Diabetul Zaharat

Consumul de alcool si diabetul

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina. Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. In esenta, diabetul zaharat este o boala in care organismul nu produce destula insulina sau nu o foloseste eficient.

Diabetul zaharat reprezinta o boala cronica grava, cu o frecventa mare in populatie si cu o evolutie severa mai ales in stadiile avansate. Este foarte important sa stim cum sa prevenim, sa diagnosticam si mai ales sa tratam diabetul. Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar partial. Se deosebesc doua tipuri mari de diabet: diabetul de tip I, insulino-dependent, care apare cu precadere la copii si tineri si diabetul de tip II (non-insulino-dependent), care afecteaza de obicei persoanele incepand cu varsta a doua.

Diabetul zaharat de tip II este cea mai frecventa forma de diabet, fiind intalnita in aproximativ 90-95% dintre cazuri. Pe de o parte, se stie ca aparitia ambelor tipuri de diabet este legata intr-o oarecare masura de factori ereditari, genetici. Pe de alta parte, factorii de mediu joaca si ei un rol important. Diabetul zaharat tip I este cauzat de absenta totala a secretiei de insulina ca urmare a distrugerii celulelor secretoare din pancreas, iar diabetul de tip II este consecinta reducerii sensibilitatii tesuturilor la insulina sau a existentei unui deficit in producerea de insulina.

Conform Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in prezent, sunt peste 371 milioane de persoane diagnosticate cu diabet la nivel global, iar la nivel national este estimat un numar de 1,5 milioane persoane cu diabet, Romania clasandu-se in primele 10 tari din Europa privind incidenta diabetului. Cresterea numarului de cazuri de diabet zaharat reprezinta o reflectare directa a tendintei globale de crestere a inactivitatii si obezitatii in randurile populatiei.

Consumat in cantitati mari, alcoolul dauneaza sanatatii oricui. In cazul diabeticilor insa, situatia este mult mai grava. Alcoolul este metabolizat la nivelul ficatului, iar in cazul unei persoane cu greutate corporala normala metabolizarea unui pahar de alcool dureaza aproximativ 2 ore. Cand o cantitate ridicata de alcool este consumata intr-un interval scurt de timp, organismul nu metabolizeaza intreaga cantitate de alcool, iar excesul este raspandit si la nivelul altor organe, cum ar fi creierul. Astfel, se explica starile de greata, durerile de cap, somnolenta si celelalte manifestari intalnite in caz de alcoolism.

Alcoolul este un puternic inhibitor al gluconeogenezei si poate fi o cauza de hipoglicemie la cei cu diabet zaharat. La pacientii diabetici tratati cu insulina sau sulfonilureice alcoolul poate provoca hipoglicemii severe. Ingestia de alcool poate creste nivelul trigliceridelor circulante. La consumatorii cronici de alcool poate aparea neuropatia alcoolica, care poate agrava simptomele neuropatiei diabetice.

Pentru o persoana cu diabet si o jumatate de pahar cu alcool poate insemna un drum catre camera de garda a unui spital. Din acest motiv, persoanele diabetice pot consuma numai ocazional alcool sau atunci cand nivelul de zahar din sange este bine controlat si doar cu acordul medicului curant. De regula, pacientii cu diabet zaharat, supraponderabilitate, hipertensiune arteriala sau care au nivelul trigliceridelor ridicat trebuie sa-si intrebe medicul curant daca doresc sa consume bauturi alcoolice. Persoanele diagnosticate cu diabet si cu un nivel ridicat de trigliceride nu trebuie sa consume alcool, deoarece afecteaza capacitatea ficatului de a filtra grasimile din sange.

Unele studii au promovat ideea conform careia consumul usor spre moderat de alcool (este vorba doar despre bere) poate sa aiba un usor efect de protectie in dezvoltarea diabetului de tip II. Pe de alta parte, alte studii sugereaza faptul ca, pentru anumite persoane cu diabet tip II, chiar si consumul moderat de alcool poate sa genereze niveluri scazute ale glicemiei. Consumul de alcool timp indelungat si in cantitati mari poate duce la pancreatita, care, la randul ei, poate duce la diabet.

Consumul de alcool in cazul pacientului diagnosticat cu diabet poate determina cresterea glicemiei. Cresterea glicemiei poate fi generata in aceasta situatie si de faptul ca consumul de alcool stimuleaza apetitul, iar prin consumul unei cantitati mari de alimente apar variatii ale valorilor glicemiei. Consumul de alcool, in timp, poate deteriora celulele nervoase; in cazul persoanelor cu diabet leziunile nervoase determina intensificarea durerilor, insensibilitatea temporara a corpului, frisoane sau senzatia de arsura cutanata, iar in cazul pacientilor cu retinopatie diabetica sau hipertensiune arteriala consumul excesiv de alcool conduce la agravarea acestor probleme.

Cea mai grava combinatie posibila intre alcool si diabet este coma hipoglicemica combinata cu exces de alcool; toti factorii care ar trebui sa te ajute sa iti revii din coma hipoglicemica sunt incetiniti de alcool, iar glucagonul (hormon cu proprietati hiperglicemiante si glicogenolitice, secretat de celulele unor formatiuni microscopice-insulele pancreatice, cu rol in mentinerea nivelului normal al glicemiei in organism) nu are efect daca s-a consumat alcool inainte.

