Cosul tau este gol!


Remedii la indemana pentru constipatie
Articol

Remedii la indemana pentru constipatie

Durerile abdominale, balonarea si senzatia de evacuare incompleta dupa defecatie sunt simptome ale unei conditii medicale ce afecteaza un numar mare de persoane din intreaga lume, impiedicandu-le sa-si desfasoare normal activitatile de zi cu zi. Da! Vorbim despre constipatie, o problema tot mai des intalnita si rareori tratata cu responsabilitate. De ce apare si de ce nu consideram ca este important sa o luam in serios? Despre aceste lucruri vom vorbi in cele ce urmeaza.

De asemenea, vom discuta despre tratamentul constipatiei, despre cel conventional si despre remedii naturale ce pot regla tranzitul intestinal si inlatura simptomele neplacute. Si pentru ca aceasta problema nu afecteaza doar adultii, vom prezenta si informatii despre constipatia la copii.

Despre constipatie - definitie si simptome

Sistemul digestiv este o masinarie extrem de complexa. Ca orice masinarie, ca sa functioneze corect trebuie alimentat cu combustibilul potrivit si ingrijit in mod corespunzator. In caz contrar, pot aparea defectiuni, iar cele mai frecvente se manifesta sub forma de constipatie si diaree.

Alimentele pe care le mancam se deplaseaza de-a lungul tractului digestiv prin contractii musculare, acestea din urma fiind mai lente sau mai rapide in functie de factori precum: continutul de fibre din alimentele ingerate, activitatea fizica realizata, cantitatea de lichide consumata etc. Altfel spus, atunci cand nu consumam suficiente lichide, cand din dieta ne lipsesc cu desavarsire fibrele, iar stilul nostru de viata nu poate fi numit unul tocmai activ, materiile fecale sunt deplasate mult mai lent prin intestine, apa este absorbita in intestinul gros intr-o cantitate mai mare, iar scaunul devine astfel uscat si de consistenta tare.

Despre constipatie in adevaratul sens al cuvantului vorbim insa atunci cand intervalul dintre scaune este de peste trei zile. Tot despre constipatie vorbim si atunci cand scaunele au o consistenta tare si necesita efort crescut pentru eliminare - efort ce presupune durere si poate conduce la aparitia complicatiilor.

Deci, simptomele constipatiei sunt:

•     Scaune rare, mai putin de 3 pe saptamana;
•     Scaune in cantitati mici, cu consistenta tare si uscata;
•     Eliminarea dificila si dureroasa a scaunelor;
•     Senzatia de balonare;
•     Dureri abdominale;
•     Pierderea apetitului;
•     Uneori, stari de greata.

Din cauza faptului ca aceste simptome ne sunt destul de bine cunoscute, tindem sa nu tratam cu responsabilitate problema. Totusi, constipatia, mai ales daca este destul de frecvent intalnita, poate fi ea insasi simptomul unei alte afectiuni. Fara a ne speria, este nevoie sa investigam exact cauzele ce o declanseaza si sa apelam la un tratament corect, laxativele si ceaiurile fiind doar solutii de moment.

Cele mai frecvente cauze ale constipatiei

Cele mai des intalnite cauze ale acestei probleme sunt alimentatia saraca in fibre (fibrele se gasesc in fructe, legume, cereale), lipsa activitatii fizice si consumul insuficient de lichide.

Alte cauze ale constipatie:

Unele medicamente: analgezice narcotice, antidepresive, medicamente pentru tensiune arteriala, suplimente de fier, laxative utilizate in exces;

Stilul de viata modificat: modificari aparute odata cu sarcina sau inaintarea in varsta, calatoriile etc.;

Stilul de viata modificat: modificari aparute odata cu sarcina sau inaintarea in varsta, calatoriile etc.;

Ignorarea senzatiei de defecare: amanarea sau ignorarea momentului in care apare nevoia;

Probleme de sanatate: diabetul, hipotiroidismul, problemele si disfunctionalitatile tractului gastrointestinal.

