Infectiile urinare

FITOTERAPIA AYURVEDICA IN INFECTIILE URINARE

Una dintre problemele de sanatate cel mai des intalnite in perioada sezonului rece, in afara afectiunilor respiratorii, este cea a infectiilor urinare. Suferintele aparatului uro-genital sunt mai des intalnite la femei, fiind o consecinta atat a anatomiei specifice, dar si a unor factori externi, cum ar fi de exemplu particularitatile vestimentatiei feminine – moda avand un “cuvant greu” de spus in special in cazurile de infectii urinare ce apar la adolescente si femeile tinere.

INFECTIILE URINARE – AFECTIUNI DES INTALNITE

In general, infectiile genito-urinare au cateva particularitati intalnite adesea in practica medicala. De multe ori germenii patogeni responsabili de aceste suferinte (ex. Escherichia Colli) sunt rezistenti la majoritatea antibioticelor, consecinta atat a automedicatiei, dar si a nerespectarii duratei tratamentului, a unor masuri elementare de prevenire etc., astfel ca pacientii prezinta mai multe episoade acute intr-o perioada relativ scurta de timp sau infectiile respective se cronicizeaza si, in anumite conditii (sezon rece, scaderea imunitatii, nerespectarea unor masuri de igiena locala), vor prezenta episoade de acutizare.

Manifestarile clinice pe care le prezinta un bolnav cu infectie urinara sunt diverse. Cel mai des intalnite sunt tulburarile de mictiune, cu senzatia de urinare imperioasa, urinari dese, uneori cu usturime sau durere, dureri in regiunea inferioara a abdomenului, uneori dureri lombare – expresie a suferintei renale, chiar colici renale cand este vorba de o litiaza renala (factor favorizant pentru infectiile urinare), febra (uneori poate lipsi), stare de agitatie, neliniste etc.

AYURVEDA SI INFECTIILE URINARE

Medicina traditionala indiana AYURVEDA vine in intampinarea bolnavilor cu infectii urinare cu o gama variata de plante medicinale utile in aceste afectiuni, mai ales in ceea ce priveste prevenirea, dar si cu efecte curative unanim recunoscute. Eficacitatea plantelor medicinale este amplificata de urmatoarele cateva masuri pe care trebuie sa le respecte bolnavul. Astfel, acesta trebuie sa se prezinte la medic pentru un examen clinic si de laborator care sa duca la diagnosticarea suferintei.

In functie de datele clinice se stabileste o anumita conduita terapeutica care trebuie respectata. In afara tratamentului propriu-zis, pacientul trebuie sa respecte cateva reguli, acestea fiind recomandate si de catre AYURVEDA, cum ar fi protejarea impotriva frigului si a umezelii, vestimentatie adecvata, un regim alimentar de protectie si curatare, bogat in fructe si legume, consumul a cel putin 2 litri de lichide pe zi, evitarea alcoolului, a excesului de cafea si tutun.

PLANTE MEDICINALE INDIENE BENEFICE PENTRU APARATUL URINAR

Plantele medicinale, ca mijloace de profilaxie si ca adjuvante ale terapiei infectiilor urinare, prezinta cateva avantaje importante. Astfel, acestea au actiuni si efecte diuretice, stimuleaza capacitatea de aparare a organismului, contin principii bioactive cu efect antiseptic si antibacterial. Unele dintre aceste plante sunt utile si in litiaza renala sau de cai urinare. Aceste efecte se instaleaza lent, bland, sunt de lunga durata. La dozele recomandate nu prezinta efecte adverse, multe din aceste plante fiind utile tocmai prin prisma faptului ca ajuta organismul la eliminarea compusilor toxici ai unor medicamente de sinteza.

Dintre plantele medicinale originare din India, utile in prevenirea si tratarea infectiilor urinare amintim doar cateva:

Boerhavia diffusa – este o planta larg raspandita in India, Pakistan si Nepal. Este utilizata traditional datorita proprietatilor diuretice si laxative, motiv pentru care are indicatii majore in edemele provocate de retentia de lichide, in ascite si anurie. Extractele din radacini au si efecte anticonvulsivante, hepatoprotectoare si antihelmintice (impotriva viemilor intestinali).

Tribulus terrestris – frunzele au efecte diuretice, revigorante si afrodisiace. Este eficienta in terapia afectiunilor uro-renale, in litiaza renala, in disurii si disfunctii renale.

Asparagus racemosus (sparanghelul) - este o planta larg raspandita in lume, utilizata uzual in alimentatie in multe tari. Este cunoscuta inca din antichitate pentu calitatile sale diuretice, laxative, expectorante si afrodisiace. Are si actiune antispastica, galactogoga (efect stimulent asupra glandelor mamare si a sintezei de estrogeni) si antiinflamatoare.

Piper cubeba – face parte din fam. Piperaceae. Sunt recoltate fructele la maturitate care apoi sunt uscate. Aceste fructe contin o serie de principii bioactive cu proprietati antibacteriene, in special impotriva Micrococcus pyogenes aureus.

Bergenia ligulata – este o planta originara din Kashmir, ce creste pana la altitudini de 3500m. extractul alcoolic din rizomi are proprietati diuretice, analgezice si semnificativ antiinflamatorii si antiurolitiazice.

Impreuna, efectele sinergice insumate ale acestor plante fac sa rezulte un remediu excelent in tratatrea infectiilor tractului urinar, in litiaza renala si de cai urinare, fiind si un stimulent al diurezei, precum si un bun protector al celulei hepatice: URINOSALM.

Voteaza acest articol 1
Evaluari vizitatori

Evaluare: 5.0/5 (2 vot/uri)Produse recomandate