Medicina ayurvedica si tulburarile de memorie

Memoria este definita ca fiind capacitatea creierului de a retine si de a-si aminti diferite informatii, experiente, proceduri, abilitati si obiceiuri. Exista factori care influenteaza activitatea normala a creierului, declansand tulburari de memorie, mai mult sau mai putin grave.

Memoria este un proces complex care comporta trei faze: invatarea, stocarea informatiei, apoi restituirea (evocarea si recunoasterea). Aceste fenomene nu se afla sub dependenta unei regiuni precise si specializate a creierului, ele se deruleaza atat la nivelul centrilor nervosi polivalenti (hipocamp, corpul mamilar si hipotalamus), cat si la nivelul fibrelor nervoase care leaga cei trei centri. In mod clasic, se disting memoria pe termen scurt, care nu dureaza mai mult de cateva minute si memoria pe termen lung.

Orice afectiune, chiar si gripa, poate afecta capacitatea de memorare a creierului. Atunci cand sistemul imunitar se lupta cu o anumita afectiune sau atunci cand o persoana se confrunta cu o durere persistenta, capacitatea de concentrare este afectata si prin urmare apar si tulburari de memorie.

Exista mai multe tipuri de tulburari de memorie. Diagnosticul de tulburare de memorie este stabilit in urma a numeroase investigatii si teste detaliate, screening profesional si evaluarea memoriei de catre un medic specialist. Tulburarile de memorie au simptome comune in perioada de debut si pot fi identificate de catre membrii familiei, rude sau prieteni.

Afectiunile sistemului nervos din perspectiva ayurvedica

In conceptia ayurvedica, la originea cosmosului stau cinci elemente: eterul, aerul, apa, focul si pamantul, numite “Panchamahabhootas”; prin combinarea lor se creeaza trei energii care coexista in echilibru in fiecare organism viu:

-Vata - constituita din aer si eter;
-Pitta - constituita din foc si apa;
-Kapha - constituita din apa si pamant.

Ele formeaza o triada care guverneaza starea de sanatate a corpului si se numesc Tridosha (trei doshas = trei defecte, umori); cuvantul “dosha” deriva de la radacina “dush” care inseamna a polua, a vicia sau a face sa devina impur. Mano-Roga este un termen ayurvedic popular pentru bolile care cauzeaza dezechilibrul sistemului nervos. In textele ayurvedice - Mano (minte, creier) este redat ca locul spiritului (Prana) si al simturilor (Gyana), iar Roga (boala) apare din cauza vicierii sau excitarii celor 3 dosha-uri (care stau la baza sistemului ayurvedic de diagnostic).

Ayurveda defineste cinci proprietati mentale: gandirea, consideratia, atentia, hotararea, directia. Prin dezechilibrul dosha-urilor aceste proprietati sunt afectate de stresul mental si emotional, dand nastere la diferite boli nervoase, cum ar fi anxietatea, depresia, nevroza, psihoza. Afectiunile sistemului nervos se reflecta in cadrul functiilor cognitive prin: pierderea concentrarii, afectarea memoriei, somn agitat, dificultati de comunicare, precum si modificari de comportament (capricii, comportament rebel sau antisocial, dereglari emotionale etc.).

Oboseala este un simptom care insoteste o serie de afectiuni acute sau cronice sau poate sa constituie o stare de sine statatoare, prin epuizarea rezervelor energetice ale organismului, dupa un efort fizic sau intelectual intens sau sub actiunea altor factori determinanti. Atunci cand starea de oboseala persista mai mult timp, aceasta poate inchide un cerc vicios, determinand depresii, boli neuro-vegetative (slabiciune generala, variatii tensionale, tulburari gastrice si intestinale, spasme musculare, tremur, precordialgii, tulburari functionale ale rinichilor sau vezicii urinare), anemii, boli imune, cancer.

In anul 1980 au aparut adevarate “epidemii” de oboseala, care au afectat populatia tanara din Statele Unite si Anglia, desemnand fenomenul "YUP"- Young Urban Professionals, un sindrom care insumeaza un ansamblu de simptome nespecifice marcate de oboseala persistenta de peste 6 luni, dureri cu localizari diverse (musculare, articulare, cefalee), tulburari de memorie, vizuale, insomnii, tulburari psihice diverse (iritabilitate, stari de neliniste, tendinta de a plange usor sau dimpotriva de a rade fara motiv, scaderea capacitatii de memorare si concentrare, lipsa de interes fata de membrii familiei) etc.

Suplimentul alimentar ayurvedic MEMO ON este un stimulent natural al memoriei. Compozitia sa din plante si extracte naturale din plante stimuleaza sistemul nervos, procesele mentale, imbunatateste capacitatea de stocare si de amintire a informatiilor, contribuind astfel la cresterea performantelor intelectuale si cognitive. Produsul ofera un sentiment de optimism, incredere, prospetime si claritate la nivel mental. De asemenea, diminueaza efectele oboselii mentale, a epuizarii pe fond de stres/nervoasa si a anxietatii.

Este recomandat in special elevilor, studentilor si persoanelor care depun un efort intelectual sustinut. Are un efect tonic asupra creierului, benefic persoanelor in varsta. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat ca terapie adjuvanta in caz de tulburari ale sistemului nervos.

De asemenea, regimul de viata este foarte important prin respectarea orelor de somn, odihna si relaxare. Nimic nu poate inlocui orele de somn, specialistii recomandand respectarea cu strictete a somnului de noapte; o categorie aparte o constituie persoanele care lucreaza in ture de noapte si la care se produc adesea dereglari ale ritmului circadian cu perturbarea somnului. In aceaste situatii este util asigurarea necesarului de vitamine, minerale printr-o alimentatie corecta sau prin suplimente alimentare.

Voteaza acest articol 1
Evaluari vizitatori

Evaluare: 4.6/5 (5 vot/uri)Produse recomandate