Conform unor studii, exista multi factori care contribuie la aparitia constipatiei, nu doar cei anterior enumerati. Dintre acestia, mentionam: statutul social mai scazut, educatia parentala precara, depresia, anxietatea, abuzul fizic etc.

In ceea ce priveste anxietatea si depresia, si in general afectiunile psihologice, se observa ca un numar mare dintre pacienti sufera de constipatie (indeosebi cei care sufera de depresie majora si tulburare de anxietate generalizata), psihicul avand astfel un rol important in reglarea digestiei. Educatia parentala este, de asemenea, importanta in prevenirea constipatiei, multi copii nefiind invatati cum sa manance corect si echilibrat, cum functioneaza organismul lor si cat de important este sportul pentru sanatate. Rezultatul? Ei bine, se subintelege.

In functie de cauze, se pot determina mai multe tipuri de constipatie:

Constipatie cauzata de alimentatie: generata de consumul insuficient de fibre si lichide, de administrarea de diuretice in cantitati mari, de consumul ridicat de carne, pizza, cafea, alcool etc.;

Constipatie sihosomatica: apare atunci cand schimbam mediul (calatorim), pe sistem nervos, sau atunci cand suferim de sindromul de colon iritabil;

Constipatie atona: poate fi cauzata de boli neurologice, metabolice sau endocrine, sedentarism sau anumite medicamente, si presupune incetinirea activitatii musculaturii intestinale;

Constipatie obstructiva: dupa cum spune si numele, este cauzata de blocarea colonului cu un corp strain;

Constipatie cronica: persista cateva saptamani sau mai mult, fiind cauzata de miscari prea lente ale materiilor fecale prin intestin (datorita blocajelor sau fisurilor anale, cancerului de colon sau alt tip de cancer abdominal etc.).

Complicatii date de constipatie

Netratata corespunzator, constipatia poate avea urmari grave. Dintre acestea, mentionam in primul rand inflamarea venelor de la nivelul anusului, pe care o cunoastem sub termenul de hemoroizi.

Incordarea pentru a elibera bolul fecal pune presiune pe zona anusului, conducand la aparitia hemoroizilor. Acestia din urma pot conduce la randul lor la alte probleme, cum ar fi, de exemplu, anemia, cauzata de sangerarile abundente, sau traumatisme la nivelul pielii anusului (fisuri), ce se pot inflama. Tot incordarea poate face ca o parte mica din rect sa iasa din anus. Aceasta complicatie poarta numele de prolaps rectal si poate necesita interventie chirurgicala.

Dat fiind faptul ca bolul fecal sta perioade lungi la nivelul colonului, pot aparea ulceratii ale acestuia din urma. Tot colonul poate prezenta probleme precum diverticuloza si diverticulita, ce conduc la hemoragie si inflamatie (febra si durere severa). In cazuri mai rare, faptul ca materiile fecale nu sunt eliminate din organism presupune mentinerea timp indelungat a rezidurilor, conducand astfel la greata si varsaturi.

Tratamentul constipatiei - alimentatie corecta, medicamente laxative si remedii naturiste

In cele mai multe cazuri, diagnosticarea constipatiei nu necesita analize medicale aprofundate. Primul pas este depistarea cauzei ce a dus la aparitia problemei, prin analiza atenta a alimentatiei si a stilului de viata.

Tratamentul constipatiei vizeaza in primul rand schimbarea dietei si lupta cu sedentarismul. Astfel, pacientului i se vor recomanda: sa consume mai multe lichide (apa si sucuri de fructe), sa evite bauturile cofeinizate, sa introduca in alimentatie mai multe fibre (mere, cereale integrale, varza de Brussels, fasole neagra etc.) si sa-si creeze un program de exercitii fizice pe care sa-l respecte zilnic.

De asemenea, pentru a scapa de constipatie este recomandata administrarea laxativelor, insa doar pe termen scurt. Pe termen lung exista sanse ca organismul sa devina dependent de ele si sa creeze o alta problema, numita sindromul colonului lenes - miscarile intestinale vor fi provocate doar de laxative, in lipsa administrarii acestora aparand din nou problema ce trebuia initial eliminata (care in acest caz poate deveni cronica).