Alaturi de insulina si medicatia de sinteza cu efect antidiabetic, in ultimii ani fitoterapia a inceput sa-si dovedeasca eficienta in tratamentul diabetului zaharat, cercetarile stiintifice evidentiind o serie de principii bioactive cu rol de stimulare, protectie si regenerare a celulelor pancreatice secretoare de insulina. Remediile naturale nu pot determina vindecarea diabetului, dar pot alina multe dintre efectele bolii, pot imbunatati calitatea vietii si pot creste nivelul energetic al organismului.

DAITAB, marca Ayurmed, este un supliment alimentar ayurvedic natural care conţine o serie de ingrediente active din plante cunoscute ca având proprietăţi hipoglicemiante. DAITAB determina funcţionarea normală a celulelor pancreatice si regleaza secretia de insulina, contribuind astfel la mentinerea valorilor glucozei sangvine in limite adecvate pentru o lungă perioadă de timp. Ingredientele principale ale suplimentului DAITAB sunt:

- Momordica charantia (Bitter melon, Castravete amar, Karela) este cel mai eficient ingredient din DAITAB. Conţine 16 aminoacizi şi o insulina vegetala numita charantina care normalizeaza nivelul glucozei sangvine prin creşterea absorbtiei acesteia şi stimularea sintezei glicogenului în ficat, in muschi si in celulele grase, reduce concentraţiile de glucoză din sânge acţionand asupra ţesuturilor periferice şi, similar efectului insulinei la nivel cerebral, suprima apetitul. M. charantia modifică structura insulinei, facand-o mai puternica in actiunea ei de stimulare a receptorilor insulinici. Normalizează nivelul glicemiei prin creşterea oxidarii glucozei (datorita activarii metabolismului glucozei) şi prin inhibarea absorbţiei intestinale a glucozei. Antioxidantii prezenti in aceasta planta ajuta la prevenirea distrugerii celulelor beta pancreatice prin neutralizarea radicalilor liberi generati de existenta diabetului.

- Azadirachta indica (Neem) stimuleaza celulele pancreatice inactive pentru a produce insulină atunci când nivelul de glucoză este ridicat în sânge.

- Pterocarpus marsupium (Indian Kino Tree, Vijayasar) participa la regenerarea celulelor beta pancreatice funcţionale (celulele insulelor Langerhans) care produc insulina.

- Gymnema sylvestre (Gymnema, Gudmar) conţine acid gimnemic care întârzie absorbţia glucozei in sânge. Aranjamentul moleculelor acidului gimnemic este similar cu cel al moleculelor de glucoza. Aceste molecule umplu locatiile receptorilor de pe papilele gustative, prevenind astfel activarea lor de catre moleculele de zahăr prezente în produsele alimentare, urmată de reducerea poftei de zahăr. De asemenea, reduce efectele metabolice ale zahărului prin modificarea digestiei acestuia in intestine.

- Trigonella foenum graecum - (Fenugreek, Schinduf, Methi) are acţiune anti-hiperglicemianta, stimulează secreţia de insulina si creste numarul de receptori ai acesteia. Scade nivelul glicemiei prin creşterea glicogenezei, prin inhibarea gluconeogenezei hepatice sau prin inhibarea absorbţiei de glucoză din intestin. De asemenea, este eficienta in prevenirea aparitiei retinopatiei diabetice. Previne modificarile metabolice induse de diabet si impiedica acumularea metaboliţilor glucozei in cristalin (lentila ochiului), prevenind astfel aparitia cataractei.

- Yashad bhasma, o forma purificata de Zinc, creste capacitatea insulinei de a se lega de receptori si simultan inhiba degradarea insulinei in ficat. Moduleaza acţiunile insulinei prin stimularea lipogenezei în adipocite într-o relaţie sinergica cu insulina. Zincul este un co-factor al enzimelor principale implicate în metabolismul glucozei.

- Tinospora cordifolia (Gulancha tinospora, Guduchi) are acţiune hipoglicemianta prin inducerea secreţiei de insulină din celulele beta ale insulelor Langerhans si datorita intensificarii transportului glucozei din sânge la ţesuturile periferice. Asociat cu diabetul zaharat, excesul de glucoza prezent în sânge reacţionează cu hemoglobina si formeaza hemoglobina glicozilata, care altereaza afinitatea acesteia pentru oxigen şi acest lucru poate fi un factor cauzator de anoxie tisulara. Tinospora cordifolia inhibă această reactie. Tinospora cardifolia creste toleranţa la glucoză a pacienţilor cu diabet.

- Enicostemma littorale (Whitehead, Chhota chirata) determina potenţarea secretiei de insulina indusa de glucoza si scade nivelul de hemoglobina glicozilată.

- Syzygium cumini (Indian blackberry, Jamun) contine antioxidanti si alcaloizi responsabili pentru gustul său amar, este o sursă bogată de vitamine şi minerale ( Fier, Zinc, Calciu, Magneziu, Sodiu şi Potasiu), are acţiune asupra ficatului care controlează conversia amidonului in zahăr.

- Piper longum (Piper indonezian, Pippali) - are capacitatea de a corecta etapele metabolismului carbohidratilor în organism si, prin urmare, este eficienta în diabetul indus de stresul oxidativ.

Plantele conţinute în DAITAB contribuie la diminuarea complicatiile induse de diabetul zaharat tip I si II, cum ar fi retinopatia, tulburările circulatorii, neurologice si renale.

Voteaza acest articol 1
Evaluari vizitatori

Evaluare: 4.7/5 (3 vot/uri)



Produse recomandate