect tern;
→     ten sensibil: iritatii frecvente, manifestate prin prurit si inrosire, aspect mat;
→     ten gras sau acneic: piele lucioasa, pori dilatati, aparitia frecventa a punctelor negre si a cosurilor;
→     ten mixt: semne specifice ale tenului gras in zona T (frunte, nas, barbie), restul pielii cu tendinte de uscare;
→     ten matur: aspect tern, riduri mai mult sau mai putin vizibile, piele lipsita de elasticitate, uneori pete pigmentare;
→     ten normal: textura supla si catifelata, pori mici, aspect luminos.

Cum trebuie sa fie scrubul facial pentru a fi potrivit tenului meu?

Pentru tenul sensibil sunt recomandate exfoliantele naturale usoare, fara actiune abraziva. Pentru cel gras, predispus la acnee, este indicat sa optam pentru un produs ce elimina si regleaza secretia de sebum si are in compozitie ingrediente ce imbunatatesc circulatia sangelui.
In cazul tenului matur, vor trebui cautate scruburi cu proprietati nutritive si antioxidante, iar in cel al tenului uscat (si foarte uscat) trebuie sa se evite formulele foarte puternice, ce au tendinta de a usca pielea. Tenul normal este cel mai norocos mereu, in cazul lui putand fi utilizate mai multe variante de scrub, de la cele cu particule abrazive la cele chimice. Tenul mixt are de obicei nevoie de ingrijire aparte, fiind necesare doua produse, unul special pentru zona T si altul pentru pielea sensibila.

Ce tip de scrub pentru ten sa aleg?

Pentru a raspunde corect la aceasta intrebare trebuie sa ne orientam catre produsele ale caror ingrediente raspund cel mai bine nevoilor tenului. Dupa cum am vazut, pe piata exista mai multe tipuri de scruburi, care actioneaza diferit. Indicat ar fi sa alegem mereu varianta naturala, un scrub facial din plante, de exemplu, fiind recomandat pentru aproape toate tipurile de piele. Modul in care actioneaza este bland, iar riscul sa apara efecte negative in urma utilizarii este minim.

Un alt factor ce influenteaza alegerea este textura scrubului. Asadar, trebuie sa decidem daca dorim o textura mai grasa sau una mai light, ce se intinde mai usor pe piele. In acest sens, putem opta fie pentru un scrub crema, fie pentru unul sub forma de gel. Si ambalajul are un rol important in selectie! Este ideal sa gasim un produs ce permite o aplicare usoara – borcanelele din plastic sau sticla, cu gura de deschidere mai larga, fiind ideale in acest sens.

In ceea ce priveste gramajul, vom alege in functie de cat de des vom utiliza exfoliantul. Daca il vom folosi zilnic, atunci putem alege cantitati de pana in 300 de grame, insa daca este destinat folosirii o data pe saptamana, atunci este ok si o cantitate mai mica.

Un alt factor ce ne va influenta alegerea produsului este si costul. Trebuie sa ne indreptam mereu atentia catre produse nici prea ieftine, nici prea scumpe. Cele cu preturi reduse au de regula in compozitia lor tot felul de substante nocive, iar cele foarte scumpe nu garanteaza mereu rezultatele pe care le promit, existand astfel riscul sa dam bani multi pe un produs menit sa fie uitat in coltul unui dulap.

In concluzie, inlaturarea celulelor moarte si a impuritatilor de pe suprafata pielii ar trebui sa devina o etapa importanta a ritualului de ingrijire. Pielea are nevoie de acest ajutor nu doar pentru a deveni mai frumoasa, ci pentru a se regenera si, implicit, pentru a proteja intregul organism.


Acasa
0
Cos
Meniu