Cosul tau este gol!


Ce este guta si cu ce se trateaza?
Articol

Ce este guta si cu ce se trateaza?

Guta este o forma de artrita care se manifesta prin dureri ale articulatiilor profunde, din cauza acumularii unei cantitati ridicate de acid uric in sange si in tesuturi. Aceasta boala este una dintre cele mai vechi cu care s-au confruntat oamenii de-a lungul timpului, unele relatari fiind chiar din perioada Egiptului Antic. Legatura dintre guta, ale carei simptome au fost descrise in amanunt de Hipocrate, si acidul uric a fost stabilita multe veacuri mai tarziu, mai precis in secolul al XIX-lea, cel care a studiat-o in amanunt fiind doctorul Alfred Baring Garrod.

Factorii de risc ai gutei

Specialistii au demonstrat ca exista o probabilitate mai mare de aparitie a gutei in cazul in care exista un nivel ridicat al acidului uric in corp. Principalii factori de risc ai gutei, care duc la cresterea nivelului de acid uric, sunt dieta alimentara, varsta, sexul si mediul in care persoanele traiesc sau lucreaza.

Persoanele care consuma des carne, fructe de mare sau dulciuri sunt mai predispuse la guta. De aceea, in trecut, aceasta afectiune era vazuta ca o boala a bogatilor, pentru ca numai acestia isi permiteau sa consume aceste alimente. Varsta si sexul sunt si ele un factor de risc, boala fiind mai intalnita in cazul barbatilor cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. Femeile dezvolta aceasta maladie dupa menopauza. S-a demonstrat totodata ca muncitorii care lucreaza intr-un mediu in care prodomina plumbul sunt mai predispusi la aparitia gutei.

Simptomele gutei

Pe masura ce acidul uric se acumuleaza in exces in articulatii si tesuturi, incep sa apara primele simptome guta. Printre ele se numara:
     - simtirea unei calduri la atingere, sensibilitate si durere la nivelul articulatiilor, mai ales la degetul mare al piciorului;
     - inrosirea sau invinetirea pielii din jurul articulatiilor;
     - mancarimea este de asemenea unul dintre simptomele gutei;
     - dureri in timpul noptii, care uneori incep brusc si devin suparatoare;
     - febra si uneori frisoane;
     - pe termen lung se poate instala incapacitatea de miscare a degetelor afectate;
     - descuamarea pielii dupa un atac de guta.

Simptomele gutei difera, insa, de la caz la caz. Daca in general primul afectat este degetul mare de la picior, boala se poate manifesta si la nivelul altor articulatii: ale mainilor, piciorului, genunchiului, coatelor. Primele atacuri de guta dureaza in general 2 sau 3 zile si afecteaza o singura articulatie. In lipsa unui tratament, simptomele gutei se pot agrava si se pot muta pe mai multe articulatii, timp de cateva saptamani. Evolutia afectiunii presupune intensificarea atacurilor, atat ca frecventa, cat si ca amplificare a durerii si ca numar de articulatii afectate.

Tratamentul gutei

Dupa diagnosticul medicului specialist, va fi recomandat tratamentul gutei. Acesta se bazeaza pe ameliorarea simptomelor, dar si pe prevenirea aparitiei unui nou atac. De asemenea, se are in vedere si inlaturarea unor eventuale complicatii.

Protocolul include administrarea de medicamente care atenueaza durerea, precum antiiinflamatoarele nesteroidiene, ibuprofen sau altele mai puternice, ca indometacina. Un analgezic recomandat deseori in tratamentul gutei este Colchina. Din cauza efectelor adverse, insa, se recomanda utilizarea lui doar pe termen scurt. Si corticosteroizii sunt un ajutor eficient in reducerea inflamatiei si, implicit, in atenuarea durerii si a disconfortului. Unii medici prescriu si medicamente care scad nivelul acidului uric din sange.

Tratamentul gutei este de mai multe tipuri si vizeaza etapele bolii. De aceea, exista 5 tipuri de abordare a bolii:
     - tratament initial: antiinflamatoare si corticosteroizi, schimbarea dietei;
     - tratament de intretinere: presupune, in principal, scaderea acidului uric din sange;
     - tratament in cazul agravarii: antiinflamatoare, corticosteroizi si in unele cazuri interventia chirurgicala;
     - tratament ambulator: repausul articulatiei, antiinflamatoare;
     - tratament chirurgical: daca nodulii devin durerosi si produc deformarea articulatiei si tratamentul medicamentos nu face fata, se recomanda o operatie de corectare.

Este foarte important sa se trateze guta, pentru a nu da ocazia bolii sa se cronicizeze si sa distruga astfel articulatiile sau sa cauzeze probleme in functionarea rinichilor.

Pe langa tratamentul medicamentos sau interventia chirurgicala, dupa caz, este importanta si dieta. Astfel, se vor evita anumite alimente, precum: sarea, organele (rinichi, ficat etc), icrele si carnea de peste bogata in grasime, carnea de miel si de vitel, untura, oul (in special galbenusul), smantana, frisca, laptele gras. Sunt interzise, de asemenea, bauturile alcoolice sau ciocolata. Si unele legume sunt contraindicate: rosiile, castravetii, sfecla rosie, fasolea, mazarea, telina, spanacul sau sparanghelul. Printre alimentele permise se numara: laptele batut sau dulce cu un continut scazut de grasimi, iaurtul, pestele slab, precum salaul sau bibanul.


Acasa
0
Cos
Meniu