Cosul tau este gol!


Poliartrita reumatoida - simptome, cauze, tratament si preventie
Articol

Poliartrita reumatoida - simptome, cauze, tratament si preventie

Rigiditatea articulatiilor, mai intai a celor de la degetele de la maini si picioare, resimtita indeosebi dimineata sau dupa perioadele mai lungi de inactivitate, este un prim simptom al poliartritei reumatoide. Insa aceasta afectiune inflamatorie cronica vine insotita si de alte neplaceri, cum ar fi oboseala, febra si pierderea apetitului, netratata putand afecta si structuri non articulare, cum ar fi pielea, plamanii, inima sau tesutul nervos.

In prezentul articol vom incerca sa cuprindem cat mai multe informatii despre aceasta afectiune, tocmai pentru a o putea preveni sau, in cazul in care acest lucru nu este posibil, intelege si trata. Cum totul despre poliartrita reumatoida nu se poate spune intr-un simplu articol, in cazul in care va confruntati cu aceasta problema medicala este obligatoriu sa va prezentati la un medic specialist in reumatologie in vederea realizarii unui plan de tratament adaptat nevoilor dvs. Pana atunci, cum este bine sa stim cat mai multe informatii despre organismul nostru, va invitam sa cititi in continuare.

Ce este poliartrita reumatoida?

Poliartrita reumatoida apare atunci cand tesuturile corpului, cel mai frecvent articulatiile, sunt "atacate" de catre sistemul imunitar. Asadar, este o afectiune reumatica de tip inflamator, alaturi de alte boli, cum ar fi: osteoartrita, spondilita anchilozanta sau sclerodermia sistemica.

Deseori, aceasta este confundata cu artroza, indeosebi pentru ca ambele boli afecteaza oasele si articulatiile, manifestandu-se prin dureri si rigiditate articulara. Diferentele intre cele doua afectiuni sunt insa majore, cea din urma (cunoscuta si ca osteoartrita) fiind provocata de suprasolicitarea articulatiei, pe cand in cazul poliartritei modificarile apar prin inflamatie primara.

Procentul persoanelor care sufera de boli reumatice de tip inflamator in tara noastra este de apx. 3% si continua sa creasca, iar la nivelul Uniunii Europene ultimele date arata un numar de peste 120 de milioane de oameni afectati mai mult sau mai putin de aceste boli.

Cauze poliartrita reumatoida

Cauzele poliartritei reumatoide nu sunt pe deplin cunoscute, la declansarea afectiunii putand contribui mai multi factori etiologici. Se cunoaste faptul ca aceasta poate avea la baza predispozitia genetica (sansele de a dezvolta aceasta afectiune fiind mai mari in cazul in care in familie exista o persoana ce are aceasta boala), dar si anumite infectii virale. Fumatul are si el un rol negativ in declansarea afectiunii, fiind asociat cu o severitate mai mare a acesteia.

Riscul dezvoltarii poliartritei reumatoide este mai mare la femei. In ceea ce priveste varsta, afectiunea poate aparea oricand, cel mai des debutand la varsta mijlocie. Obezitatea este, de asemenea, un factor de risc.

Simptome poliartrita reumatoida

La inceput, poliartrita reumatoida afecteaza articulatiile mici ale mainilor si picioarelor, pe ambele parti ale corpului, iar cu timpul incepe sa-si faca simtita prezenta, prin rigiditate si durere, si in alte zone (genunchi, glezne, solduri, umeri). Asadar, simptomele poliartritei sunt initial usor de trecut cu vederea, putand fi confundate cu cele ale altor afectiuni sau puse pe seama activitatilor de zi cu zi.

Totusi, data fiind gravitatea ei, imediat ce se observa ca durerile spontane si rigiditatea sunt insotite de articulatii clade, umflate, oboseala, febra (de grad scazut) sau pierderea poftei de mancare, trebuie programat un consult de specialitate. Chiar daca simptomele nu par atat de grave, tendinta lor fiind de a aparea si disparea, afectiunea in sine exista, de aceea amanarea nu este o solutie.

Netratata, poliartrita reumatoida poate duce la: osteoporoza, infectii (deoarece diminueaza puterea sistemului imunitar), sindromul Sjogren (gura si ochi uscati), afectiuni cardiovasculare, boli pulmonare, noduli reumatoizi, sindrom de tunel carpian si limfom.

Tratament poliartrita reumatoida

Desi mai greu de diagnosticat, din cauza simptomelor de debut asemanatoare cu cele ale altor afectiuni articulare, poliartrita reumatoida trebuie sa fie investigata din timp. In timpul investigatiei se verifica daca exista roseata, umflaturi si caldura in zona articulatiilor, se testeaza reflexele si forta musculara, iar in stadiile mai avansate se realizeaza anumite teste de sange (VSH, CRP) si radiografii.

Odata stabilit diagnosticul, medicul va recomanda un tratament corect, al carui principal rol este incetinirea progresiei bolii (prin reducerea inflamatiei si a durerii). Cum afectiunea este cronica, va fi necesar ca bolnavul sa respecte tratamentul pe tot parcursul vietii.

In tratamentul poliartritei reumatoide sunt utilizate medicamente (cu corticosteroizi, antiinflamatoare nesteroidiene speciale, antireumatice), creme topice si terapia fizica, in functie de severitatea afectiunii. In cazurile grave, poate fi necesara interventia chirurgicala (sinovectomie, repararea tendoanelor, artrodeza).

Multe dintre medicamentele destinate tratarii poliartritei reumatoide au efecte adverse, cele mai frecvente fiind afectiunile gastrice. De aceea, durata administrarii este de regula scurta, fiind stabilita de catre medicul specialist.

Tot in lupta cu aceasta afectiune sunt utile si remediile naturiste, mai exact, suplimentele alimentare. De exemplu, calciul si vitamina D sunt recomandate pentru prevenirea osteoporozei, iar suplimentele ce contin curcumina au efect antiinflamator. Ghimbirul si turmericul sunt si ele ingrediente ce pot ajuta in tratamentul afectiunii, alaturi de binecunoscutul ceai verde si cel de busuioc.

Indiferent de gravitatea bolii, medicul va recomanda anumite masuri pentru acasa, cum ar fi: exercitii fizice usoare (plimbari scurte), exercitii de respiratie sau de relaxare progresiva a muschilor (reduc stresul), utilizarea unor comprese calde sau reci etc.

Prevenirea poliartritei reumatoide

Studiile arata ca un procent mare dintre cei care sufera de aceasta boala (1 din 3 bolnavi) se confrunta si cu o alta afectiune la fel de grava, depresia. Pentru a nu ajunge in stadiul in care sa ne luptam atat cu fizicul, cat si cu psihicul nostru, trebuie sa avem mai multa grija de sanatate, incepand cu alimentatia. Asa cum am mentionat si mai sus, una din cauzele poliartritei reumatoide este obezitatea, fapt pentru care trebuie sa adoptam o dieta echilibrata.

Tot pentru a preveni poliartrita reumatoida, este recomandat sa nu fumam, sa facem din exercitiile aerobice si de tonifiere o rutina, sa ne relaxam mai mult, de preferat in afara locuintei (expunerea la soare este vitala pentru buna functionare a organismului) si sa apelam la ajutor de specialitate atunci cand suspectam o problema de sanatate.


Acasa
0
Cos
Meniu