Pentru a scoate din plan dependenta, se recomanda utilizarea remediilor naturiste. Dintre remediile naturale pentru constipatie mentionam suplimentele (ceaiuri, pastile, prafuri, siropuri) pe baza de: seminte de chia, prune, stafide, probiotice, aloe vera, tarate de psyllium, seminte de in, crusin, mere etc.

In cazul in care tratamentele de mai sus nu functioneaza sau se suspecteaza alte probleme de sanatate, medicul gastroenterolog va recomanda realizarea unor teste:

•     Sigmoidoscopia - examinarea rectului si partii inferioare a colonului;
•     Colonoscopia - examinarea intregului colon;
•     Studiul tranzitului colorectal - analiza modului in care bolul alimentar trece prin colon;
•     Radiografie abdominala - analiza intestinelor;
•     Analize de sange - depistarea unor afectiuni hormonale si a unor niveluri ridicate de calciu;
•     Manometrie anorectala - evaluarea muschiului sfincterului anal;
•     Defecografie - efectuarea unei radiografii a rectului in timpul defecatiei;
•     Testul de expulzie a balonului - evaluarea vitezei sfincterului anal.

Remedii pentru constipatie la copii si adulti

Dupa cum am spus si mai sus, in cele mai multe cazuri constipatia se trateaza usor. Pentru a evita aparitia dependentei, se recomanda utilizarea de metode si remedii naturiste pentru constipatie.

Metode si remedii constipatie pentru copii mici, cu varste sub 4 luni

Copii sub 4 luni sunt alimentati la san sau cu ajutorul formulelor speciale de lapte. In mod normal, acestia au 1 pana la 7 scaune pe zi, consistenta acestora variind in functie de tipul de lapte (in cazul laptelui praf consistenta scaunului este mai solida). In cazul in care in termen de 3 zile bebelusul nu a avut niciun scaun, atunci se poate vorbi de constipatie.

Cauzele sunt de cele mai multe ori legate de alimentatie (lapte din surse externe, formula de lapte incorect pregatita, consumul insuficient de lichide), insa bebelusul poate avea un tranzit intestinal mai lent mostenit genetic. Pentru un tranzit intestinal corect, se recomanda:

→     consultul medicului pediatru cu privire la modificarea aportului de lapte praf;
→     alegerea unei alte formule de lapte praf si chiar completarea dietei micutului cu alte preparate, tot la recomandarea medicului pediatru;
→     alinarea durerilor abdominale cu ajutorul unui masaj usor al burticii, prin miscari circulare in sensul acelor de ceasornic;
→     calmarea micutului cu ajutorul unei bai caldute sau a unor exercitii usoare (bicicleta, de exemplu);
→     daca bebelusul are o dieta diversificata, este recomandat sa manance mai multe caise, pere, mere sau prune, sub forma de piure (de evitat orezul, bananele si morcovul fiert).

In cazul sugarilor nu se recomanda recurgerea la tratamente complexe. Exista cazuri in care medicul specialist va recomanda utilizarea de supozitoare, insa acestea nu trebuie administrate niciodata fara consult prealabil.

Metode si remedii constipatie pentru copii

Copiii cu varste de peste 4 ani care se confrunta cu constipatia pot prezenta de asemenea disconfort si durere la eliminarea scaunului. Cum nu frecventa scaunului este importanta, ci dificultatea eliminarii, se recomanda ca parintele sa fie foarte atent si sa actioneze imediat ce observa schimbari de comportament (micutul plange mai mult, este mai irascibil sau apatic, nu mai are pofta de mancare, este mai agitat) si incontinenta fecala (eliminarea spontana si necontrolata a scaunelor).

