Spirulina si ginsengul indian

Spirulina si ginsengul indian – proprietati terapeutice uimitoare

Organismul functioneaza optim atunci cand mecanismele sale sunt in echilibru. Acest echilibru depinde de o multitudine de factori ce tin de ereditate si stil de viata – emotii, sanatate mentala, obiceiuri alimentare, afectiuni, miscare, odihna, etc.

Putem influenta pozitiv modul in care organismul nostru raspunde schimbarilor prin care trece de-a lungul vietii, acordand atentia cuvenita atat sanatatii noastre psihice, cat si celei fizice. Un psihic echilibrat, un sistem imunitar solid, construit natural, mecanisme fiziologice optime - toate vor contribui la starea noastra generala de bine, iar in caz de boala, vor actiona sinergic pentru redobandirea sanatatii.

Medicina traditionala ayrvedica, cu o buna cunosterea a mecanismelor fiziologice, se bazeaza pe puterea vindecatoare a plantelor pentru a pastra homeostazia organismului.

Doua dintre cele mai apreciate astfel de plante sunt spirulina si ginsengul indian. Combinatia unica a acestor ingrediente naturale da nastere suplimentului alimentar Spirulina Star, produs de Star International Med.

Spirulina (Spirulina platensis/Arthospira Platensis) este o specie de alga albastra-verde/cianobacterie (regnul Monera). In ciuda faptului ca sunt denumite “alge”, algele albastre-verzi sunt bacterii, spirulina (Spirulina platensis) fiind cea mai cunoscuta din acesta categorie.

Compozitia chimica bogata in proteine, vitamine, minerale (Fe (50-150mg/100g), Ca (600–1,200mg/100g), Mg (200-600mg/100g), Se (50-200mcg/100g)), acizi grasi esentiali 6% (acid y-linolenic, acid stearic, acid alfa linoleic, acid palmitic, acid linoleic), antioxidanti, beta-caroten (mai mult decat in morcov!), carbohidrati (14%) transforma spirulina intr-un supliment alimentar foarte valoros. Sa ne gandim doar la faptul ca proteinele, calciul sau fierul se regasesc in spirulina in cantitati mai mari decat in alimente precum laptele, tofu sau spanac!

Sursa vegetala de proteine (55-70%), spirulina aduce multiple beneficii sanatatii:

  • imbunatateste metabolismul lipidelor si al glucozei,
  • reduce nivelul grasimilor la nivelul ficatului (steatoza hepatica),
  • reduce nivelul de absorbtie a colesterolului la nivelul intestinelor si incurajeaza eliminarea naturala a acestuia pe cale digestiva,
  • previne toxicitatea la nivelul celulelor hepatice, scazand riscul de diabet,
  • imbunatateste profilul glicemic si stimuleaza scaderea in greutate in caz de sindrom metabolic,
  • sporeste in mod natural activitatea limfocitelor (Natural Killer Cells) cu rol antiproliferativ/antitumoral si antiviral,
  • protejeaza inima, reducand riscul bolilor cardiovasculare.

Proteina aflata in proportie de 1% in compozitia chimica a spirulinei, asemanatoare ca structura moleculei endogene de bilirubina, ficocianobilinul, inhiba oxidaza NADPH, una din enzimele care determina stresul oxidativ, dovedind astfel efect antioxidativ si antiinflamator.

Cu efect absorbant ex vivo, cianobacteriile, aplicate direct pe tesut contaminat de metale grele poate reduce toxicitatea semnificativ.

Intr-un studiu efectuat pe oameni, spirulina si-a dovedit efectul detoxifiant in cazul persoanelor intoxicate cu arsenic.

Alte studii efectuate pe animale au demonstrat efecte incurajatoare in afectiuni neurologice, dezechilibre ale imunitatii sau artrita.

Neuroprotector, spirulina da mari sperante cercetatorilor aflati in cautarea tratamentului si modalitatii de prevenire a bolilor neurodegenerative - Parkinson, Alzheimer sau a atacurilor cerebrale.

Bogat in compusi activi, ginsengul indian (Withania somnifera/Ashwagandha) este folosit de sute de ani in medicina ayurvedica pentru eficienta sa in echilibrarea metabolica. Antiartritic, antiinflamator, antidiabetic, anti-stres, antidepresiv, neuroprotecor si cardioprotector, ginsengul indian tonifica si revitalizeaza intregul organism.

Sursa majora de vitanolide, cu actiune antitumorala, ginsengul indian contine si acizi fenolici sau polizaharide.

Recunoscut adaptogen, compusii activi din ginsengul indian actioneaza cu succes in combaterea starilor anxioase, impotriva insomniei si depresiei cauzate de stres. Reduc semnificativ nivelul cortizolului (“hormonul stresului”), prevenind astfel deprecierea sistemului imunitar.

Atat la persoanele active, cat si la cele sedentare, poate imbunatati performantele fizice, pe cele psihice (tratament promitator impotriva bolii Alzheimer) si poate determina scaderea nivelului colesterolului “rau”. Bioactivitatea ginsengului indian stimuleaza mineralizarea oaselor, reducand riscul osteoporozei.

Pentru abilitatea sa de a sustine imunitatea, ginsesngul indian este in mod traditional recomandat in tratamentele oncolgice. Poate amelioara durerea in cazul chioterapiei, reducand stresul si oboseala.

Voteaza acest articol 1
Evaluari vizitatori

Evaluare: 4.6/5 (7 vot/uri)Produse recomandate