Pentru a trata problema, este important ca micutul sa:

→     consume mai multe fructe si legume proaspete, cereale si paine integrala, fasole uscata, mazare etc. - practic, alimentatia acestuia trebuie sa includa fibre, iar pentru a face mesele mai apetisante se poate apela la diverse metode de decorare a farfuriilor (asezarea mancarii in forme amuzante, reprezentand personaje din desene sau peisaje);
→     consume mai multe lichide, insa nu sucuri carbogazoase - este important ca cel mic sa invete sa bea, ori de cate ori ii este sete, sucuri proaspete de fructe, cum ar fi cele de prune, mere sau pere;
→     ia tratament pentru constipatie doar la recomandarea medicului - de regula, medicul specialist va recomanda probiotice sau laxative blande;
→     ia remedii pentru constipatie naturale - cum sunt suplimentele pe baza de plante medicinale (extracte de frunze de senna, fructe de anason, fructe de haritaki, fenicul, frasin etc.);
→     respecte ritualul mersului la baie - sa nu ignore senzatia de defecare si sa transforme ritualul intr-unul relaxant.

Important! In cazul in care copilul prezinta, pe langa simptomele generale, febra, voma, sangerari rectale sau pierdere in greutate, este obligatorie prezentarea la medicul pediatru/ medicul de familie in cel mai scurt timp.

Metode si remedii constipatie pentru adulti

La adulti, cele mai frecvente cauze ale constipatiei sunt in majoritatea cazurilor tot legate de stilul de viata. Lipsa hidratarii corecte, dieta saraca in fibre, sedentarismul si stresul pot cauza multiple neplaceri.

In prima instanta se poate apela la remedii naturale pentru constipatie, sub forma de pastile sau ceaiuri. Exista numeroase plante medicinale cu efecte dovedite in tratarea acestei probleme, mult mai sigure comparativ cu clasicele laxative. In cazul in care problema persista, atunci este nevoie de un control amanuntit, pentru depistarea exacta a cauzei.

Este important ca adultul sa:

→     consume alimente ce contin fibre si sa evite mancarea gata preparata, cea foarte grasa si prajelile, dulciurile si branza;
→     introduca in alimentatie seminte de in, floarea soarelui si susan, migdale, papaya, suc de lime, curmale si smochine, spanac;
→     consume suficiente lichide, atat apa, cat si sucuri naturale din fructe;
→     faca miscare in fiecare zi, chiar daca este vorba in prima faza de exercitii fizice simple sau doar simple plimbari;
→     se duca la baie atunci cand apare nevoia, nu sa o amane, iar ritualul sa fie unul relaxant, fara graba;
→     efectueze exercitii de relaxare a muschilor planseului pelvian, pentru a usura tranzitul intestinal.

Tips! Pentru intarirea planseului pelvian se recomanda urmatoarele exercitii: stai intins in pat si incordeaza-ti abdomenul timp de 10 secunde, apoi relaxeaza si reia inca de 5 ori procesul; stai in pozitia sezut si ridica genunchii, mentinand 10 secunde, apoi repeta de 5-10 ori procesul.

In concluzie, este important sa avem un stil de viata sanatos, tradus prin dieta echilibrata si mai multa miscare. Acordand acestuia atentia cuvenita vom evita foarte multe neplaceri, nu doar constipatia.

Pentru a ne asigura ca tranzitul intestinal este corect, este recomandat sa mergem la toaleta cel putin o data pe zi, la o ora anume (de regula dupa un mic dejun consistent, cand miscarile intestinale sunt mai puternice). Statul pe toaleta trebuie sa fie mereu relaxant, iar mediul curat si linistit. In cazul in care procesul eliminarii scaunului se dovedeste a fi dificil, ar trebui sa nu ne fortam si sa incercam remedii pentru constipatie naturiste. Fortarea nu va face decat sa agraveze situatia si sa conduca la alte probleme, mai grave. Daca simptomele persista si sunt insotite de altele, ingrijoratoare, cum ar fi greata si varsaturile, sangerarile abundente sau febra, atunci este obligatorie vizita la doctor.


Acasa
0
Cos
Meniu